Ministr zemědělství chce změkčit normy pro české potraviny

Foto: Felix Neumann

Různé formy podpory domácích potravin jsou cílem nově vzniklé Iniciativy producentů, která sdružuje už asi 600 firem. A ministr zemědělství Ivan Fuksa, jak řekl Radiu Praha, jejich požadavkům rozumí.

„Až se lidé na Spořilově budou dusit u nekonečné kolony kamionů, které kvůli novému úseku Pražského okruhu musí jet pod jejich okny, dost možná budou mezi náklaďáky i auta naložená česnekem z Číny nebo mrkví z Holandska,“ napsal on-line deník Aktuálně.cz a připomněl, že do Česka se dováží kvanta ovoce či zeleniny, které by se mohly vypěstovat i doma. Na to poukazuje také Iniciativa producentů, kterou před pár týdny založili největší podnikatelé v českém zemědělství a dostali na svou stranu již několik stovek podniků s celkovým obratem přes 100 miliard korun. A 107 miliard korun je i hodnota potravin a živých zvířat, které se loni dovezly do Česka.

Ivan Fuksa
Iniciativa žádá například důslednou kontrolu dovozu potravinářského zboží do republiky a jeho kvality, propagaci českých výrobků nebo dosažení rovných podmínek společné zemědělské politiky v Evropské unii. Hospodářské noviny nazvaly iniciativu lobbingem agrárních bossů. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) ale požadavkům zemědělců rozumí: "Jednoznačně to považuji za odůvodněný požadavek, se kterým se ztotožňuji. Té problematice rozumím a chápu ji, i v souvislosti s přístupem ministerstev zemědělství v sousedních zemích, a budu tu aktivitu podporovat."

Důvody svého postoje ministr vysvětluje takto: "Nedokážu popsat, jestli čínský česnek je méně kvalitní, nicméně my bychom měli v první řadě konzumovat český česnek. Ale mě tato problematika zajímá ohledně jiných produktů, ať jsou mléčné nebo masné, protože český výrobce má daleko přísnější regule a pravidla, než výrobce v Evropské unii právě díky našim zákonům a já tyto zákony chci pro české výrobce změkčit v následujícím období. Ale zároveň chci tím pádem i ošetřit kvalitu českých výrobků, protože ty jsou kvalitní, ale o něco dražší. Kdežto to dovozové je méně kvalitní a tím pádem i lacinější a já chci tento nepoměr srovnat, tak aby český zákazník měl možnost si koupit méně kvalitní výrobek za dobrou cenu, ale zároveň aby tady existoval i kvalitní český výrobek za logicky o něco vyšší cenu."

Jaké jsou ale vůbec možnosti ministerstva zemědělství tyto věci ovlivnit, ptáme se Ivana Fuksy: "Tak samozřejmě, že prodejcům, což jsou především řetězce, nemůžu nikterak diktovat a cokoliv nařizovat. Můžeme dělat kampaň na změnu chování českého spotřebitele. A za druhé můžeme, jak jsem se už zmiňoval, změkčit legislativu pro české výrobce v Čechách, protože ta je stále přísnější, než pro zahraniční výrobce v zahraničí v rámci Evropské unie."

A důležitým tématem ve věci podpory českých zemědělských výrobků je podle ministra jejich propagace: "Já jsem příznivcem toho, aby například na českých potravinových výrobcích byla umístěna česká vlajka, jako je tomu na Slovensku a v jiných zemích. A chci podporovat i aktivitu ministerstva zemědělství, ale i asociace (soukromých zemědělců) a (Agrární) komory ve věcech propagace české potraviny a změny chování českých spotřebitelů, aby dávali větší pozornost a větší váhu českým kvalitním potravinám."

V rozhovoru pro Radio Praha ministr zemědělství Ivan Fuksa doplnil, že ač rozumí snahám českých zemědělců a vzniku Iniciativy producentů, chce nadále spolupracovat se standardními partnery: "Tady v České republice ministerstvo zemědělství má několik standardních a osvědčených partnerů a já bych chtěl, aby se tato problematika přes tyto partnery řešila. A to konkrétně přes Agrární komoru, Svaz zemědělců a Asociaci soukromých zemědělců. Nechci být takto napřímo v kontaktu s producenty a s výrobci, ale chci jednat prostřednictvím jejich zastoupení, protože tito všichni žadatelé, kteří v této aktivitě jsou, tak jsou členy jednoho či druhého či třetího subjektu", zdůraznil ministr zemědělství Ivan Fuksa v rozhovoru pro Radio Praha.

Prezident Agrární komory Jan Veleba tento týden v Hospodářských novinách podotkl, že v Iniciativě producentů dvanáct klíčových podnikatelů - mnohdy významných členů komory - získalo podporu firem ovládajících na 600 tisíc hektarů půdy. Podle Veleby mají nesporně velký ekonomický vliv a nechce s nimi bojovat, ale naopak využít synergie s komorou. Ta je tu ale ze zákona, připomíná Veleba a je rád, že to tak chápe i ministr Fuksa.