Ostravský festival Colours se rozrůstá na Coloursweek

M83, foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava

Čtyřdenní festival Colours of Ostrava se už dávno stal nejrespektovanější letní hudební akcí v zemi. Festival se stává stále známější i v zahraničí, britské noviny The Guardian jej letos zařadily do desítky nejlepších festivalů Evropy. Kromě samotného festivalu v Ostravě v červenci proběhnou ještě další tři sesterské akce, které dohromady tvoří rodinu akcí Coloursweek. Tento „barevný týden“ ve skutečnosti trvá dokonce déle než týden.

M83,  foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava
„Náš festivalový maraton začne 8. července, následují dva dny odpočinku a začne konference Crossroads pro specialisty s koncerty, na které budou moct jít také návštěvníci druhé konference Meltingpot, která začne taktéž v úterý,“ shrnuje novou podobu festivalového týdne ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Zahajovací akcí, která už tradičně rozpohybuje jindy poněkud mrtvé centrum Ostravy, bude Festival v ulicích. Před lety koncerty na náměstí probíhaly zároveň s „hlavním“ festivalem.

Anohni Hopelessness,  foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava
„Festival v ulicích už dorostl do takové velikosti, že si zaslouží speciální samostatnou péči. Takže jsme se postupně posouvali až o ten víkend dopředu,“ vysvětluje Zlata Holušová.

Před třemi lety byl festival rozšířen o showcasovou přehlídku Czech Music Crossroads, jejímž smyslem je ukázat zahraničním hudebním producentům, pořadatelům a publicistům středoevropské interprety, kteří si zaslouží jejich pozornost.

Thievery Corporation,  foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava
Největší letošní novinkou bude rozšíření programu o šestidenní diskusní fórum. Na první pohled se zdá, že jde o omlazené pražské Fórum 2000, které se bude konat v atraktivním prostředí bývalého dolu Hlubina a na pozadí obrovského hudebního festivalu. Mezi potvrzenými hosty je, například, přední americký teoretický fyzik, scénárista a autor vědeckých i populárně naučných publikací Leonard MLODINOW, historik Timothy Snyder, držitel Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, spisovatel Robert Fulghum nebo držitelé Pulitzerovy ceny Chris Hedges a Yusef Komunyakaa a další více než stovka hostů doslova z celého světa.

Hosté se budou účastnit panelových diskuzí, workshopů, kterých bude sto dvacet. Témat má být celá řada, od filozofie, vědy, technologii, po religionistiku, zdraví a vzdělávání.

Underworld,  foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava
Samotný festival Colours of Ostrava vypukne 14. července a už teď slibuje rekordní počet scén a programových bodů od divadel, přes film a workshopy, až po koncerty hvězd. A těch letos nebude málo.

„Jsme hrdí na to, že tu máme Underworld, že máme současnou alternativní hvězdu číslo jedna Tame Impala, Of Monster And Men, Thievery Corporation, Passenger, Anohni, Kodaline,“ vyjmenovává ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio