Mezinárodní pěveckou soutěž Emmy Destinnové vyhrála anglická sopranistka s Janáčkovou Liškou Bystrouškou

Jarmila Karasová s účastnicemi soutěže, foto: autorka

Dirigenti Sir Charles Mackerras nebo Libor Pešek, slavná australská sopranistka Joan Sutherland nebo jedno z "Wintonových dětí" - Lady Milena Grenfell-Baines - ti všichni jsou patrony Nadace Emmy Destinnové, kterou v roce 1998 v Londýně založila česká publicistka Jarmila Karasová. Nadace každé dva roky pořádá i mezinárodní soutěž Emmy Destinnové pro mladé operní pěvce. Finále soutěže proběhlo tuto neděli v Praze a natáčela při něm Milena Štráfeldová:

Jarmila Karasová s účastnicemi soutěže,  foto: autorka

- uvedla jednu z Dvořákových Cikánských písní česká sopranistka Kateřina Kněžínková. Spolu s ní do finále soutěže Emmy Destinnové postoupili další čtyři účastníci, Caroline McPhie a Natasha Day z Velké Británie, Gunel Alakbarová z Ázerbajdžánu a student pražské HAMU Josef Zedník.

Soutěž je jednou z nejvýznamnějších akcí londýnské Nadace Emmy Destinnové:

"Já jsem něco o Destinnové věděla, ale moc ne..."

přiznala zakladatelka nadace Jaroslava Karasová. Ve Velké Británii žije už od r. 1968.

"V podstatě jsem byla překvapená, jak byla nejen slavná zpěvačka, ale i úžasná vlastenka, která propagovala českou hudbu v cizině víc než kdo jiný. Tak jsem s tím chtěla něco udělat a první, co mne napadlo, byl koncert ve jménu Emmy Destinnové. A protože jsem zrovna v té době psala nějaký článek o Liboru Peškovi, řekla jsem mu o té myšlence. A on mi pomohl. Na ten koncert přijela paní Urbanová a pan Margita, takže jsme měli obrovský koncert a bylo to velice dojemné. A peníze jsme věnovali na výstavu o Emmě Destinnové v Národním muzeu. To byla první velká výstava v České republice."

Nadace se podle Jarmily Karasové však nechtěla omezit jen na pořádání koncertů nebo výstav.

"Tak jsme se rozhodli, že budeme podporovat mladé pěvce a začali jsme dělat koncerty, na které jsme je zvali. Dali jsme jim možnost zpívat v Londýně. A z toho vlastně vznikla myšlenka soutěže. Teď už je to šestý ročník a snažíme se ji vytáhnout na úroveň velkých mezinárodních soutěží."

Finalisté soutěže,  foto: autorka
"Je třeba, abychom podporovali hlavně mladé české talenty, aby mladí měli možnost jezdit do světa a viděli, jak to chodí jinde. Aby se vypracovali na vyšší úroveň. Dnes ale vidím, že už se všechno mění. Jsou tu lepší učitelé i lepší přístup ke všemu."

Podmínkou účasti v mezinárodní soutěži Emmy Destinnové je také to, aby soutěžící uvedli alespoň jednu skladbu českých autorů. Musí ji přitom zazpívat v originále. Jedna ze zakladatelek nadace, Lady Milena Grenfell-Baines, k tomu říká:

"Pro nás je to vždycky velké překvapení, jak se ti Angličani naučí zpívat česky."

Kdo interpretům pomáhá s češtinou?

"My máme naštěstí v Anglii, zvlášť v London College of Music, dva tři Čechy. Je tam velmi dobrý, a v budoucnu i slavný pěvec Vojtěch Šafařík. Ten právě učil Carolinu česky."

Jarmila Karasová a ministr kultury Václav Jehlička,  foto: autorka
Letos je to už šestý ročník. Jaká je kariéra těch předchozích laureátů soutěže?

"Určitě se proslavili. Oni se potom rozejdou do světa, víme ale, že každý, kdo to vyhrál, dostává další a další velké role."

Podle světoznámé cembalistky Zuzany Růžičkové, která se nedělního finále v Praze také zúčastnila, neměli porotci soutěže lehkou práci:

"Nechtěla bych tam sedět, protože to je velice vyrovnané. Různorodost stylů, to je pro ně velký úkol."

A co si myslíte o interpretaci českých autorů v podání zahraničních účastníků?

Vítězka soutěže Caroline McPhie,  foto: autorka
"Mně se například nesmírně líbil Janáček. Ohromně oceňuji, že všechno zpívají česky. A dobře."

Je to hodně náročné pro zahraniční interprety uvádět české autory v češtině?

"Já bych řekla, že velmi náročné. A je to teď novinka. Dřív se přece jenom zpívaly více překlady."

Vítězkou letošního ročníku soutěže Emmy Destinnové se nakonec stala devětadvacetiletá Caroline McPhie z Lancasteru. V současné době končí studium v Royal Academy Opera. V Praze uvedla například Janáčkovu Lišku Bystroušku. Přiznala, že zpívat česky pro ni bylo velmi obtížné::

"Zabralo to hodně času, měla jsem ale v Manchesteru výborného učitele, který mi moc pomohl."

Koho z českých skladatelů máte nejraději, zeptala jsem se Caroliny McPhie:

"To je těžké říct. Mám ráda Dvořákův lyrismus, mám ale také ráda vzrušující hudbu Janáčkovu, nedávno jsem poslouchala Martinů v podání České filharmonie a ráda bych dostala i k repertoáru Bedřicha Smetany."

Ukázka z Janáčkovy Lišky Bystroušky v podání Caroline McPhie: