Nová emise dluhopisů pro občany bude podle odborníků úspěšná

Státní dluhopisy vydané loni na podzim vyvolaly obrovský zájem lidí. Stát se tak ujistil, že lidé mají zájem mu i v krizových dobách půjčovat. Nyní chystá novou emisi, kterou si občané mohou začít objednávat od tohoto čtvrtka. Bude v ní oproti té předchozí několik změn. I přesto ale současná vláda věří, že si lidé dluhopisy koupí a finanční analytici to potvrzují.

Jiří Schwarz
Loni se po dluhopisech - lidově řečeno - jen zaprášilo. Většina občanů je považovala za velmi bezpečnou investici. Jejich nevýhodou byl ale poměrně nízký úrok, který z nich může majitel získat. Na podzim se jich nakonec prodalo za 20 miliard korun a stejný objem chce ministr financí Miroslav Kalousek distribuovat i letos na jaře. Lidé si je budou moci objednat od 10. května, dluhopisy samotné si lidé budou moci koupit od 12. června. Jak pro Radio Praha řekl na podzim minulého roku ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz, úspěch by mohly mít i dluhopisy, které stát vydává právě teď.

"Vytváří velmi dobrou, bezpečnou příležitost pro uložení úspor pro drobné střadatele. Věřme tomu, že toto byla první informace, první zkušenost, a že další zkušenost se ještě více informačně rozšíří mezi občany, a že ji opět přinejmenším využijí ve stejném měřítku jako tuto - ne-li ve větším."

Miroslav Kalousek
To je ale zatím nejisté. V nabídce bude každopádně jedenapůlletý dluhopis s tříprocentním výnosem a dva pětileté. Výnos obou pětiletých poroste. Novinkou letošní série bude takzvaný protiinflační dluhopis. Ten bude každý rok úročen přesně podle výše inflace, kterou zveřejňuje Český statistický úřad. Zároveň má platit, že i zisky z úroků budou každý následující rok zhodnocovány. Pokud bude inflace nulová, tak nepůjdou úroky "do minusu", ale budou také nulové. Více už ministr financí Miroslav Kalousek.

"Je to namířeno na střádala, který není příliš motivován k tomu, aby své prostředky investoval a zhodnocoval, ale je zmítán obavou, že jeho prostředky budou znehodnoceny inflací. Toto je v zásadě jediný produkt na trhu, který bude nabízet stoprocentní jistotu, že reálná hodnota jeho úspor neklesne, ať se bude vyvíjet inflace jakkoliv."

Bezpečné uložení peněz, které sice nic nevydělá, ale také garantuje to, že nikdo o prostředky nepřijde, se nelíbí ekonomovi a analytikovi Broker Consulting Janu Šimkovi.

Foto: Ministerstvo financí
"Ekonomická teorie říká, že výnos, který dostanete v úroku, by vám měl pokrýt inflaci - kvůli znehodnocení peněz, to, že je nemůžete dnes spotřebovávat a za to dostat odměnu a měl by vám pokrýt riziko. Stát u toho inflačního dluhopisu vlastně říká: já ti pokryji jenom inflaci. Ne to, že s těmi prostředky nemůžeš disponovat a také nikoli to, že neseš nějaké riziko. Pro mne jako investora je ten státní dluhopis nezajímavý."

Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, avšak minimální objem jedné objednávky je 1000 korun - stejně jako vloni. Horní hranice objednávek není omezena. A jak podle ekonoma Jana Šimka dopadne letošní emise?

"Myslím si, že ta emise bude úspěšná, protože Češi velmi akcentují malé riziko. Nezajímá je až tak kategorie výnos/likvidita, chtějí nízké riziko. Druhý moment - publicita je obrovská."

Jeho slova potvrdil v České televizi i Lukáš Vácha ze společnosti Conseq, který věří, že nová emise naváže na úspěšný podzim.

"Myslím si, že zájem bude pokračovat. Je to vyvolané jednak tím, že na trhu nebyl pro drobné investory žádný podobný produkt. Do těch velkých státních dluhopisů obchodovaných na mezibankovním trhu mohou investovat de facto také všichni, ale pouze ve větších objemech. Drobní střadatelé zatím tuto možnost neměli."

Foto: Ministerstvo financí
Stejně jako vloni budou i jarní emisi nabízet čtyři české bankovní domy. Celkový počet distribučních míst se zvýší o devatenáct na 397.

"Je těžké odhadovat, kdo po tom státním dluhopisu sáhne. Když si poslechnete výroky různých státních institucí, jako vysokých škol, tak oni se zatím vyjadřují velmi mlhavě, že si to potřebují prostudovat. Myslím si ale, že státní instituce nebudou na tak dlouhou dobu chtít své prostředky vázat do státního dluhopisu.Spíše bych to čekal od menších obcí, tam kde starosta chce mít klid, tak sáhne po státním dluhopisu. Může to být docela rozumná volba."

První spořící státní dluhopisy na podzim minulého roku si mohly pořídit pouze domácí nebo i zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení nebo nadace. Nově má jít také o obce, vysoké školy nebo třeba veřejnoprávní mediální instituce. Okruh možných zájemců ale nebude rozšířen u nového protiinflačního dluhopisu, ten si při jeho premiéře budou moci pořídit opět jen fyzické osoby nebo občanská sdružení. Ministerstvo chystá i podzimní emisi. Podle Jana Šimka bude stejně úspěšná i další podzimní emise dluhopisů.

Jan Šimek,  foto: Broker Consulting
"Vidím ji úplně stejně, nenajdu tam jediný rozdíl. Teoreticky se může za půl roku udat něco na finančních trzích, přesto Česká republika zatím tou krizí prochází víceméně neotřesena tím zásadním způsobem. Běžného posluchače to může trochu vyděsit, ale skutečně co se týče ratingu, státního dluhu a tak dále, má Česká republika dobrou pozici. Ani nějaký zásadní otřes by toto neměl nějak významně změnit."

Zhruba stejný objem jako letos, tedy dvakrát 20 miliard korun, chce stát nabízet po případném úspěchu i v dalších letech. České státní dluhopisy se samozřejmě dají pořídit i volně na kapitálovém trhu jako forma investice. Česká republika neměla v posledních měsících s prodejem státních cenných papírů žádné problémy. Během dubna stát na finanční trh umístil dluhopisy v celkovém objemu zhruba 22 miliard korun, jejich roční úrok se splatností šest let činil 4,6 procenta. Ekonom dodává, že jsou stále velmi bezpečnou investicí. Ignorovaly dokonce i poslední vládní krizi.

"Investoři v Českou republiku neztrácejí důvěru - a je to logické. Jsme relativně málo zadlužení. Ekonomika je navázána blízko na německou, která krizí prochází mnohem lépe než zbytek západní Evropy, takže opravdu český státní dluhopis je vnímán jako velmi málo rizikový."