Vlasta Redl vyprodává koncerty s Novou kapelou

Vlasta Redl, foto: Karel Jiříček / Český rozhlas

Sbohem Galánečko, Husličky nebo Rehradice. Písně, které už dávno zlidověly, jsou jen krátkým výčtem z mnoha hitů muzikanta Vlasty Redla. Jeho hudba i texty si získaly generace posluchačů. Dokázal osobitě skloubit rock, bigbít, folk a lidovou hudbu a podílel se na téměř šedesáti albech. Nedávno Vlasta Redl představil osvědčené songy v neotřelém pojetí a se svou Novou kapelou.

Vlasta Redl,  foto: Karel Jiříček / Český rozhlas
Vlasta Redl vystoupil před zaplněným hledištěm Švandova divadla se skupinou, kterou nazval Naše nová kapela. Posluchačům nabídl tradiční repertoár ve svém klasickém podání i tak trochu jiném stylu. V době koncertu sice Redla sužovala horečka, žertování ho ale neopustilo. Ještě před začátkem vyzval obecenstvo k odchodu a slíbil vrátit vstupné.

„Ono to zní jako nějaký humor, ale myslím to smrtelně vážně. Samozřejmě z historického hlediska by to mohlo být zajímavé, být na koncertě, na kterém umřel Redl, ale z uměleckého či estetického hlediska to vlastně žádnou cenu nemá. Takže začněte prosím přemýšlet, čas běží…"

Franta s Honzou ani nikdo jiný výzvu neposlechl. Všichni zůstali na svých Bílých místech a čekali osvědčené hity. Redl zahrál některé ze svých Starých pecek ve známém podání, jako třeba 6 & 90, Hrála mi Julii nebo Jak vlastně vypadáš.

Nadšené publikum odměňovalo potleskem také skladby, které Redl vyladil do jazzového aranžmá. Jak sám říká, u některých písniček si s kapelou dopřejí pořádnou improvizaci. K ní si na pomoc přizval legendárního saxofonistu Rudu Březinu.

Vlasta Redl se ke koncertování s kapelou vrátil relativně nedávno. Přerušil tak několikaletou odmlku. Tu mimo jiné způsobil rozpad skupiny Každý den jinak, s níž Redl vydal dvě alba. KDJ se s fanoušky loučili na turné, jehož závěrem byl prosincový koncert v pražské Lucerně. Skupina spolu hrála přes deset let a žádný comeback prý nechystá. Více už manažer Karel Jiříček.

„Kapelu KDJ jsme rozpustili v roce 2006 a samozřejmě do dneška jsou dotazy, přichází na internetu nebo přímo mně, jestli je někdy obnovíme. To je uzavřená kapitola, protože ta souvisela se skupinou AG Flek, který jsme přejmenovali na KDJ. A tahleta nová kapela už žije vlastním životem."

Staro-novou formaci tvoří alternující hudebníci ve dvojím rytmickém složení - bicí a basa. Manažer Jiříček dodává, že v podstatě se jedná dvě kapely, které ovšem hrají v tom nejlepším možném složení. Co o jeho Nové kapele říká Vlasta Redl?

„Hrajeme věci, které v tomto, bych řekl, muzikantském potenciálu dostávají určitý instrumentálně silnější náboj. Ale držíme se tam té předlohy, takže hrajeme ty písničky tak, aby to pořád byly ty písně. Všichni ti kluci jsou skutečně úžasní improvizatéři, mají za sebou různé jazzové a klasické vzdělání. Co můžete čekat od lidí, kteří dělají, co je baví a snaží se to dělat jak nejlíp umí. A je jim úplně ukradený, jestli přijdou na buben nebo jestli z toho zbohatnou. Dá se od toho čekat, že budeme hrát nejlíp, jak umíme."

Zpěvák, skladatel a fenomenální hráč na mnoho nástrojů Vlasta Redl se svým příznivcům představil také jako spisovatel. Po sedmnácti letech dopsal a vydal první část cestovatelské trilogie My tři a já. Až na poslední stránku se Redl dělí o zážitky z domácích i zahraničních cest, které podnikl s kamarády muzikanty Slávkem Janouškem a Jaroslavem Samsonem Lenkem. Dále mně zajímalo, na čem Vlasta Redl pracuje v současné době.

„Teďka si hodně slibuju od toho ledna, února, že něco vznikne. Něco už takového na míru. Já mám rozdělaných asi deset desek, moc s tím nikdy nespěchám. Dokud to nebude hotové, tak to nepustím. Ale myslím, že už tak dozrál čas něco hodit na stůl."

Redla s Novou kapelou čeká jarní turné i koncerty na Slovensku. Jestli se podaří i další pracovní záměr, v létě zahraje Vlasta Redl v Bruselu, Berlíně nebo v Paříži. Během tolika cestování nezbývá než doufat, aby při tom nepřejeli slepici. A jaké projekty kapela chystá na vzdálenější měsíce, to už prozrazuje manažer Karel Jiříček.

„Zatím je to úvaha, ale pokusíme se to zrealizovat. Udělat nějaký dvojkoncert třeba s 5P Luboše Pospíšila. A potom bychom rádi na Vánoce nebo v předvánočním čase, pokud vše dobře dopadne a bude nová deska, připravili nějaký křest CD, turné k tomu. A možná i nějaké zvláštní spojení, ale to by mohlo být překvapení pro lidi."

Koncert se pomalu chýlil ke konci. I přes Redlovy zdravotní potíže hudebníci trpělivě přidávali Pecky téměř všecky, a plný sál je za to náležitě ocenil.

Autor: Olga Mullen
klíčové slovo:
spustit audio