Nová divadelní sezóna

Do nové sezóny vstupují v těchto dnech kamenná divadla. Čím hodlají překvapit svoje diváky pražské scény, to bude tématem dnešní rubriky, kterou připravila Evelina Himalová.

řekla Radiu Praha dramaturgyně Národního divadla Eva Petrášková k novému nastudování Bergova "Wozzeka", kterým 1. září zahájila novou sezónu opera této přední české scény. Balet začne 12. září "Malým panem Friedemanem" a "Psycho". První činoherní premiérou sezóny bude tento čtvrtek inscenace "České sekretářky" v Divadle Kolowrat. V komedii o skupině sekretářek, unikajících z nudy pracovního dne do říše představ a vzpomínek, kterou režíruje Irena Žantovská, uvidíme Janu Bouškovou, Taťjanu Medveckou, Jitku Smutnou, Miluši Šplechtovou, Tomáše Petříka a další.

S vedením Národního divadla začal spolupracovat dosavadní intendant Státní opery Praha Daniel Dvořák, který 30. srpna převzal z rukou ministra kultury Pavla Dostála dekret, jímž je od 1. července 2002 do 30. června 2007 jmenován ředitelem Národního divadla v Praze. Jeho činnost, jak říká, má zatím jen přípravný charakter. Na nové koncepci se musejí spolu s ním podílet noví šéfové uměleckých souborů - Michal Dočekal, dosavadní umělecký šéf Divadla Komedie, který převzal jmenovací dekret uměleckého šéfa činohry Národního divadla letos 3. ledna, Jiří Nekvasil, dosavadní spoluintendant Státní opery Praha, jenž v čele opery Národního divadla nahradí Josefa Průdka a tanečník a choreograf Petr Zuska, který vystřídá ve funkci uměleckého šéfa baletu Vlastimila Harapese... řekl Radiu Praha budoucí nový ředitel "zlaté kapličky" dosavadní intendant Státní opery Praha Daniel Dvořák.


Michal Dočekal mimochodem přiblížil dramaturgický plán nové sezóny Divadla Komedie na nejbližší období: Divadlo nejprve zopakuje ve vyšehradských kasematech velmi úspěšnou letní produkci dramatického zpracování faustovského příběhu z pera Shakespearova předchůdce Christophera Marlowa, než ji přivede v upravené verzi na mateřskou scénu. V inscenaci, s níž bude příští léto hostovat v Paříži, excelují David Prachař a David Matásek. Na repertoáru zůstává nadále i klasická komedie ruského dramatika Alexandra Nikolajeviče Ostrovského "Les", která měla premiéru letos v únoru. Michal Dočekal, v jehož inscenační úpravě a režii dostala tato nejčastěji uváděná Ostrovského hra zcela nový háv, ušitý pro přítomný čas, k tomu dodává... Tolik umělecký šéf Divadla Komedie, a v tomto případě i režisér obou zmíněných představení "Tragická historie o doktoru Faustovi" a "Les", Michal Dočekal.


Také další pražská divadla uvádějí nejúspěšnější inscenace minulé sezóny a připravují nové premiéry. Divadlo v Dlouhé například 20. září uvede báchorku o ukradení státního pokladu "Matějovo vidění", která je satirou na politický život a rozkrádání státního majetku za první republiky. V týž den bude mít premiéru v Divadle Na Fidlovačce muzikál "Kabaret", který proslavil stejnojmenný americký film s Liz Minelliovou a Michaelem Yorkem v hlavních rolích. Divadlo Rokoko zahájí tuto neděli českou premiérou hry "Na dotek" britského autora Patricka Marbera, která se s velkým diváckým ohlasem setkala v Londýně už při svém prvním uvedení v květnu 1997, a poté i na Broadwayi. 21. září bude mít v Divadle Spirála na pražském Výstavišti premiéru muzikál Jiřího Bareše a Petra Novotného "Romeo a Julie", a tak by se dalo pokračovat dál. Podrobněji si o novém repertoáru divadel povíme zase někdy příště.