Návštěvníky v miletínském muzeu ochotnického divadla vítá slon

miletin_amaterske_divadlo2.jpg

Už rok působí v podkrkonošském Miletíně Muzeum českého amatérského divadla. Shromažďuje exponáty a doklady naprosto ojedinělého fenoménu, který podle odborníků nemá ve světě obdoby. Ochotnické divadlo se totiž v Čechách hrálo téměř na každé vesnici. Jeden z hlavních organizátorů muzea a autor jeho expozice Jiří Valenta převzal toto úterý za podporu a rozvoj amatérského divadla Cenu ministra kultury. Více uslyšíte od Mileny Štráfeldové:

Hurá do Miletína - zvou na svých internetových stránkách autoři projektu muzea českých ochotníků. Miletín není sídlem tohoto unikátního muzea náhodou - je nejen rodištěm Karla Jaromíra Erbena, ale především tu už od roku 1827 pracuje ochotnický divadelní soubor Erben. Jeho členové se v roce 2002, při 175. výročí vzniku svého spolku, rozhodli vytvořit stálou expozici amatérského divadla v Podkrkonoší. Zde mělo ochotnické, sousedské divadlo vždy velkou tradici. Navíc zde podle autora expozice a dlouholetého divadelníka Jiřího Valenty muzeum získalo i krásný objekt:

"Nám se podařilo celé muzeum vybudovat v jednom křídle zámku v Miletíně. Majitel zámku, divadelník a bývalý herec pan Stýblo věnoval muzeu část zámku, skvostně ji vybavil a za zanedbatelný poplatek korunu do roka tam to muzeum vzkvétá."

Ochotnické divadlo představovalo v české historii a kultuře zcela unikátní fenomén.

"Specifičnost vývoje ochotnického divadla u nás je v tom, že na dnešních samotách nebo vesničkách, které už vůbec nemají statut obce, dnes jsou to jen místní části, tak tam všude se hrálo ochotnické divadlo."

To dokládá i rozsáhlá encyklopedie Místopis českého amatérského divadla, na které se Jiří Valenta podílel s Vítězslavou Šrámkovou. Zachytili v ní více než 6300 lokalit v Česku, kde se ochotnické divadlo hrálo. Jen v Praze prý působilo přes 1200 neprofesionálních spolků. Obsáhlé znalosti o libohercích, jak buditelé říkali ochotníkům, využil Jiří Valenta i v miletínském muzeu:

"Teď právě pracujeme na expozici, která ukazuje vlivy folklorní, všelijakých masopustních průvodů a podobných projevů, a dále náboženské hry, které velmi ovlivnily další chod nebo vývoj ochotnického divadla."

A co tedy mohou návštěvníci v Miletíně vidět?

"My jsme zatím otevřeli vstupní expozici, která je uvedena zvláštním exponátem. Slon v muzeu, to se hned tak nenajde. My tam ale takového slona máme. Je to slon z průvodu vysockých ochotníků, neboť ti tradičně inscenují Cestu kolem světa za 80 dní. A v průvodu, kterým vždycky zvou na takové představení, a potom také na jevišti se prezentýruje slon."

Miletínské muzeum má i zcela unikátní expozici divadelních opon.

"Tam jsme vybrali z obrovského fondu asi 150 opon z českých jevišť ty nejpěknější skvosty. Je to doklad ohromné fantazie všech těch malířů, od takových mistrů, jako byl Alfons Mucha, který maloval ochotníkům oponu, až po malíře dekorací nebo dokonce malíře pokojů někde na vsi, kteří namalovali vedutu města nebo své obce. Ta je mnohdy jediným zobrazením dávné podoby městeček."

Opony v miletínském muzeu dokonce ministerstvo kultury vyhlásilo za kulturní památku. Autoři získávají exponáty nejen přímo od ochotníků, mnoho dokladů o amatérském divadle našli i v archivech:

"Teď jsme například při přefotografování druhého tisíce plakátů, které jsou v divadelním oddělení Národního muzea. A to je jenom malinká částečka zachovaného bohatství."

Za první rok existence prošlo miletínským muzeem přes 1500 návštěvníků. Přijíždějí sem i celé ochotnické soubory. Diváci si tu mohou nejen prohlédnout expozici, ale mohou si v ní i sami zahrát:

"Můžou si tam například vybrat z připravené řady těch nejslavnějších monologů, všech těch Maryš, Vojnarek a Cyranů a podobně, a my je máme k tomu, aby si stoupli na jevišťátko a některý z těch monologů si tam na živo spustili. Je pravda, že to není častý jev, ale jsou i takoví. Obléknou se tam do připravených kostýmů a každý z nich si pak umí vybrat třeba z přichystaných šotů z divadelních představení, které tam ve filmové podobě mohou spatřit."

Muzeum českého amatérského divadla pracuje jako občanské sdružení, které ke spolupráci zve ochotnické divadelníky i další zájemce z celého Česka. Výzva je zveřejněna na internetových stránkách www.amaterskedivadlo.cz, kde je i obsáhlá databáze historických i současných ochotnických spolků Čech a Moravy.

Foto: miletin.amaterskedivadlo.cz