Poslanci schválili 40miliardový schodek rozpočtu. Opozice návrh kritizovala, Zeman ho schválí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Schodek státního rozpočtu bude příští rok 40 miliard korun, stejně jako letos. Sněmovna v prvním čtení schválila jeho základní parametry. Pro návrh hlasovalo celkem sto poslanců, a to z vládního hnutí ANO a ČSSD a taky z KSČM, která kabinet toleruje. Ostatní poslanci hlasovali proti. Zejména opoziční zákonodárci kritizovali deficitní rozpočet v době prosperity i nedostatečnou podporu investic. Chtěli vrátit návrh vládě k přepracování. S tím ale neuspěli.

Ministryně financí Alena Schillerová  (za ANO),  foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun, tedy stejným, jako byl schválen na letošek, úřad počítá i v letech 2021 a 2022.

 Jan Skopeček  (ODS),  foto: archiv PSP ČR
Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO rozpočet hájila s tím, že lidem v Česku zlepšuje život. Podle ní umožní zvýšit produktivitu české ekonomiky mimo jiné díky rekordním investicím do infrastruktury, vzdělání nebo vědy. K hlavním výdajovým prioritám vláda řadí zvýšení průměrného důchodu o 900 korun a růst rodičovského příspěvku o 80 000 korun na 300 000 korun.

Opozice vládní návrh státního rozpočtu tvrdě kritizovala. Podle poslance ODS Jana Skopečka by vláda v době prosperity neměla hospodařit se schodkem. „Meziročně vláda bude mít na své přerozdělování oproti letošnímu roku o celých 113 miliard korun navíc. Přesto paní ministryně Schillerová a potažmo s ní celá vláda není schopná z těchto 113 miliard korun ušetřit ani halíř," prohlásil.

K návrhu rozpočtu se kriticky postavili také předsedové KDU-ČSL a STAN Marek Výborný a Vít Rakušan. Podle něj vláda nemyslí na budoucnost a uspokojuje momentální potřeby. Tvrdě kritizoval návrh rozpočtu také bývalý ministr financí a nyní šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj neobsahuje výdaje na nutné reformy penzí a zdravotního systému a je v něm málo peněz na investice.

Přepracování návrhu rozpočtu neprošlo

Opoziční strany se pak shodly, že by sněmovna měla zákon v prvním čtení odmítnout a vrátit vládě k přepracování. To se však nestalo kvůli hlasům KSČM, která rozpočet podle očekávání podpořila.

Prezident Miloš Zeman na schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu státního rozpočtu na příští rok,   foto: ČTK/Michal Krumphanzl
"Nepovažujeme rozpočet za úžasný ani levicový, ale v podstatě za pragmatický kompromis,“řekl rozpočtový expert komunistů Jiří Dolejš. "Tento rozpočet je dokonce nastavený tak, že pokud by přišla nějaká recese, či hospodářská krize, tak jsou tam dokonce určité rezervy, abychom to ustáli," dodal.

Rozpočet ve sněmovně podpořil prezident Miloš Zeman. Ve svém vystoupení před poslanci, které trvalo asi dvanáct minut, řekl, že má výhrady k podpoře obnovitelných zdrojů energie a k počtu státních úředníků. I přes to je ale prý připravený návrh podepsat.

Středeční hlasování neznamenalo schválení rozpočtu, ale jen jeho základních parametrů, jde tedy o výdaje, příjmy, schodek a způsob jeho vypořádání. Ty už poslanci nemůžou měnit. Budou smět pouze navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. O pozměňovacích návrzích jednotlivých poslanců se pak rozhodne v závěrečném čtení, které se má uskutečnit na začátku prosince.