Odbory vládě vyčítají zadluženost, odmítají ale reformy

Foto: ČTK

Stávka má bolet - zaznělo ze strany odborů už při jejích přípravách. Odboráři se rozhodli ukázat zejména v pražské metropoli, že dokážou zastavit metro i další veřejnou hromadnou dopravu. Po celé České republice nevyjelo na sedm a půl tisíce vlaků včetně mezinárodních rychlíků. Hospodářské škody, které čtyřiadvacetihodinová stávka způsobila, se teprve sčítají, podle předběžných odhadů může jít ale o víc než tři sta milionů korun.

Foto: ČTK
Důvodem stávky jsou vládní reformy důchodů, zdravotnictví, daní i v sociální oblasti. Kabinet Petra Nečase jimi chce mimo jiné snížit hrozivý státní dluh, který se na konci března už vyšplhal na 1,4 bilionu korun. Odbory ale odmítají, aby vláda zaváděla úsporná opatření, která se dotknou středně- a nízkopříjmových skupin obyvatel. Zaznělo to ostatně na mítinku odborářů, který proběhl ve čtvrtek dopoledne na Palackého náměstí:

"Chceme, abyste pochopili, když nám neustále předhazujete Řecko a říkáte, jak špatně tam hospodařili, tak se ptám, jakým způsobem vznikly naše dluhy? My nehospodaříme. To hospodaříte vy a vy jste zodpovědni za tyto dluhy. Já se zcela otevřeně ptám, kdo vám dovolil rozházet 130 miliard připravených na důchodovou reformu? Jaké máme záruky, že naše peníze na důchody neskončí nenávratně v daňových rájích nebo v úplatcích? Dejme vládě jednu důležitou radu. Začněte vybírat daně od těch, co je dvacet let neplatí, zlikvidujte korupci a úplatky, zatočte s korupčníky a tuneláři a bude dost peněz na důchodovou reformu,"

Bohumír Dufek  (vpravo) a Luboš Pomajbík,  foto: ČTK
- řekl na mítinku předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. A šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík k tomu dodal:

"Jestliže prezident Svazu průmyslu přizná na Žofínském fóru předevčírem, že v korupci se ročně točí 40 miliard korun, že standardní provize ve veřejných zakázkách je 16 procent, a vláda s tím nic nedělá! Kdo rozkradl těch čtyřicet miliard ročně? My ne!"

Podle předběžných průzkumů agentury SANEP se stávkou v dopravě souhlasilo 51 procent dotázaných. Počet sympatizantů během posledních hodin dokonce rostl. Ukázala to i anketa, kterou jsme během čtvrtečního dopoledne udělali v centru Prahy:

Foto: ČTK
Souhlasíte se stávkou odborů?

/starší muž/ "Určitě!"

A důvod?

"Snad už by se mělo něco dělat proti tomu, co se děje v téhle republice. Někdo by se měl ozvat, zvednout se. Vždyť to už přece není možné! S lidmi zacházejí jak s ovcemi."

A myslíte, že by odbory měly ještě přitvrdit?

"Určitě. Určitě by měly přitvrdit, jako je to všude v západních zemích, v Německu a tak dále, aby se tu vůbec někdo zastal obyčejných lidí."

Vy stávkujete?

Foto: ČTK
"Já ano!"

Souhlasíte se stávkou?

/další starší muž/ "Souhlasím. Samozřejmě. Protože to, co slibovali v 90. letech, abychom si utáhli opasky, a oni si je neutáhli, utahovali jsme si je my a do dneška si je utahujeme."

/starší žena/ "Já vlastně nevím, co to znamená a co je za tím. Ale jisté je, že bychom měli něco dělat proti této vládě, která nás takhle sužuje."

A v čem konkrétně se to dotýká vás?

"Mne se to dotýká hodně, protože tahle vláda vůbec nepamatuje na důchodce, kteří zůstali sami. Z jednoho platu si těžko můžu zaplatit střechu nad hlavou a ještě slušně žít."

Foto: ČTK
Souhlasíte s dnešní stávkou odborů?

/mladší muž/ "Se stávkou jako takovou nesouhlasím, neboť jsem volil, asi to není tajné, TOP 09. Takže jsem souhlasil s trojkoalicí. A co se týče reforem, myslím, že některé byly až moc ukvapené nebo nejsou takové, jak bych si je představoval. Ale nicméně reformy jsou pro stát nutné a myslím, že stávka v takovém rozsahu asi určitě nebyla nutná. A asi nebyla příliš vhodná vůči lidem."

Dotkla se vás stávka nějak osobně?

"Mne se to nedotklo, jelikož jsem vzal služební automobil a dojel jsem do centra. Praha je volná, lidé nejsou nijak agresivní, nejsou ani nijak zatarasené silnice. Dokonce jsem viděl, že jezdí i některé tramvaje a spoje. Co jsem mluvil se svými kolegy, tak to nikomu nijak nezkomplikovalo život."

A pokud by třeba došlo ke generální stávce, obáváte se, že by zdejší problémy mohly eskalovat?

Pražané ve velké míře vsadili na kola,  foto: ČTK
"Myslím si, že ne. Spousta lidí si vzala dovolenou, nejezdí autem, nechodí zbytečně do centra, když nemusí. Já tady pracuji přímo na Václavském náměstí. Tak si myslím, že lidi jsou už tak rozumní, že ten, kdo chce stávkovat, jde do stávky, ale jinak si myslím, že by se výrazně nic nedělo."

Jak se vás dnešní stávka dotýká? Souhlasíte s ní?

/mladá žena/ "Nemám na to vyhraněný názor. Nemám nic proti, ale ani pro. Mne se to nijak netýká, protože bydlím v centru a chodím všude pěšky. Nepoužívám ani auto, a když potřebuji, tak jedu vlakem. Takže se mne to teď netýká."

A rozumíte trošku požadavkům odborů, aby se zvrátily reformy?

"Já o tom nic nevím. Já jsem byla v cizině, přijela jsem z ciziny, takže jsem ani nepochytila, o co přesně se jedná. Bohužel. Ale dneska mi to nevadí. Je hezky..."

Co říkáte dnešní stávce? Souhlasíte s ní?

/dva muži středního věku/ "Těžko říct. Částečně ano a částečně se mi nelíbí, že si nás někdo zase bere jako rukojmí."

Odpůrci stávky na Palackého náměstí v Praze,  foto: ČTK
A co konkrétně vám na požadavcích odborů vadí, nebo s čím souhlasíte?

"Nelíbí se mi odebírání benefitů, nelíbí se mi, co chtějí udělat se stravenkami, protože většina zaměstnanců je víceméně chápe jako přilepšení od zaměstnavatele. Myslím si, že když se tyto výhody odeberou, tak to automaticky zcela zanikne. To je to základní, co tu vidím."

Myslíte si, že reformy jsou potřeba?

"Reformy jsou určitě potřeba, to je nezvratný fakt. Otázka je, jakým způsobem se udělají. Na reformách mi vadí to, že se zatím řeší příjmová stránka, to znamená jak naplnit bezednou kasu. Nikdo se ale nesnaží zacpat ty díry, kudy to odtéká. A ty díry jsou strašné, to víme všichni."

V čem se třeba vás stávka nejvíc dotkla?

"Mne se vůbec nedotkla."

Foto: ČTK
Souhlasíte s ní?

"Já myslím, že jo. Bojovali jsme čtyřicet let o to, abychom měli nějakou svobodu, abychom mohli vyjádřit svou nespokojenost stávkou, tak je to tady. Nevím, co k tomu dodat."

A pokud jde o reformy, která je podle vás nejpotřebnější? Pokud si myslíte, že jsou potřebné...

"Já myslím, že reformy jsou potřebné, ale to, co dělá vláda, nejsou reformy. To je jen zvyšování poplatků a neřeší se základ. Nikdo neřeší, kde ty peníze utíkají."

A jak se na postoj veřejnosti ke stávce dívá politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze?

"Podpora odborů není ani tak v tom, že by se lidé naprosto shodovali s odborářskými požadavky nebo měli stejný pohled na reformy, ale je to v tom, že rok po volbách se lidé vyděšeně dívají na to, co vláda dělá, respektive nedělá! My jsme celý rok svědky jakéhosi absurdního divadla, které nepřináší žádné řešení. Tam není problém v tom, jestli odbory chtějí jinou transformaci. Těch šedesát nebo dokonce sedmdesát procent /sympatizantů/ nemusí znamenat totožnou představu o podobě reforem, ale především to znamená naprostou nespokojenost s fungováním vlády."