Soukromí sponzoři financují největší českou vědeckou expedici

expedice_gobi_mapa.jpg

Jak už jsme informovali 1. dubna ve vysílání Kaleidoskopu, magazínu vědy a techniky, do proslulých dinosauřích lokalit v Mongolsku se chystají vyrazit čeští paleontologové. Odjezd Expedice Gobi má už pevné datum - 3. července. Rozsahem půjde o největší českou expedici v historii. A ještě v něčem je tato expedice unikátní. Poprvé bude totiž celá expedice financována ze soukromých zdrojů. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Boris Hlaváček,  foto: Autor
Hlavním cílem expedice, která má s přestávkami trvat tři roky, je základní paleontologický výzkum dinosauřích lokalit jižního Mongolska, zkoumání kosterních pozůstatků a rekonstrukce paleoprostředí, tehdejších klimatických podmínek i tehdejší vegetace. A pokud bude expedice úspěšná, je zde i reálná šance získat kostru dinosaura, která by se měla stát vzácným exponátem Muzea historie Země, které vzniká na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Příprava takové expedice byla samozřejmě nesmírně náročná, říká hlavní organizátor, podnikatel, horolezec, autor několika knih Boris Hlaváček.

"Netušil jsem, co to dá práce. Když ale máte před sebou dobrý cíl, kterému věříte, jde to všechno snáz."

Dřina je to ovšem zejména kvůli nutnosti sehnat pro expedici potřebné finance. České vědecké expedice byly dosud zcela nebo částečně podporovány státními dotacemi nebo grantovými projekty. Výpravu paleontologů do Mongolska ale financují pouze soukromí sponzoři. V Česku s tímto způsobem získávání prostředků nejsou asi moc velké zkušenosti. Jak se to dělá?

"Chce to je také nadchnout. To je základ. Musíte ty lidi - řeknu to vulgárně - přímo zblbnout, aby měli tisíc chutí s vámi do toho jít. Musím ale říci, že ty soukromé firmy jsou opravdu příjemnější a přátelštější na jednání než státní firmy."

Martin Mazuch,  foto: Autor
Paleontolog Martin Mazuch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy přiznává, že mechanismus získávání peněz ze sponzorství je mu přece jen vzdálený.

"Jako vědec, paleontolog, to vidím tak, že tomu nerozumím. Proto jsme do toho zainteresovali právě pana Borise Hlaváčka. Ten jako podnikatel a člověk s kontakty má zkušenosti se sháněním peněz na různé expedice, které už absolvoval. On nás do toho vlastně pořád zaučuje a ukazuje, kudy asi vede cesta."

Zároveň se ale Expedice Gobi stává příkladem ukázkové podpory základního vědeckého výzkumu ze strany soukromých subjektů.

"Jde o to, aby se začal spojovat soukromý sektor s veřejnými vysokými školami, aby zde došlo k provázanosti."

První sponzor, který projevil zájem podílet se na financování expedice, byla Raiffeisen Bank. Vedoucí týmu PR Tomáš Kofroň vysvětluje, proč dává banka peníze do základního výzkumu.

"My se snažíme dlouhodobě podporovat hlavně projekty v oblasti vzdělávání. Právě na vzdělávání navazuje oblast výzkumu a vývoje. Pro tento projekt jsme se rozhodli proto, že nejde o nějakou ojedinělou akci pro úzkou část publika, ale je to věc, která může mít dopad na širokou veřejnost, může pomoci k rozvoji paleontologie a dostat ji do podvědomí široké veřejnosti."

Očekáváte samozřejmě, že pokud bude expedice úspěšná, pokud se jí podaří objevit nějakého dosud neznámého dinosaura nebo vzácného dinosaura, že to bude i dobrá reklama pro Raiffeisen Bank.

"My v tuto chvíli takto opravdu neuvažujeme. My jsme se prostě rozhodli podpořit kvalitní projekt."

Bylo to se souhlasem zahraničního vlastníka Raiffeisen Bank?

Tomáš Kofroň,  foto: Autor
"My máme v této oblasti relativní autonomii, takže rozhodnutí je čistě v kompetenci Raiffeisen Bank v České republice."

Rozhodnutí o sponzorování výpravy prý netrvalo dlouho. To ostatně potvrzuje hlavní organizátor Boris Hlaváček.

"Mě ta rychlost překvapila. Jeden den jsem přišel do Raiffeisen Bank a bylo mě řečeno: my se zeptáme. Za dva dny jsem už dostal zprávu: letos vám dáme něco a příští rok už vás dáme do velkého centrálního plánu, kde od nás dostanete více peněz. Takto se k nám staví většina soukromých firem."

Dalšími významnými partnery jsou třeba British American Tobacco, KSB pumpy - armatury, obuv a oblečení věnovaly firmy Saltic a Mammut, horolezecké vybavení firma Singing Rock, lékařský materiál Sandoz, batohy rodinná firma Doldy, kompletní pojištění hradí Evropská cestovní pojišťovna. Partnerem jsou ale také překladatelská firma Skřivánek nebo obchodní řetězec Delvita. Její tiskový mluvčí Petr Uchytil to komentuje slovy.

"Nám se samozřejmě velmi líbila zajímavá myšlenka. A také jsme ocenili celkové dobře naplánované organizační schéma celé akce."

Petr Uchytil,  foto: Autor
Zdá se tedy, že nejen ve financování aplikovaného výzkumu soukromými subjekty, ale už i základního výzkumu se začíná blýskat na lepší časy. Podle Borise Hlaváčka by zájem firem mohl ještě vzrůst. Záleží také na zákonodárcích.

"Trochu by to chtělo upravit zákony, chtělo by to upravit daňové zákony."

Michal Moučka,  foto: Autor
A jaký typ dinosaura by mohla expedice objevit a převézt do Prahy, respektive na co už se mohou začít těšit budoucí návštěvníci Muzea historie Země? Na to se dá podle paleontologů těžko odpovědět. S výpravou ale odjíždí jako lékař také Michal Moučka, internista kutnohorské nemocnice, amatérský paleontolog a objevitel prvního "českého" dinosaura. Bude tedy takovým maskotem výpravy, který zajistí její úspěch?

"Snad mě neberou jenom jako maskota. Já tam budu samozřejmě pomáhat při hledání, mapování a samozřejmě bych tam měl fungovat kvůli zdravotními zajištění. Doufám ale, že většinu času budu trávit s paleontologií než s medicínskou prací."

Na poslední chvíli ale musí expedice ještě doplnit své vybavení. Hlavní organizátor Boris Hlaváček totiž zjistil, že budou v Mongolsku potřebovat hromosvody.

"To je novinka, kterou jsme se dozvěděli před několika dny. Loni tam zahynul jeden člověk, před tím asi šest nebo sedm lidí. Tam, když udeří blesk, a to tam je velmi často, vybere si na té šílené rovině nejvyšší bod. To jsou většinou lidi, kteří se tam potloukají. Jeden Mongol nám řekl, že bychom v každém případě měli sebou mít hromosvody. Jen tak si člověk zachrání život."