Kultura

Hovořit budeme o mezinárodním swingovém festivalu a swingovém bálu, a pozveme vás na výstavy: do pražského Obecního domu, kde byla před týdnem zahájena expozice z celoživotního díla Karla Špilara, a do románsko-gotického sklepení Staroměstské radnice; tam vzhledem k návštěvnickému úspěchu na neurčito prodloužili výstavu "Praga Mystica", pořádanou v rámci projektu "Praha - evropské město kultury 2000". Připravila Evelina Himalová.

Už potřetí se v Národním domě v Praze na Vinohradech uskutečnil festival swingové hudby. Konal se od 1. do 3. listopadu za účasti třinácti orchestrů - domácích i zahraničních. Podle produkčního a dramaturga tohoto jednoho z největších pražských kulturních domů Karla Stiefla jakýmsi "bonbónkem na dortu" bylo na závěr přehlídky kromě vokální skupiny Prestissimo, slovenského kvinteta Vlada Vizára a All Stars Big Bandu Václava Kozla, k jehož 60. narozeninám přišli pogratulovat a zazpívat Jitka Zelenková, Eva Pilarová, Vlasta Průchová, Karel Hála, Milan Černohouz, sourozenci Gondolánovi a další, vystoupení jazzového orchestru United States Army Europe Band and Chorus... Z programu 3. ročníku mezinárodního swingového festivalu připomenu ještě skvělé koncerty Swing Revival Bandu trumpetisty Antonína Šilhavého, populárních Steamboat Stompers s americkou zpěvačkou Pat Klippovou či jazzového orchestru kontrabasisty, klavíristy, skladatele a aranžéra Petra Kořínka, který v rámci svátku swingařů poslal svůj pozdrav Jaroslavu Ježkovi. Samozřejmě nemohl chybět ani Swing Band "českého Bennyho Goodmana" Ferdinanda Havlíka a Bohemia Big Band Bohuslava Volfa, jejichž dvojkoncert byl věnován legendárnímu hráči na bicí Vladimíru Žižkovi. Dále se představila seskupení J. J. Jazzmen Jana Jiruchy, který je znám jako vynikající interpret hitů Louise Armstronga, Metropolitan Jazzband Josefa Krajníka se zpěvačkami Jitkou Vrbovou a Evou Svobodovou, Melody Makers Ondřeje Havelky se Sestrami Havelkovými, a také Big Band Gustava Broma, který od smrti legendárního kapelníka v polovině 90. let vede Vlado Valovič. Velmi vstřícně obecenstvo reagovalo na švédského saxofonistu Kennetha Arnströma, a jak se dále zmiňuje Karel Stiefel, i na dalšího ze zahraničních hostů: O 3. swingovém festivalu a 1. swingovém bálu informoval produkční a dramaturg pražského Národního domu na Vinohradech pan Karel Stiefel.

A teď přijměte pozvání do Obecního domu v Praze, kde až do 14. ledna probíhá výstava představující celoživotní dílo malíře a výtvarníka Karla Špillara, tvořícího na přelomu 19. a 20. století. Průvodkyní expozicí nám bude autorka koncepce kunsthistorička Naďa Řeháková... Jak bylo zmíněno, Karel Špillar se podílel na dekorativní výzdobě pražského Obecního domu, vystavěného v letech 1905 až 1911, který byl v roce 1918 přímým svědkem vyhlášení Československé republiky. Na výstavě, o níž je řeč, a která proto i bytostně do této secesní památky patří, jsou k vidění i některé jeho studie a návrhy a také obraz, který Špillar namaloval k 10. výročí vzniku samostatného československého státu... To řekla o Karlu Špilarovi a o jeho díle, které je nyní k zhlédnutí v Obecním domě v Praze, kunsthistorička Naďa Řeháková. Na další výstavu, která je součástí projektu "Praha - evropské město kultury 2000", vás nyní pozve autor námětu a scénáře expozice Bohumil Vurm...