Muzikál Sloní muž

Sloní muž

U Kulturní rubriky vás opět vítá Evelina Himalová.

Dnes už víme, že koncert, konaný pod záštitou ministra financí Jiřího Rusnoka, na němž se představily více než tři desítky protagonistů osmi muzikálů, a jímž byl zahájen pátý ročník kampaně "30 dní pro občanský sektor" s tématem dobrovolnictví, vynesl půl miliónu korun. Tato částka přispěje na přístrojové vybavení transplantační jednotky dětské onkologie motolské nemocnice. Iniciátorkou akce pořádané už tradičně na půdě Státní opery Praha, jakož i vzniku fondu pomáhajícího dětem s poruchou krvetvorby, je manželka hudebního skladatele Karla Svobody Vendulka Svobodová, která si po zkušenosti s nemocí své dcerky, jež leukémii podlehla, vzala za cíl a smysl své činnosti pomoc stejně nemocným dětem. Fond Kapka naděje dosud shromáždil přes devět miliónů korun.

Sloní muž
Daniel Dvořák zareagoval v našem rozhovoru i na myšlenku vyslovenou dirigentem Petitgirardem, že "pokud klasické divadlo hraje jenom klasické opery, je to mrtvé divadlo. Aby bylo živé, musí dávat i nové kusy, nových skladatelů, a nesmí se bát ani experimentovat"... A tady jsme museli rozhovor se šéfem Státní opery Praha přerušit, protože, jak jste slyšeli, začaly nám do něj pronikat zvuky ze zkoušky večerního charitativního koncertu muzikálových hvězd pro nadační fond Kapka naděje.


Jako velkolepou podívanou, pestrou mutlimediální show, pojal filmový režisér a tvůrce filmu "Rebelové" Filip Renč svůj divadelní debut - muzikál "Kleopatra". Ve třech premiérách projektu skladatele Michala Davida a textařů Zdeňka Borovce, jeho dcery Lucie Stropnické a Lou Fanánka Hagena se v novém pražském Divadle Broadway, které vzniklo rekonstrukcí někdejšího kina Sevastopol podle návrhu Jaromíra Pizingera, od 22. do 24. února v titulní roli postupně představí Bára Basiková, Ilona Csáková a Monika Absolonová. Další role v "Kleopatře", považované za jeden z největších domácích muzikálů, ztvární například Radka Fišarová, Zuzana Norisová, Jana Švandová, Lešek Semelka, a také herečka Daniela Kolářová, která si po filmové "Noci na Karlštejně" znovu zahraje v muzikálu.

Christ Superstar", kde zpívala Máří Magdalenu, "Rusalky" a "Johanky z Arku", kde byla obsazena do titulních rolí. Jak vnímá tuto svou prozatím poslední..? "Šlo mi o emotivní podívanou, o to, aby bylo pořád na co koukat. Výsledek by neměl diváky nudit,"řekl novinářům Renč s tím, že producenti záměrně pro režii hledali filmaře, neboť součástí dění na scéně budou filmové projekce. O tom, jak muzikál vznikal, pověděl Radiu Praha jeho duchovní otec, skladatel, zpěvák a všestranný muzikant Michal David... Slovo po Michalu Davidovi dostává i "Kleopatra" vylosovaná pro první premiérové představení - Bára Basiková. Za sebou má už zkušenosti z "Jesus Vážení posluchači, hudební ukázkou z připravovaného muzikálu "Kleopatra" "kulturní magazín" skončil.