Knihu o české cembalistce Zuzaně Růžičkové ocenil Financial Times

Anglické vydání knihy Sto zázraků, foto: ČT24

Kniha Wendy Holdenové Sto zázraků o české cembalistce Zuzaně Růžičkové je podle listu Financial Times jednou z nejlepších knih o hudbě roku 2019. Britský deník ji vybral bez určení pořadí mezi nejlepších pět knih letošního roku věnujících se klasické hudbě.

Anglické vydání knihy Sto zázraků,  foto: ČT24

Zuzana Růžičková,  foto: archiv Post Bellum
Knížka britské autorky a novinářky Holdenové mapuje více než půl století života legendy české klasické hudby Růžičkové. Autorka shromáždila veškeré dostupné informace a rozhovory, které tato dáma poskytla, a z jejího vyprávění tak vyvstává výjimečná osobnost ženy, která za druhé světové války prošla několika koncentračními tábory a zažila nelehká padesátá léta.

Navzdory všem těžkostem se jí spolu s manželem, hudebním skladatelem Viktorem Kalabisem, podařilo svou celoživotní lásku k hudbě spojit s úspěšnou mezinárodní kariérou.

Holdenová: Bylo mi ctí pracovat s touto ženou

Zuzana Růžičková,  foto: ČT
Zuzana Růžičková proslula zejména jako interpretka děl Johanna Sebastiana Bacha, natočila více než 30 dlouhohrajících desek a její působení na světových koncertních pódiích jí vyneslo přezdívku "první dáma cembala". Růžičková zemřela v září 2017 ve věku 90 let.

"Bylo mi ctí pracovat s touto pozoruhodnou ženou přeživší holokaust a českým národním pokladem v posledních dnech jejího života," uvedla Holdenová v rozhovoru pro české vydavatele svých knih.

Holdenová letos v dubnu navštívila Prahu, kde v Knihovně Václava Havla představila česká vydání svých dvou knih - publikaci Sto zázraků a psychothriller I krása může zabíjet.

Českým čtenářům se v roce 2016 dostal do rukou i její román Narodili se, aby přežili. Vypráví o třech ženách, dvě z nich pocházejí z bývalého Československa, které přežily koncentrační tábor.