Baroko všemi smysly

Foto: Festival 9 týdnů baroka
0:00
/
0:00

Od konce června do konce srpna probíhá v Plzeňském kraji netradiční festival. Po celých devět týdnů na něm můžete baroko ochutnávat, poslouchat, prohlížet nebo i očichávat.

Foto: Festival 9 týdnů baroka
Festival 9 týdnů baroka zavede své návštěvníky na známější i méně známá místa - poznáte s ním nejen barokní památky Plzeňského kraje, ale můžete navštívit i koncerty, slavnosti nebo se seznámit s dobovými řemesly.

Proč organizátoři vybrali pro Plzeňský kraj právě baroko, to vysvětlí manažerka projektu Kateřina Melenová:

"Festival 9 týdnů baroka pořádá společnost Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury.

Kateřina Melenová,  foto: archiv Kateřiny Melenové
Ten projekt se připravoval už několik let, protože jednou z podmínek vůbec toho sestavování programu je, že musíte představit něco, co má evropskou dimenzi. Další z podmínek je, že by se do toho měli zapojit i občané. Spojením těchto podmínek jsme došli k tomu, že největší potenciál, který spí, je neobjevený, tedy odborníci se tím samozřejmě zajímají, ale veřejnost nemá zase takové povědomí o tom, že západočeské baroko je takový skvost. Festivalem 9 týdnů baroka tedy představujeme celou kolekci památek západočeského baroka."

Můžete alespoň některé z nich zmínit?

Klášter Kladruby,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"Představujeme soubor 63 památek, máme totiž 63 denní festival a každý den je až na malé výjimky na jiném místě. Každé místo má svůj osobitý půvab a svoji cenu. Jsou tam památky od Jana Blažeje Santiniho-Aichela, takže jsou tam tři klíčové památky: klášter Kladruby, který ještě navíc letos slaví výročí 900 let založení, klášter Plasy a poutní kostel Mariánská Týnice. Pak je spousta dalších důležitých staveb Kyliána Dientzenhofera, to je například klášter Chotěšov, kostel v Přešticích. Těch památek je neskutečně mnoho. Jsou mezi nimi i malá poutní místa, posvátná místa, Plzeňský kraj má své dvě zázračné madony - klatovskou a přeštickou. Mxslím si, že ta nabídka je opravdu nekonečná."

Slyšet, vidět, ochutnat, očichat…

Vy máte v podtitulu festivalu "Zažít baroko všemi smysly". Jaké smysly, kromě sluchu a zraku, které se nabízejí, váš festival ještě zaujme?

Foto: Festival 9 týdnů baroka
"My jsme ke spolupráci oslovili parfumérku Petru Hlavatou, která je skutečně tím ´nosem´, který míchá originální vůně a zároveň vám samozřejmě dokáže namíchat i vůně, které jsou historické, nebo oživit staré receptury. V loňském roce jsme na festivalu 6 týdnů baroka, který byl takovou generálkou, zaznamenali velký zájem lidí o vůně, a tedy rozšíření na další smysl, že jsme zařadili vůně i do letošního festivalu. Takže představujeme vůně a také chutě baroka, protože na několika místech toho festivalu jsou i restaurace, které vaří barokní jídla."

A hmat je jasný, na jakoukoliv památku si můžeme sáhnout...Co už proběhlo a na co se naopak mohou návštěvníci ještě těšit?

Mariánská Týnice
"My jsme teď v šestém týdnu festivalu, takže kromě tohoto týdne, který probíhá v oblasti Domažlic a bude vrcholit v sobotu barokní slavností na Vavřinečku, která představí právě ten komponovaný program, který jsme přinesli jako novinku, že nejde jen o koncert nebo divadlo. Další týdny se budou odehrávat v oblasti Mariánský Týnice - Plasy, to bude sedmý týden. Osmý týden pak zamíří v oblasti Manětín, Nečtiny, Rabštejn a devátý týden proběhne v oblasti Sušice."

Na Sušicku se festival zastaví například v kostele ve Strašíně, konkrétně v místní barokní jeskyni a na samotný závěr pak proběhne v Sušici barokní slavnost Pod křídly anděla strážce s ohňostrojem a multižánrovým představením v krajině.

www.baroko2015.cz