Vláda chce zvýšit výkupní ceny zemědělské půdy pod dopravními stavbami

Foto: archiv Radia Praha

Vláda schválila návrh na zvýšení cen za výkupy zemědělské půdy pod plánovanými dopravními stavbami. Pokud se majitelé rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Současný zákon umožňuje vyplácet bonusy v rozmezí 8 až 35 korun za čtvereční metr. Navýšením výkupních cen pro majitele pozemků náklady státu na výstavbu nikterak dramaticky nevzrostou. Podíl ceny pozemku se pohybuje mezi 1,3 až 1,7 procenta celé stavby.

Foto: archiv Radia Praha
Vláda schválila návrh na zvýšení cen za výkupy zemědělské půdy pod plánovanými dopravními stavbami. Pokud se majitelé rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Současný zákon umožňuje vyplácet bonusy v rozmezí 8 až 35 korun za čtvereční metr. Navýšením výkupních cen pro majitele pozemků náklady státu na výstavbu nikterak dramaticky nevzrostou. Podíl ceny pozemku se pohybuje mezi 1,3 až 1,7 procenta celé stavby.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává za jeden až dva měsíce jasné stanovisko amerického internetového obchodu Amazon, zda chce nadále postavit sklad v Brně. Zástupci Amazonu si vzali čas na rozmyšlenou poté, co ve středu se Sobotkou jednali. Amazon sice před dvěma týdny prohlásil, že už s Brnem nepočítá, nyní je však město znovu ve hře. "Máme za sebou první krok, tedy prodej pozemků. Nejdříve 20. května budeme moct říct, že Brno a Amazon budou partneři a v Brně vznikne 1500 pracovních míst. Jsem přesvědčen o tom, že už si tu šanci nenecháme ujít," sdělil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Stát se dohodl se společností NWR na pomoci při útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků, sdělil ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán. Dohoda vyjednaná ministrem financí pro stát představuje přijatelný kompromis. Pelikán dodal, že dohoda obsahuje takové mechanismy, které zajistí, že státní pomoc přijde výhradně horníkům, ne akcionářům. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dodal, že stát tak získá potřebný čas na řešení postupného snižování počtu zaměstnaných horníků s využitím systémů předčasných důchodů, předdůchodů a dalších nástrojů sociální pomoci.

Foto: archiv TPCA
Automobilka TPCA ukončila výrobu původní generace vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, kterou v Kolíně vyrábí od roku 2005. Firma bude asi dva týdny přestavovat výrobní linky pro novou generaci vozů, které se začnou v Kolíně vyrábět v polovině května. Automobilka nedávno na autosalonu v Ženevě představila nové vozy, do jejichž uvedení investovala zhruba 15 miliard korun. Do konce léta chce firma přijmout 700 lidí na dělnické pozice. Proti předchozí generaci slibují nové modely větší možnost individualizace, větší množství barevných provedení i bohatší výbavu. Například Aygo poskytuje v exteriéru asi deset částí, které lze snadno nahradit díly jiné barvy či provedení, aby si zákazníci mohli nakonfigurovat vůz podle vlastního vkusu.

Průměrná inflace v letošním roce bude druhou nejnižší za posledních deset let, a to i přes oslabení koruny v rámci devizových intervencí. Na konferenci k prorůstové politice české vlády to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. ČNB čeká letos průměrnou míru inflace 1,2 procenta. Podle Singera tak intervence, které ČNB zahájila loni v listopadu, zabránily deflaci. Česko přitom podle guvernéra patří i v období po intervencích k zemím s nejnižší inflací. Osm evropských ekonomik zaznamenalo již deflaci, tedy pokles cen. Jde například o Řecko, Kypr a Portugalsko.

Čeští výrobci nábytku zaznamenali letos v prvním čtvrtletí významné oživení poptávky. Je za tím zřejmě i oslabení koruny vůči euru po loňské devizové intervenci České národní banky. Lidé začali více utrácet. Na veletrhu Mobitex v Brně to řekli čeští nábytkáři. Podle obchodního ředitele firmy DOMESTAV Marka Kloupara kupující slyší stále na cenové akce, ale chtějí také kvalitu. Lidé si hodně vybírají, než si zboží objednají. Pozici českých nábytkářů ohrožují i velké řetězce. České firmy se musí svou nabídkou odlišovat a nabízet navíc servis.

Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
Nabízené byty v Praze zdražily, zatímco nově postavené jsou levnější. Průměrná cena nabízených bytů je 61.430 korun za metr čtvereční. Naopak nově postavené byty developeři prodávají za 54.400 korun. Vyplývá to z analýzy, kterou představil předseda představenstva a ředitel developerské firmy Trigema Marcel Soural. Developeři v prvním čtvrtletí prodali v Praze 1350 nových bytů, což je meziročně o 11 procent více.

Češi jsou podle výzkumné agentury Ipsos ve vnímání ekonomické situace nejoptimističtější za poslední tři roky. Na necelou čtvrtinu přibylo lidí, kteří očekávají zlepšení osobní ekonomické situace, a na 12 procent se zvýšil podíl lidí, kteří předpokládají zlepšení podmínek v Česku, ukázal březnový průzkum. Podle srovnávacího mezinárodního průzkumu ze září se za šťastné považují dvě třetiny Čechů, podobná část populace se ale zároveň cítí pod tlakem, aby byli úspěšní. Na celkový optimismus mělo vliv také to, jaké zprávy lidé zaznamenávají v médiích. V průzkumu v první polovině března se Ipsos dotazoval 1009 lidí ve věku 18 až 65 let.

První velký farmářský obchod míří do nákupního centra. Síť prodejen Sklizeno otevře o prázdninách v brněnském Campus Square prodejnu potravin s plochou téměř 300 m2, s bistrem a vlastním řeznictvím. ČTK o tom informoval zakladatel Sklizeno David Kukla. Prodejna bude v nákupním centru přímo konkurovat místnímu obchodnímu řetězci Tesco. Sklizeno nadále připravuje i projekt prvního farmářského supermarketu. Farmářské trhy i prodejny podle Pavla Cabala ze společnosti Incoma GfK oslovují specifickou skupinu zákazníků, která klade vysoký důraz na kvalitu zboží a je málo cenově citlivá. Tento zákaznický segment ovšem tvoří jen malou část českého trhu.

Manažerem roku 2013 se dnes stal generální ředitel společnosti Farmet Karel Žďárský, manažerkou roku generální ředitelka společnosti Siko koupelny Jaroslava Valová. Vítěze ankety 21. ročníku soutěže, kterou pořádá Česká manažerská asociace, vybrala komise ze 72 finalistů. "Jak v případě letošního manažera roku, tak manažerky roku jsme nemohli přehlédnout výrazný růst obou těchto firem s národním kapitálem, které mají před sebou úspěšnou perspektivu," uvedl prezident Svazu průmyslu a současně předseda Národní komise soutěže Manažer roku Jaroslav Hanák.

Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International
Ministerstvo zemědělství chce pomoci tuzemským květinářům s novou marketingovou značkou Česká květina, kterou před nedávnem začali označovat své výpěstky. V úvahu připadá i finanční podpora, řekl novinářům na zahájení jarní etapy mezinárodní výstavy květin Flora v Olomouci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Logo zatím používá osm pěstitelských firem, zhruba stejný počet o něj má zažádáno. Nové logo podle Jurečky zlepší informovanost zákazníků při nákupu květin. "Dostanou jasnou informaci, že pokud koupí tuto květinu, tak je vypěstována v České republice a podporují tím domácího pěstitele a ekonomiku," podotkl Jurečka.

Zámecké vinařství Bzenec vyhrálo se svým Rulandským bílým 2011 pozdní sběr soutěž této odrůdy s názvem Pinot Blanc du Monde. Soutěž se konala 12. až 13. dubna ve francouzském Štrasburku. ČTK to řekli zástupci Národního vinařského centra. "Úspěch je o to cennější, že se dostavil v Alsasku, kde dosahuje tato odrůda opravdu světové kvality. Klade ho to tak na úroveň světových šampionů z prestižních soutěží s obrovskou konkurencí," uvedl jeden z porotců soutěže Miroslav Majer. Kromě Zámeckého vinařství Bzenec, které veze titul šampiona, získali moravští vinaři ve Štrasburku dalších osm zlatých medailí.