Muzikál "Babička"

V úterý se v Praze uskutečnila premiéra nového českého muzikálu. Více se o něm dozvíte v rubrice, kterou připravila Evelina Himalová.

Už jenom název - "Babička"- jistě nenechá nikoho na pochybách, že muzikál bude mít jistou souvislost s nejznámějším dílem spisovatelky Boženy Němcové, od jejíhož narození letos uplynulo 180 let. Opravdu je tomu tak, její Obrazy venkovského života, jak nám je mistrně literárně ztvárnila, inspirují umělce ještě na prahu 21. století. Inspirovaly i Richarda Pachmana, mladého zpěváka a hlavně nadaného hudebního skladatele, jenž ne nadarmo bývá někdy nazýván českým Vangelisem. Právě on je totiž duchovním otcem a producentem projektu, který se připravoval tři roky, a během té doby se už dvakrát koncertně představil - poprvé předloni na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti a letos v létě před ratibořickým zámkem v Babiččině údolí na Náchodsku; pokaždé s velkým úspěchem. Požádala jsem Richarda Pachmana, aby posluchačům Radia Praha muzikál představil:

Takto zpívá Barunku Hana Postránecká mladší. Do role Babičky měla být původně obsazena v alternaci i Naďa Urbánková a s Yvettou Simonovou se dokonce počítalo v téže úloze v premiérovém představení. Ale - jak se říká - "člověk míní, život mění". Richard Pachman to vysvětluje:

Poznali jste Yvettu Simonovou? Babičku v jejím podání si můžete poslechnout i z nového CD k muzikálu. A kam vás na něj vlastně můžeme pozvat?

Předpokládám, že typicky český muzikál, z něhož by jistě měla radost i samotná Božena Němcová, známá svým moderním cítěním, by potěšil nejedno české srdéčko v zahraničí. Zeptala jsem se závěrem ještě "předpremiérového" rozhovoru s Richardem Pachmanem, jestli se nechystá s muzikálem "Babička" vyjet také za vámi, krajany, žijícími mimo vlast?