Zeman: Český vývoz do Číny vzrostl za poslední rok o 20 procent

Miloš Zeman (uprostřed) zahájil 6. listopadu 2018 česko-čínské podnikatelské fórum v Šanghaji. Vedle českého prezidenta vpravo sedí Marta Nováková. Foto: ČTK/Radek Jozífek

Export do Číny roste. Česko má však s Čínou dlohodobě velký obchodní deficit. S prezidentem Milošem Zemanem přijela do Číny šedesátičlenná podnikatelská delegace. Zeman v Šanghaji zahájil česko-čínské podnikatelské fórum a zúčastnil se otevření dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE).

Miloš Zeman  (uprostřed) zahájil 6. listopadu 2018 česko-čínské podnikatelské fórum v Šanghaji. Vedle českého prezidenta vpravo sedí Marta Nováková. Foto: ČTK/Radek Jozífek
Česká expozice na veletrhu CIIE představuje mimo jiné exponáty ze skláren Moser a Rückl Crystal, klavír společnosti Petrof, modely automobilek Tatra Truck či Škoda, která v Šanghaji představuje svůj první model SUV coupé Kodiaq GT, určený výhradně pro čínský trh. Zastoupeny jsou i firmy z odvětví hraček, letectví a potravinářství.

Jak uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, v Číně mají šanci zaujmout i některé méně typické vývozní artikly, jako například právní či logistické služby. Šanci mají čeští exportéři především v čínských regionech. "Bariér je pořád ještě řada, především u potravinářských produktů," dodala Nováková, která zůstává s podnikateli až do 9. listopadu v provincii Kuang-čou. ČR má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit.

V Číně bylo podepsáno několik memorand

Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 475 miliard. "Kdybych měl stručně hodnotit stav obchodních česko-čínských vztahů, tak bych řekl dvě konkrétní čísla - český vývoz do Číny vzrostl za poslední rok o 20 procent, počet čínských turistů se rovněž zvýšil o 20 procent," uvedl na česko-čínském podnikatelském fóru prezident Miloš Zeman. V Číně podle něj už zakořenily firmy Škoda Auto a Home Credit.

Setkání podnikatelů doprovodil podpis několika memorand. Jedná se například o memorandum o porozumění mezi společnostmi PPF a Huawei o rozvoji telekomunikačních sítí páté generace či memorandum o strategické spolupráci mezi PPF a společností Citic Group, která prostřednictvím evropské odbočky postupně přebírá většinu čínských aktivit v Česku. Další dohoda se týká leteckých radarů. "Už v září společnost Eldis z Pardubic vyhrála soutěž o dodávku 13 radarů pro čínská letiště,"řekla ČTK a České televizi ministryně průmyslu Marta Nováková. Název dalšího memoranda hovoří o nákupu letadel Skyleader 600 mezi firmami Zall Jihlavan Airplanes a Zall Aircraft Manufacturing Wu-chan.

Šéfka agentury CzechTourism Monika Palatková novinářům řekla, že rozvoj vztahů v turismu mezi ČR a Čínou je na dobré cestě. "Přírůstky jsou v posledních letech dvouciferné mezi 20 a 40 procenty," uvedla. V roce 2017 podle ní přijelo téměř půl milionu čínských turistů, což je výsledek mimo jiné čtyř přímých leteckých spojení.