Perly z archivu: Rozhlasový muzikál Vratislava Blažka Byl Kalous zlý?

Když jsme před časem v pořadu Literární naslouchátko odvysílali unikátní nahrávky satirických povídek Vratislava Blažka, vyvolalo to velký zájem posluchačů. Tehdy jsme slíbili, že dojde i na další perly z hlubin rozhlasového archivu spojené s Blažkovým jménem. Tento povídkář, dramatik a filmový scénárista zemřel předčasně v exilu v Mnichově na konci dubna 1973, tedy přesně před 38 lety. Kulturní rubriku věnujeme jeho dramatické tvorbě a budeme se v ní vracet až do února roku 1948.

Vratislav Blažek
Vratislav Blažek proslul zejména jako autor scénářů filmových muzikálů Starci na chmelu, Třetí přání a Dáma na kolejích ze 60. let. Jako dramatik napsal dřívě také několik divadelních her a jdeme-li proti proudu času, směřuje vše k počátkům jeho svobodné tvorby, do let těsně poválečných. Tehdy spolupracoval s Divadlem satiry a také s rozhlasem. Pro rozhlas napsal několik her, mj.: Když začalo pršet, O kozách a lidech a Byl Kalous zlý? Poslechněte si úvod z posledně jmenované, která jediná se v nahrávce zachránila.

Jádrem hry je anekdota o Janu Kalousovi, který po dlouhém čekání získá dekret na byt, kam bude moct konečně žít se svojí manželkou. Dekret uschovaný do klobouku mu ale odnese vítr a podlouhé honičce skončí ve Vltavě. Hromosvodem Kalousova neštěstí se nakonec stane úředník. Hudební satirickou komedii natočil v únoru 1948 režisér Jiří Vasmut. Premiéra byla 19. února, jen necelý týden před komunistickým pučem. Do hlavní role režisér obsadil herce předválečného osvobozeného divadla Františka Filipovského.

Autorem hudby do hudební komedie Byl Kalous zlý? byl Karel alias Harry Macourek, později známý skladatel z ranné etapy Divadla na Zábradlí. Hudbu nahrál Rytmus 48. Tento orchestr patřil k předním tělesům své doby. Vznikl v roce 1942 a působil až do roku 1949, kdy někteří jeho členové emigrovali. Jeho řadami prošli například i Vlasta Průchová a Jan Hammer. Ve vrcholném období činnosti bylo o souboru řečeno, že „hraje nekompromisní swingovou hudbu a pokouší se také o nový způsob hry, zvaný be-bop". Tento způsob projevu byl ale v rozhlasovém muzikálu potlačen ve službě textové stránky díla Vratislava Blažka, kterého si touto rubrikou připomínáme.