Prosperující a přitom tajemná Škoda Mladá Boleslav

Škoda Octavia

Jeden z nejúspěšnějších podniků v České republice je automobilka Škoda Mladá Boleslav. Kdo stojí za úspěchem této firmy? Dozvíte se v ekonomické rubrice, kterou pro vás připravil Mikuláš Kroupa.

Německý koncern Volkswagen udělal z mladoboleslavské Škody od roku 1991 jeden z nejúspěšnějších průmyslových podniků postkomunistického světa a v rámci středoevropské expanze vytvořil úctyhodnou průmyslovou strukturu dalšími investicemi na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Takto popsuje úspěchy německého investora britský list Financial Times. Volkswagen si před deseti lety představoval, že východoevropské trhy automobilů budou závratně růst, ve skutečnosti však tyto trhy expandují spíše umírněně, dodávají odborníci. Nicméně český koncern Škoda Auto Mladá Boleslav chrlí ročně zhruba 170 tisíc aut. Většina nových typů jezdí na podvozcích vyrobených právě v německé automobilce Volkswagen. Vedení české firmy si spolupráci velice pochvaluje. Škoda totiž získala investora s dobrým jménem a s dostatkem kapitálu. Právě proto se Škoda pustila do vývoje nových typů automobilů. Právě před šesti roky ŠkodaAuto představila na pařížském autosalonu luxusní limuzínu Škoda Octavia. Tento automobil se stal prvním typem, který je vyvíjen a vyráběn na základě společných technologií značek koncernu Volkswagen. Auto se stalo doslova symbolem přerodu podniku ŠkodaAuto a přispělo k obnovení prestiže a zvýšení image značky. Tvrdí generální ředitel ŠkodyAuto Vratislav Kulhánek.

"Octavia a zvláště Octavia combi nám udělalo po světě velmi dobrou pověst. Je to auto, o kterém velmi málo slyšíme kritiku. Slyšeli jsme kritiku, že u zadních sedadel je malý prostor pro nohy, ale jelikož je toto auto na platformě Golfa, tak větší prostor těžko získáte. Slyšeli jsme kritiku na přístrojovou desku, vyslyšeli jsme jí a současná přístrojová deska splňuje všechny představy." Za pět let vyrobila Škoda Mladá Boleslav 750 tisíc Octavií. Toto auto je určené spíše pro majetnější zákazníky. Základní verze auta se prodává zhruba za 300 - 400 tisíc korun. S vybavením Škodu Octavia koupíte za půl milionu a cena roste úměrně s vašimi požadavky až na milion korun.

Vedení firmy počítá s tím, že tento model bude vyrábět nejméně do první poloviny roku 2004 a jejich počet přesáhne zcela jistě milión kusů. Podle Vratislava Kulhánka, automobilka v následujícím období uplatní model také na nových trzích směrem na Jižní Ameriku a Austrálii.

V době, kdy Škoda sklízí značné úspěchy s Octavií, pronikla na veřejnost informace o připravovaném novém typu Škody Octavia.

V médiích se totiž objevila záhadná fotografie zatím oficielně nezveřejněného prototypu, který má spatřit světlo světa v roce 2004. Většina odborníků potvrzuje, že fotografie není falsifikát. Není vytvořená počítačovou grafikou a že se může jednat o autentický snímek z vývojového střediska automobilky. Podle generálního ředitele ŠkodyAuto Vratislava Kulhánka by byl hřích při současném úspěchu prodeje octavií na celém světě, aby se za každou cenu tento model nahradil novým. Je proto podle něho téměř jisté, že milión octavií firma vyrobí. Podle dřívějších prohlášení představitelů firmy by se následovník octavie měl objevit na trhu zřejmě v druhé polovině roku 2004. Podle neoficiálních informací ale nebude vykazovat žádné radikální změny proti současnému typu.

"K tomu mohu říci jen to, že když se připravuje nový typ, tak vždycky se objeví nějaké fotografie údajné podoby nového prototypu."

Fotografii údajného nástupce Škody Octavia nechtěl komentovat ani tiskový mluvčí Škody Pavel Smutný.

"Slavíme 750 000 automobil a bylo zde řečeno, že jich bude aspoň milion, tak se nebavme o tom, co by mohlo někdy přijít. My si nehrajeme s veřejností a žádné budoucí produkty nekomentujeme."

Kolem záhadné fotografie vzniklo mnoho teorií. Jedna tvrdí, že se jedná o podvrh a snímek má za úkol mystifikovat konkurenci. Druhá teorie zase naznačuje, že fotografie zobrazuje skutečnou podobu nového typu. Tím pádem chce někdo poškodit podnik, protože zveřejněním prozradil obchodní tajemství českého podniku. Existuje však i třetí varianta, která se zdá být podle odborníků nejpravděpodobnější. Škoda Mladá Boleslav fotografii sama poskytla novinářům, aby si zajistila reklamu. Pochopitelně vedení ŠkodyAuto ani jednu teorii nepotvrdilo.

"Octavia bude mít v roce 2004 ta nejplodnější léta za sebou. Takže musí přijít následník, ale jak bude vypadat, to si zatím necháme pro sebe."