Překvapení z archivu Jana Vodňanského

Jan Vodňanský, foto: ČTK

Jan Vodňanský slaví sedmdesátiny. Protože před dvěma lety jeho dlouholetý umělecký partner Petr Skoumal vydal vyčerpávající bilanční CD komplet Život a dílo, dalo Janu Vodňanskému letos hodně práce, sestavit další CD, na kterém by mohl nabídnout nějaké další neznámé ukázky ze své tvorby. Přesto se to podařilo, i když ne vždy ve vyrovnané zvukové kvalitě. Jsou tu například unikátní nahrávky s Evou Olmerovou, byť z domácích kopií, nahrávky s Jiřím Štědroněm nebo vzorky tvorby s jinými autory, například s Přemyslem Rutem.

Jan Vodňanský,  foto: ČTK
Vítejte, pane Vodňanský, ve studiu Radia Praha!

"Vítám ve studiu Radia Praha."

Jsem rád že vítáte, scházíme se při příležitosti vydání vaší nové desky Vzpoura kocourů a ta vychází při příležitosti vašeho životního jubilea. Buďte tak laskav, vysvětlete, které písničky a jaké nahrávky jste na to CD vybíral, z čeho jste vybíral a jestli vám při tom někdo pomáhal.

"To je tedy celý vějíř, celý ohňostroj otázek a já začnu tou poslední. Sestavil jsem to sám. Myslím, že i pro mého dlouhodobého skladatele Petr Skoumala tam některé věci budou překvapení, protože on je sice složil, ale netuší, že se ty nahrávky dochovaly a já že jsem je vypátral s nemalým úsilím hudebního detektiva."

Z jakého období jste vybíral?

"Jsou tam písničky z nejrůznějších období. Jsou tam ty nejstarší vrstvy, posluchač se třeba setká s písničkou, kterou nám jako úplně neznámé začínající dvojici Vodňanský - Skoumal natočila v roce 1964 Eva Olmerová. Tak tu jsem vypátral. Nebo z přelomu 60. a 70. let, z bouřlivého jara je tam písnička Už kočovníci táhnou pokojem, která byla natočena v redakci Mikrofóra, ale dlouho se na rozhlasových vlnách nevlnila, po nástupu Gustáva Husáka se udržela jen několik týdnů a pak se dovlnila. Na tom pátrání jsem pracoval rok, protože před dvěma lety měl Skoumal totéž jubileum, jako mám teď já a vyčlo nám díky jeho jubileu čtyřcédéčko u Supraphonu, kde bylo vše z naší tvorby, co vydal Supraphon, co vypal Panton, jako nahrávky live z Činoherního klubu a pak ještě bonusy, které jsem měl já také ve svém archivu. Ale samozřejmě jsou tam věci z různých časových údobí, třeba písničky, které jsem napsal s jinými autory. Třeba o generaci mladším Přemyslem Rutem, se kterým jsem v době začínající perestrojky vytvořil program Výchovný koncert. A z toho pak vyšly po revoluci studiové nahrávky."

Odkud pochází název desky?

"Ty věci jsou tam někdy tak staré, až jsou nové, třeba Vzpoura kocourů, která desce dala název. To je jeden jediný kankán nejen na tom CD, ale jediná píseň v rytmu kankánu, kterou jsme za 50 let společné tvorby s Petrem Skoumalem složili. Poprvé byl uváděn v naší revui Zuzančino tajemství aneb delikátní deštník uváděném v roce 1970 v Divadle hudby na Václavském náměstí, ale nikdy nevznikla taková nahrávka, aby se dala použít na CD. Takže tenhle jeden z nejstarších příspěvků na CD jsem loni znovu natočil studiove v zajímavé aranži Jiřího Toufara a s hlasem dámy, kterou jsem objevil v Divadle Sklep, skladatelky a zpěvačky Hany Navarové."

Doba se od 60. let radikálně proměnila. Jak je to dnes s vaší tvorbou a s reakcemi publika na ni?

"Ohlas se pochopitelně mění. Generačně se posouvá na jiné momenty programu než před těmi 40 a více lety. Oni se dnes baví spíš nonsensovou komikou, slouvní a pohybovou, kterou zpěv doprovázím. A ještě jinak reagují úplně malé děti na moji dětskou tvorbu. Takže mám opravdu pestrou škálu reagencí, které jsou úplně jiné, než byly v době vzniku písní. když se mě někdo zeptá, proč třeba nedělám otevřenou politickou satiru, tak musím říct, že nás to přímé pojmenování s Petrem Skoumalem nebavilo. jestli jsme používali metafory a jinotaje, tak to nebylo proto, že bychom se báli, ale bavilo to nás i naše publikum, celý ten marasmus, který tu byl takto šifrovat. A potom musím říct, že sám vznik naší dvojice Vodňanský - Skoumal byl založen na tom, že nás Pavel Šrut požádal o napsání písniček do rozhlasových pohádek pro děti..."