S chutěmi na drogu bojujete celý život, říká Mallory, hrdinka filmu Heleny Třeštíkové

Mallory

Cenu za nejlepší dokument v 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary získala Helena Třeštíková za film Mallory. Natočila příběh odhodlané hrdinky, která se snaží po těžkých životních situacích, včetně života na ulici, vrátit do běžného života. A daří se jí to.

Film Mallory,  foto: YouTube
Film Mallory se dotýká řady celospolečenských témat, jako například dostupnosti sociálního bydlení, prevence proti drogám, ale také resocializace lidí.

Příběh Mallory skončil šťastně, na rozdíl od jiných dokumentů od Třeštíkové, jako byly Marcela, René nebo Katka. Dokument Mallory byl dokončen po třinácti letech a nyní již běží v kinech.

Helena Třeštíková: nevěděla jsem, že jednání s úřady je tak frustrující

Helena Třeštíková,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Režisérka Helena Třeštíková se poprvé setkala s Mallory v roce 2002 v chráněném bydlení v Sananimu. Tehdy se režisérka zapojila do cyklu filmů o drogách a její téma bylo "Ženy a drogy". Ve filmu měl být uveden příklad matky, která přestala po narození dítěte fetovat. Mallory ji natolik zaujala, že se domluvily na tom, že ji bude nadále sledovat.

"Velmi dramatický byl život v autě na ulici. Vídaly jsme se poměrně často, protože situace se dost měnila. Nevěřila jsem, že jednání s úřady je tak frustrující a že bude trvat tak dlouho," uvedla režisérka Třeštíková. S filmem Mallory chce otevřít debatu o sociálním bydlení.

Jméno Mallory získala od motorkářů podle amerického filmu

Film Mallory,  foto: Aerofilms
A jak získala hlavní protagonistka filmu jméno Mallory? Na to jsme se zeptali právě jí.

"Jméno Mallory jsem získala od motorkářů podle filmu Takový normální zabijáci od Olivera Stona. Hlavní hrdinkou je také Mallory. Je to velmi křehká dívka, ale z venčí velmi drsná,"řekla protagonistka Mallory.

Hlavní hrdinka filmu se rozhodla vyléčit po patnácti letech závislosti. Co tehdy Mallory přivedlo k drogové závislosti?

Film Mallory,  foto: Aerofilms
"Začalo to, když mně bylo třináct let. Tehdy se také mé matce narodil můj bratr a já už nebyla tím jedináčkem, okolo kterého se točí celý svět. Hledala jsem proto pozornost jinde. Tu jsem našla u party lidí, která byla drogově závislá. Říkala jsem si, že když se nestanu také závislá, tak mezi ně nikdy nezapadnu. Já jsem to tehdy tak cítila a netušila jsem do čeho lezu. Začala jsem nitrožilním morfinem," odpověděla Mallory, kterou postihla další životní tragédie, když jí ve čtyřech letech zemřel první syn.

Náhodné setkání s Jiřím Bartoškou bylo impulsem pro nový život

Jiří Bartoška,  foto: Kristýna Maková,  archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Obrat v jejím životě nastal jednoho dne na Karlově mostě. Mallory tu žebrala, a při tom potkala herce Jiřího Bartošku, který je také ředitelem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Požádala ho o peníze. Bartoška s Mallory začal rozprávět o jejím životě, a poté ji dal dva tisíce. Mallory velmi ovlivnila jeho slova a svůj život začala orientovat správným směrem. Tehdy čekala svého druhého syna Kryštofa, po jehož narození se drog vzdala. Bartoška ji pomohl znovu o několik let později, kdy se rozhodla studovat Evangelickou akademii, zařídil ji stipendium u sponzora.

Mallory: s chutěmi na drogu bojujete celý život

Ve filmu můžeme vidět mnoho krušných chvil. Mezi ně patří život bez práce a v autě, ve kterém musela žít kvůli rozchodu s přítelem. Mallory přivedli do finanční tísně její partneři, kteří byli alkoholově či gamblersky závislí. Ti ji i brutálně bili.

Film Mallory,  foto: Aerofilms
Syn Kryštof, který je hyperaktivní, dlouhá léta vyrůstal v ústavu. Dlouholetým problémem bylo získání holobytu v komplexu pro neplatiče, protože Mallory neplatič nebyla. Cítila se někdy na dně sil, že by se k drogám opět vrátila?

"S chutěmi člověk bojuje celý život. I když abstinujete, tak jste stále abstinující narkoman. Už nikdy z vás nebude zdravý člověk. Bude to o tom, že se každý den probouzíte a udržujete. Chutě jsem měla různé intenzity. Poslední chuť byla ze zklamání s posledním partnerem. Říkala jsem si, kdy se to konečně otočí,"říká Mallory.

Za dva roky čeká Mallory maturita

Mallory nyní studuje na Evangelické akademii a maturita by ji měla čekat za dva roky. Jak nyní tráví svůj čas, pracuje stále v baru?

"V baru už nepracuji. Nyní se věnuji práci dobrovolné asistentky vozíčkářů. Jinak jsem bez práce a jsem na dávkách v hmotné nouzi," uvedla protagonistka Mallory.