Nezaměstnaných je v Česku nejméně za posledních 22 let

Foto: UNDP in Europe and Central Asia via Foter.com / CC BY-NC-SA

Nezaměstnanost v Česku překonala další historický rekord. V květnu klesla o desetinu procentního bodu na 2,6 procenta. Počet lidí bez práce je jen lehce nad dvěma sty tisíci, což je nejméně od května 1997. Nejvíc lidí bez práce je v Moravskoslezském kraji, nejmíň naopak v Pardubickém kraji. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Kateřina Sadílková,  foto: Archiv Úřadu práce ČR
„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a pracovní trh ovlivňují i sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Rekordní hodnoty nezaměstnanosti ale podle ní zároveň komplikují situaci na pracovním trhu. Českým firmám pořád chybí například kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v informačních technologiích. Ke konci května úřady evidovaly téměř 350 tisíc volných míst. To je o téměř 7 tisíc více než v dubnu a o více než 63 tisíc více než před rokem.

Štěpán Křeček | Foto: Jan Bartoněk,  Český rozhlas
Novou pozici si tak podle analytiků můžou vybírat z více nabídek nejen nezaměstnaní, ale taky zájemci o letní brigádu.

"Rozjezd sezonních prací bude znamenat velmi dobré a lukrativní příležitosti pro brigádníky. Letos budou mít velmi nadstandardní podmínky na trhu práce a jejich mzdy budou rekordní,"říká ekonom Štěpán Křeček.

V následujících měsících by ale mohla nezaměstnanost lehce vzrůst, protože na trh práce přijdou čerství absolventi.

Podle Eurostatu míra nezaměstnanosti, která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za duben 2019, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem Evropské unie. V uvedeném měsíci měla nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.