Moser je značka luxusu, čínskou konkurenci nezná

Photo: www.moser-glass.com

Moser, sklárna zvučného jména a oblíbená značka světových celebrit, korunovaných hlav i vůdčích světových politiků, si letos připomíná sto padesát let své existence. Tradiční rukodělné sklářství nemá v dnešním strojovém sklářském světě na růžích ustláno. Moser si však stěžovat nemůže. Nestačí ani uspokojovat poptávku. Více už se dozvíte v následujících minutách v příspěvku Zdeňka Vališe.

Foto: autor
Sklářství v českých zemích je obor s tradicí sahající hluboko do historie a řada jeho produktů se stala národním kulturním dědictvím. Tradice která se tu rozvíjela mnoho desetiletí, se ale už leckde stala minulostí a o jejím návratu zřejmě nemohou snít ani největší optimisté. Řada skláren zkrachovala. Nemohly čelit konkurenci v podobě šuntu, vyráběného za minimální náklady a v obrovském množství někde v Asii. Většinová konzumní společnost ve světě se s nekvalitní, zato lacinou náhražkou spokojí. Pojem české sklo jakoby ustupoval do pozadí. Záleží ovšem na úhlu pohledu. S laciným asijským zbožím a se strojovou sklářskou výrobou nemá cenu pouštět se do souboje. Uspět se dá ale v luxusu, se špičkovou rukodělnou výrobou, precizním zpracováním, mistrovským designem, netradičním způsobem zušlechťování skla, uměleckou rytinou. Proto také šéf marketingového oddělení Moseru Josef Slunečko dost dobře nerozumí otázce, jakým způsobem čelí firma laciné čínské konkurenci.

Josef Slunečko,  foto: autor
"My se snažíme na světovém trhu zaujmout přesně tu polohu, která je určena pro náročné, movité zákazníky. Pohybujeme se tedy na luxusním trhu. Proto na otázky typu, zda nás ohrožuje čínská produkce, odpovídáme: nevíme! To není náš tržní segment. Čínská produkce je pod naší rozlišovací úrovní. My sledujeme ty značky, se kterými se utkáváme ve značkových obchodech po celém světě."

Konkurence samozřejmě panuje i u luxusního zboží. Je tedy nutné inovovat, rozšiřovat nabídku a ještě více zkvalitňovat práci exkluzivních prodejců Moseru na světovém trhu. Nedávno proběhly velice úspěšné ´Dny Moseru´ v Japonsku a na Tchaj-wanu. Začátkem prosince se chystá velká akce na českém velvyslanectví v Moskvě. I když má firma vynikající renomé, musí být stále takříkajíc na očích. Jinak si prý na nedostatek zakázek rozhodně nemůže stěžovat.

Foto: autor
"Zákazníci nám dnes v uvozovkách trhají zboží z ruky, protože je po něm hlad. Má to i negativní důsledek, protože nám mizí zboží z naší nabídky v České republice. Máme danou kapacitou, kterou nemůžeme zdvojnásobit. Naše kapacita, to jsou zruční, kvalitní lidi. Oni ale mají jenom dvě ruce. Prodlužují se tedy dodací lhůty."

Zákazníci si ale rádi počkají. Chtějí-li mít něco značkového, exklusivního, ani jim nic jiného nezbývá.

"Když přesně vědí, že ten výrobek dostanou za osm měsíců, jsou dokonce připraveni zaplatit si dopředu zálohu. Za osm měsíců pak konkrétní výrobek v dané barvě, dekoraci dostanou. To je výroba pro konkrétního zákazníka. Tak to probíhá u Mosera."

Moser si to může dovolit i v konkurenci několika dalších světových výrobců luxusního křišťálu.

"Třeba v oblasti rytiny je Moser ve světě prakticky jedinečný jako značkový produkt."

V minulosti patřili mezi stálé zákazníky třeba rakouský císař František Josef I., papež Pius XI., íránský šách, etiopský císař Haile Selassie, anglická královna Alžběta II. a řada dalších monarchů, princezen, mahárádžů, prezidentů a jiných hlav států. Podobnou sestavu prominentů a celebrit najdeme mezi zákazníky i dnes. K nejzajímavějším trhům na druhé straně patří v posledních letech zejména Spojené státy, Japonsko a Tchaj-wan. Vůbec největší vzestup zájmu o své výrobky ale zaznamenává Moser v Rusku.

"Je to díky koupěschopné poptávce. To znamená díky rozvoji toho trhu, kde se rodí nová vrstva bohatých lidí. Prošla si už určitým obdobím budování firmy, domu, nákupem drahých aut apod. V současnosti je tato vrstva připravena nakupovat luxusní sklo. Obecně ale Moser i Česká republika mají v Rusku velmi dobrý zvuk. Moser je vnímán jako světová značka. Představte si přitom, že jsme začali v Moskvě, prodejna je ještě v Sankt Peterburku, ale do regionů jsme ještě nešli s plnou silou. To nás teprve čeká. My se dnes snažíme uspokojit poptávku z Moskvy. To se nám daří jen velmi obtížně. Rusko by akceptovalo daleko více zboží. My ho dodat nemůžeme, protože děláme pro celý svět."

Foto: autor

A jsme opět u problému, který už delší dobu znepokojuje mnohé české výrobce. Nejsou lidi. U převážně rukodělné výroby je to problém ještě palčivější. Mimochodem, zatímco dříve existovalo v Česku deset sklářských škol, dnes jsou pouhé dvě. Ne každý navíc zvládne tuto profesi.

"U nás je specifika navíc ještě v tom, že nevyrábíme olovnatý křišťál, ale křišťál bezolovnatý. Pracovní postup je odlišný. Jestliže je špičkový sklář ve sklárně, která vyrábí olovnaté sklo, u Mosera nemusí uspět. Moser shání dlouhodobě kvalifikované pracovníky. Chybí nám skláři, chybí nám rytci i brusiči skla."

Foto: autor
Stěžuje si Josef Slunečko, šéf marketingu. Firma má sice vlastní učně, ale i tak musí hledat ještě hotové skláře po celé republice. Teď už dokonce i v zahraničí.

"Orientujeme se směrem na východ, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko. Tam, kde zavírají sklárnu, jsme hned my s pracovní nabídkou."

Jenže se to moc nedaří.

"Kvalifikovaný odborník v České republice není ochoten měnit místo zaměstnání a stěhovat se do Karlových Varů. Tito skláři, brusiči prostě nejsou připraveni přemístit se jinam, jak to bývá v zahraničí zvykem, když někde zavřou sklárnu."

I přes problémy s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků si ale Moser klade docela ambiciózní cíle. Podle Josef Slunečka by se obrat firmy měl ročně zvyšovat až o deset procent.