Lady remoska spojila v knížce recepty i životní příběhy

Foto: archiv nakladatelství Dcera sestry

Úžasný příběh holčičky z Wintonova vlaku, která světu objevila legendární českou remosku a množství receptů pro přípravu v tomto divotvorném hrnci i kdekoliv jinde. Takový je podtitul knížky Lady remoska. Dá se o ní mluvit i jako o kuchařce života, neboť recepty české krajanky paní Mileny Grenfell-Baines jsou prokládány jejími životními příběhy. S paní Milenou se při psaní knížky setkávala Kamila Hladká z nakladatelství Dcera sestry.

Foto: archiv nakladatelství Dcera sestry
"Je pravda, že jsem měla poměrně jasnou představu o tom, jak bych si přála, aby kniha vypadala. Neměla s tím nápadem žádný problém. Myslím, že dokonce nápad vydat kuchařku jejího života, jak tomu s lady Milenou říkáme, se jí líbil. Paní Milena je u nás známá jako lady remoska. Obecně se ví, že pomohla české společnosti expandovat na britský trh. Takže to její spojení s recepty a vařením je téma, které vybízí k vytvoření kuchařky. Zároveň ona sama je jedinečná osobnost, která prožila spoustu příběhů. Zdálo se mi vhodné spojit její úžasný životní příběh s recepty."

Který z jejích životních příběhů na vás nejvíc zapůsobil?

"V každém období jejího života se objeví nějaký nový neuvěřitelný příběh. Vždycky si nejraději čtu, a povídám si s ní o období z jejího dětství, kdy v devíti letech odjela jedním z posledních Wintonových vlaků do Anglie, o tom, jak to v tom vlaku vypadalo, a co děti prožívaly."

Foto: Jiri Svoboda,  Public Domain
Jak paní Milena zpropagovala českou remosku v Anglii?

"Na začátku 90. let, myslím, že v roce 1994 jela z Česka zpět do Británie a její sestřenice Helena po ní chtěla, aby jí remosku přivezla. Zalíbila se jí, a rozhodla se, že si ji chce koupit pro sebe. Zjistila, že na britském trhu není k dostání, a tak zajistila firmu, která pomohla expandovat české remosce na britský trh a od té doby se tam prodaly desetitisíce kusů."

Je paní Milena dobrá kuchařka? Uvařila vám něco?

Kamila Hladká  (Foto: Eva Turečková)
"Paní Milena o sobě říká, že není žádná kuchařka, ale pravda to není. Vlastní stovky receptů. Jednak svých, které vymyslela, pak recepty od jejích přátel, kteří je pro remosku přímo vymýšlí. Paní Milena vařila na různých kurzech, zabývá se výměnou studentů z České republiky do Anglie, a to studentů, kteří se věnují gastronomii. I když mi paní Milena zatím nic neuvařila, tak podle receptů je to vynikající kuchařka. A spousta lidí, se kterými jsem se setkala, a jimž vařila, to rozhodně tvrdí. Kmotrem knížky bude režisér Jiří Menzel, z čehož máme velkou radost."

Paní Milena přijede na křest. Jezdí ještě pořád často do Česka?

"Paní Milena je naprosto neuvěřitelná. Před čtrnácti dny mi psala, že je zrovna na cestě vlakem do Bratislavy, a když jsem jí říkala, ať se zastaví v Brně ke mně na oběd, tak mi na to řekla, že se omlouvá, ale večer už musí být ve Vídni. Občas se tu zničehožnic objeví, protože je potřeba něco vyřídit pro památník rodičů Wintonových dětí, což je v současné době jedna z jejich hlavních aktivit. Do České republiky běžně jezdí jednou za dva měsíce."