Kdo si hraje, nezlobí

Foto: Alan Chia, CC BY-SA 2.0

Když se řekne hračka, mnohé napadne známé rčení "kdo si hraje, nezlobí." Hračky jsou však významným vývozním artiklem, a Česko je největším vývozcem hraček v Evropě. Hodnota exportu dosahuje dvou miliard eur (51,6 mld. Kč).

Ilustrační foto: Lars Plöger,  Pixabay / CC0

Foto: Alan Chia,  CC BY-SA 2.0
A co se nejvíc z Česka vyváží? Na export jdou hlavně plastové stavebnice, ale i panenky, miniaturní modely nebo různé hračkářské sady. Vyplývá to z analýzy UniCredit Bank. Za přední pozici vděčí ČR zejména výrobě stavebnic Lego. Právě stavebnice z plastu tvoří víc než dvě třetiny českých vývozů hraček. Silnou pozici mají čeští hračkáři také ve vývozech panenek nebo miniaturních modelů.

Česko a Slovensko je nejrychleji rostoucím vývozcem hraček v Evropě

"Hračky jsou jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků v českých domácnostech. Čeští výrobci však nedodávají jen pod domácí vánoční stromečky, díky vývozu stavebnic, panenek či miniaturních modelů jsme evropskou hračkářskou velmocí," uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Česká republika je spolu se Slovenskem od rozšíření EU v roce 2004 nejrychleji rostoucím vývozcem hraček v Evropě.

Ilustrační foto: Daniela Corno / Free Images
Hodnota exportů hraček se v obou zemích v porovnání s rokem 2005 zvýšila více než desetinásobně. Pozici evropského lídra si ČR vydobyla v roce 2012, kdy vystřídala Německo. Češi však utratí za hračky o 11 procent méně, než je průměr zemí Evropské unie.

Podle údajů Sdružení pro hračku a hru loni české hračkářské firmy zvýšily výrobu o devět procent na 3,05 miliardy korun. V ČR mají své montážní a z části výrobní provozy i nadnárodní společnosti. Většinou se však díly a polotovary vyrábějí ve světě a v Česku se kompletují, balí a distribuují, uvádí sdružení.