Eko-psychologická opera Petra Váši: Lišák je lišák

Foto: www.tysycaci.cz
0:00
/
0:00

V krátké době se objevila (na Moravě) dvě zpracování Těsnohlídkovy Lišky Bystroušky. O divadelní inscenaci v Uherském Hradišti jsme už informovali, nyní se autor rubriky Vilém Faltýnek zaměřil na brněnského performera Petra Vášu a skupinu Ty syčáci. Před několika týdny trojice hudebníků vyrazila na koncertní turné s ukázkami z vlastní nové opery Lišák je lišák.

Foto: www.tysycaci.cz
"A tohle je naše lišácká sekce. Začíná to takhle: Les vábí..."

Studiová nahrávka, která vystřídala záznam z pražského KC Kaštan, je výsledkem mnohaleté práce Petra Váši a jeho kolegů z hudební skupiny Ty syčáci. Opera Lišák je lišák vznikala nejprve jako sólový projekt ve stylu Vášova fyzického básnictví, později ve spolupráci s muzikanty dostala hudební podobu:

"Já jsem ten text začal psát jako hříčku, měly to být příhody lišky Bystroušky po 70. letech. V podstatě to vzniklo na takovou milou objednávku, že studenti herectví z JAMU chtěli nějaké deklamační, artikulační hříčky, já jsem si říkal, že když je to JAMU, že by se hodila Liška Bystrouška, ha ha ha, a myslel jsem si, že když zkompiluju pár mysliveckých příruček a tak trošku cynicky to propletu s odkazy na toho Těsnohlídka, že by to nějak mohlo zafungovat. Akorát že mě to téma pohltilo a já jsem dva roky dělal na tomhle kolosu - který nakonec už nebyl jen parafrází na Těsnohlídka a Janáčka, ale na všechno, co se týká tady tohohle tématu. Nejenom tedy co se týká lišek a myslivců, ale vůbec lovu a honu, vztahu lovec - kořist a já nevím co všechno."

Petr Váša začínal v druhé polovině 80. let ve skupinách Z kopce a Ošklid, pak krátce vedl revivalovou skupinu Ananas beat. Poté hudbu zdánlivě zcela opustil a začal rozvíjet osobitý scénický projev označovaný jako fyzické básnictví: kombinaci hudebně stylizovaného hlasového a pohybového vyjadřování. Hudební publicista Ondřej Bezr vítá, že se Váša před několika lety prostřednictvím skupiny Ty syčáci opět k hudbě opět vrátil. Po dvou deskách s písničkami na sebe na sebe upozornili punkovou operou S-S-S-S. "To byl signál k tomu, že se zase zpátky objevilo to jeho, řekněme, divadelnictví, kterému se věnoval po celá 90. léta. A snažil se ty dvě věci spojit, spojit divadlo s hudbou, které se věnoval od ranného mládí. A myslím, že tenhle současný projekt je volným pokračováním této snahy spojovat divadlo a hudbu," soudí Ondřej Bezr.

Co bude dál? Zdá se, že Váša na svých projektech pracuje dlouhá léta a možná už nyní připravuje další látku...

"Ono se sice může zdát, že jsme překotně tvořící, hyperaktivní skladatelé a pisatelé, ale vůbec to tak není. Nám se daří dělat hodně věcí, pokud je dobrá příprava. Čili my třeba tady toho Lišáka děláme už tři roky - postupně; naplno to dáváme dohromady až teď v posledním roce, ale bez té pozvolné, klidné přípravy bychom si vůbec nebyli jistí v takovéhle věci. Já jsem zapomněl říct, že ta zhudebněná podoba trvá dvě a čtvrt hodiny, čili je to opravdu velká opera se vším všudy. kromě jiného tam zpívají hvězdy, prvky měndělejevovy tabulky prvků, hlavní hrdina se v jedné části rozpadá na molekuly a různí tvorové si navzájem čtou svoji DNA, atd. Čili taková věc se dá dělat jenom postupně a s vytrvalou vervou. Tímhle způsobem my přemýšlíme, co budeme dělat dál," vysvětlil Petr Váša.

A abychom nezapomněli, opera má podtitul: "Lišák je lišák - Hra o bolestné nápravě člověka, který se strašně mýlil. A druhý podtitul je: Mazaný lišák prohání hloupého lovce po všech čertech až ke zmoudření."