Výsledkem zadlužení jsou často dražby, loni jich v ČR přibylo

Foto: Jason Morrison / Stock.XCHNG

Prodej bytu, domu nebo automobilu v dražbě - to je častý scénář u těch, kteří už nemohou splácet své úvěry nebo hypotéky. Tuzemští dražebníci tak měli v roce 2011 znovu o práci postaráno. Ve veřejných dražbách se často objevil zajímavý a hlavně levný majetek. Takzvaných nedobrovolných dražeb loni přibývalo, ale často šlo o menší majetky nebo nemovitosti. Jan Charvát hovořil o dražbách s Jiřím Burešem, předsedou České asociace dražebníků.

Jiří Bureš,  foto: Česká asociace dražebníků
Kdy začaly nedobrovolné dražby, to znamená dražení zástav - například majetku z exekucí?

"Dražba je většinou lidmi chápána jako něco nedobrovolného a nuceného. Máme to snad ještě z Rakouska-Uherska, a to z císařského patentu. První zmínky jsou v exekučním rakouském řádu. Tam pochopitelně byla dražba nedobrovolná. Co se týká dobrovolné dražby, tak dobrovolnou dražbu prakticky provádíme až podle nového zákona, dnes už je ovšem starý 12 let. Je to zákon o veřejných dražbách z roku 2000. Tam je institut dobrovolné dražby, kde každý majitel, vlastník nemovitosti nebo jiného předmětu může předmět zpeněžit dobrovolnou dražbou. Mimochodem možná je zajímavé, že dobrovolnou dražbou zpeněžují i konkurzní správci, dnes insolvenční správci."

Pokud jsem dlužník a dojde k dražbě mých věcí, jak to prakticky probíhá?

"Pokud jste dlužník, tak může přijít exekutor, ale to jde mimo řekl bych rámec naší činnosti. Spíš pokud budete věřitel - pokud jste takzvaný dražební věřitel, tedy pokud jste někomu půjčil, máte pohledávku, tak tato pohledávka je zajištěna zástavou. Například jste zapůjčil vašemu blízkému kamarádovi obnos a on ručí třeba chatou. V katastru nemovitostí je tato zástava řádně zapsána. Současně máte třeba takzvaný dražební titul, který spočívá ve vykonavatelném soudním rozhodnutí a nebo jste se s vaším přítelem domluvit a udělali jste třeba notářský nebo exekutorský zápis, budete se moci uspokojit veřejnou dražbou. Navštívíte dražebníka, který má příslušnou koncesi na provádění nedobrovolných dražeb a ten provede zpeněžení zástavy a uspokojením vaší pohledávky."

Foto: Jason Morrison / Stock.XCHNG
Jaký je vlastně rozdíl mezi aukcí a dražbou?

"Většina veřejnosti to považuje za synonymum, aukci a dražbu nerozlišuje. Rozdíl tam bude, proč bychom jinak měli dvě slova? Aukce je způsob výběru uzavření smlouvy. Sice vypadá podobně jako dražba, že se zde licituje - to znamená činí se nabídky. Velmi často u prodejní aukce platí, že čím je větší nabídka, tím samozřejmě atraktivnější cena až k té nejvyšší, k vítězi aukce nebo v dražbě k vydražiteli. Příklepem přechází vlastnické či jiné právo na vydražitele. Není žádná smlouva. U aukce je vítěz, a s tím vítězem aukce potom navrhovatel aukce uzavře smlouvu. Někam odejdou a uzavřou třeba kupní smlouvu. U dražby jde o tzv. přechod vlastnického či jiného práva, to znamená není smlouva, jenom je tam to klepnutí, kdežto u aukce je sice to klepnutí, které může a nemusí být, ale následuje ta smlouva, která je uzavřena s nejvýhodnější nabídkou."

Loni bylo hodně malých dražeb, ale v praxi dražební sektor prodělal. Můžete to stručně okomentovat?

"Pokud bychom se podívali na celý graf objemu draženého majetku od roku 2000, tak ten největší dražební boom byl roku 2002 a 2003. Souvisí to i tím, že byla možnost poměrně jednoduše provádět nedobrovolné dražby. Od té doby už žádný dražební boom nebyl. V roce 2009 a 2010 byly zajímavé výsledky, ale obecně je dražební trh v recesi a objem draženého majetku klesá. Například v loňském roce poklesl objem draženého majetku o 30 procent, přestože počet dražeb byl zhruba o nějakých 18 nebo 20 procent vyšší. Podstatný byl pokles draženého majetku - což ukazuje to, že se sice draží a dražilo se v loňském roce, ale majetku je méně."

Podle informací z médií například Lesy České republiky přispěly k tomu, že byl větší objem dražeb. Jde tady o velký majetek. Jak se dražba Lesů ČR projevila?

"Lesy České republiky byla velice zajímavá kauza. Slibovaný objem majetku byl skutečně obrovský, v desítkách miliard. Mělo to být několik tisíc dražeb. Nakonec dražebníci, kteří to pro Lesy ČR vykonávali, z průběhu nejsou příliš nadšeni. Lesy ČR tomu tedy příliš nepomohly. Asi pomohly počtu dražeb v loňském roce. Co se ale týká objemu, tak tam druhým zajímavým hráčem byly České dráhy. Tam se podařil pěkný dražební úlovek. V prosinci loňského roku před Vánocemi se podařilo konečně vydražit Šporkův palác, což byla taková dražební perla nebo lahůdka, která se dražila několikrát. Původně z více než 300 milionů, to bylo o předloňském Silvestru. Loni se podařilo Šporkův palác prodat za 190 200 tisíc, a to jedinému účastníkovi dražby."

Půjde v letošním roce spíše o menší, nebo právě o tyto větší dražby?

"Principiálně by dražba - respektive prodej dražbou - měla být zaměřen na zajímavější, exkluzivní a velké nemovitosti. Prodávat dražbou chatový domek v kolonii někde na poli není to pravé ořechové. Možná, že se budou zbavovat nemovitostí taková hráči, jako je Sazka. Co by také bylo zajímavé, aby centrální instituce, ministerstva a další státní subjekty začaly více využívat institut veřejné dražby k transparentnímu prodeji svého majetku. Tam si myslím, že je velká výhoda. Kromě transparentnosti je to i bezpečný způsob, protože navrhovatel dražby, vydražitel i kupující nemůže žalovat na neplatnost tohoto úkonu, tedy nemůže mu tu nemovitost vrátit. To je obrovská výhoda dražby. Přiznám se, že i když já jsem prodával ze svého dědictví rodinný dům, tak jsem ho prodával dražbou, je to bezpečný způsob, mohu to všem doporučit."