Ministrům se nelíbí úsporný rozpočet na předsednictví EU

Andrej Babiš, foto: Úřad vlády

Vláda zatím nevyřešila spor o rozpočet na české předsednictví v Evropské unii, které se uskuteční ve druhé polovině roku 2022. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je částka 50 milionů eur (1,29 miliardy korun) navrhovaná premiérem Andrejem Babišem (ANO) příliš nízká.

Andrej Babiš,  foto: Úřad vlády
Tomáš Petříček,  foto: Michaela Danelová,  ČRo

Pan premiér navrhuje strop 50 milionů eur, řada zemí měla rozpočet kolem 70 milionů eur," řekl ministr Petříček. Také lidí je tím pádem méně.

"Návrh v pobobě, jak je předložen, počítá se zhruba 156 lidmi, kteří by měli pracovat po dobu českého předsednictví. Státy jako Estonsko, Slovensko, Rakousko tam měli po tu dobu třeba 210 lidí."

Podle ministra Petříčka se nepodařilo připomínky k navrženému rozpočtu vypořádat a materiál půjde na jednání vlády s rozpory. Omezený rozpočet nejvíc kritizuje ministerstvo životního prostředí. Podle resortu by vláda měla zvážit předání agendy jiným zemím, pokud nezajistí dost peněz. Ministr Richard Brabec z hnutí ANO si ale takové řešení nepřipouští:

Ministr Richard Brabec,  foto: Úřad vlády

"Neomezíme žádnou z významných věcí při nějaké úsporné variantě. Ale máme tam pak samozřejmě úroveň, pod kterou kdybychom klesli, tak už to nejsme schopni zvládnout vůbec. Ve chvíli, kdy potom dám ten palec na nějaké číslo, tak vím, že ho budeme schopni udělat důstojně."

Lidé se musí zaměstnat už začátkem roku 2021

Andrej Babiš letos v první polovině roku uvedl, že původní návrh rozpočtu na předsednictví počítal s výdaji 2,6 miliardy korun, sám požadoval maximálně polovinu této částky. S ohledem na návrhy na omezení rozpočtu ale zaznívaly kritické hlasy, že by Česko nemuselo předsednictví dobře zvládnout.

Podle Petříčka je třeba, aby se už o rozpočtu rozhodlo a jednotlivá ministerstva se mohla věnovat samotné přípravě, tedy náboru nových zaměstnanců a jednání o prioritách českého předsednictví. Podle náměstka ministra zahraničí pro řízení evropské sekce Aleše Chmelaře se musí vláda na výdajích za předsednictví shodnout nejpozději v létě příštího roku:

Aleš Chmelař,  foto: Úřad vlády

"Potřebujeme lidi zaměstnávat už začátkem roku 2021, aby mohli projít školeními tady v ČR, aby jim mohli být zajištěny bezpečnostní prověrky. Ta místa by už měla být schválena, aby bylo možné začít vyhlašovat výběrová řízení."

Seškrtaný rozpočet například pokryje platy maximálně pro dvě stovky zaměstnanců. Jednotlivé úřady přitom požadovaly zhruba 600 lidí na zajištění konferencí a dalších akcí.