Kulturní zajímavosti

Obsahem "zajímavostí z kultury", které připravila Evelina Himalová, budou dnes pozvánky na nové představení v divadle ABC a na nadcházející osmou mezinárodní přehlídku Febiofest. Pak se ještě vrátíme k poslednímu rozloučení s jednou z největších hvězd předválečného českého filmu Lídou Baarovou.

Pro mne je "akvavit" pálenka ochucená kmínem a koprem. Pije se jako chlazený šnaps a nejlépe chutná se sleděm, kyselou okurkou nebo něčím podobným - napsal finský autor Bengt Ahlfors o nápoji, který se dostal do titulu jeho úspěšné komedie "Aska och akvavit". Protože ale severské národní pití v Česku málokdo zná, pražské Divadlo ABC zařadilo jeho hru na repertoár pod názvem "Popel a pálenka". Díky režisérce Janě Kališové a brilantnímu překladu Františka Fröhlicha jsme po Slovensku v Evropě druhou zemí, která Ahlforsovu komedii uvádí... Janu Kališovou Divadlo ABC vyzvalo ke spolupráci na komedii, ač je známa především jako operní režisérka. Sama považuje za úspěšné svoje působení v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Za nastudování Mozartovy opery "Cosi fan tutte" a Gassmannovy "Kritické noci" obdržela ceny za režii na Festivalu českého hudebního divadla v roce 1993 a 1994, Čajkovského "Evžen Oněgin" v jejím nastudování byl nominován v anketě na inscenaci roku 1995. V opeře pražského Národního divadla Jana Kališová režírovala Smetanovy "Dvě vdovy", Verdiho "La Traviatu" a zcela nedávno Mozartova "Dona Giovanniho"... Nová inscenace Divadla ABC - hra Fina Bengta Ahlforse - je o lidech hamižných, sobeckých, necitlivých, ale vlastně nešťastných a nemilovaných. Za hlavní téma v ní považuje paní režisérka Kališová neustálou potřebu lásky, komunikace a porozumění. Základní zápletka je taková, že po smrti plukovníka Malmgrena začíná boj o jeho dědictví. Na jedné straně stojí vdova v podání Jaroslavy Adamové, na druhé straně její tři děti - Ester, Robert a Annika, které ztvárňují Vlasta Žehrová, Jaromír Meduna a Simona Stašová. V komedii dostali příležitost dále i Jana Drbohlavová - v roli pomocnice v domácnosti, Zdeněk Hruška - jako psychiatr a slalomář, a Ilja Racek, který představuje pána z minulosti, či chcete-li rodinného přítele Malmgrenových. O obsazení, které si sama vybrala, a o práci s legendami českého herectví mi režisérka Jana Kališová řekla... A čím hra nejvíce zaujala paní Jaroslavu Adamovou, představitelku hlavní role v příběhu čerstvě ovdovělé paní plukovníkové Malmgrenové..? Herečka Jaroslava Adamová se ve hře "Popel a pálenka" po čase vrací na své domovské jeviště. V Divadle ABC působila ještě v dobách před Janem Werichem a patří k jeho žijícím legendám.


A nyní pozvánka na osmý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest, která se uskuteční od 24. ledna do 18. února v Praze a dalších 11 .českých a sedmi slovenských městech. Hlavní část tohoto prestižního festivalu se podle informací pořádající společnosti Febio odehraje v Praze. Na to, co filmovým fanouškům nabídne, jsem se zeptala šéfa Febia a duchovního otce Febiofestu Fera Feniče... Dlužno připomenout, že na loňský Febiofest zavítalo během jedenačtyřicetidenního putování po českých, moravských a slovenských městech na 80.000 diváků. Šéf Febia Fero Fenič odhaduje, že letošní návštěvnost bude ještě vyšší.


Tóny písně "Čechy krásné, Čechy mé" ukončily smuteční akt, jímž se několik set lidí, převážně diváků-pamětníků přišlo rozloučit 8.ledna do krematoria v Praze-Strašnicích s Lídou Baarovou, jednou z největších hvězd předválečného českého filmu. O průběhu obřadu, který se konal za mimořádného zájmu médií, vás už kolega Zdeněk Vališ informoval; slyšeli jste i vzpomínku herce Svatopluka Beneše na první setkání s Lídou Baarovou při natáčení Krškova a Čápova filmu "Ohnivé mládí. Já jsem o výrazném fenoménu ve filmovém herectví třicátých a čtyřicátých let hovořila s režisérem Otakarem Vávrou, který s ní natočil čtyři filmy, mimo jiné "Panenství", v němž podala nejpůsobivější výkon. Poprvé před kamerou stála jako sedmnáctiletá, o tři roky později měla za sebou téměř dvě desítky rolí. V polovině 30.let natáčela především v Německu. Kvůli vztahu s říšským ministrem propagandy Josefem Goebbelsem byla po válce obviněna z kolaborace a uvězněna. Perzekucí byla postižena celá její rodina. Propuštěna byla po řadě měsíců, aniž proti ní byla vznesena obžaloba. Pak emigrovala - nejprve do Argentiny, poté do Itálie, a cestovala Evropou. Zahrála si ve Felliniho "Darmošlapech" a ještě v několika dalších italských a španělských filmech a v šedesátých letech se uchýlila do ústraní. Žila v Rakousku, kde ji režisér Vávra několikrát navštívil... Téměř devadesátiletý Otakar Vávra ve své režisérské a scenáristické tvorbě proslul zaměřením zejména na adaptace významných děl české literatury a trvalým zájmem o české dějiny a osud národa, jenž vyvrcholil ve výpravných historických velkofilmech "Jan Hus", "Jan Žižka", "Proti všem", "Dny zrady" a "Osvobození Prahy". Lídu Baarovou připomněl v roce 1995 televizním dokumentem, dalším s názvem "Sladké hořkosti Lídy Baarové" o herečce natočila dokumentaristka Helena Třeštíková, ovlivněna její autobiografickou knihou. Vedle Otakara Vávry záměr natočit hraný snímek projevil také Jiří Blažek. I jeho scénář Česká televize, případný producent filmu, odmítla. Pod třetím z nabídnutých scénářů je podepsán Ivan Hejna. Podle jeho slov chce výsostně dramatickou látku přibližující hereččiny osudy od doby, kdy opustila konzervatoř, až do její emigrace v roce 1948, natočit režisér Juraj Herz.

Úmrtí Lídy Baarové, která zemřela loni 27.října v Rakousku ve věku 86 let a zpopelněna byla 8.listopadu v Salzburku, vyvolalo v českých médiích diskuse, nakolik "pošetilá avantýra dvacetileté zpovykované holky" - jak to zaznělo v několika komentářích - může ovlivnit přístup oficiálních orgánů a institucí k jejímu pohřbu. Ministr kultury Pavel Dostál se nechal slyšet, že si nedovede představit, aby se zasazoval o vybudování památníku v Lidicích a současně mu nevadily občanské postoje herečky, která byla v kontaktu s nacistickými pohlaváry. To vysvětluje i jeho neúčast rovněž na pražském obřadu, kde jsem hovořila také s nevlastní matkou Lídy Baarové paní Marií Babkovou, která jí v posledních letech jejího života hodně pomáhala... Paní Marie Babková poslední službu své nevlastní dceři Lídě Baarové, která si přála být pochována doma, ve své vlasti, v rodinné hrobce v Praze, prokázala na vlastní náklady.