Zemřel oscarový režisér Miloš Forman

Miloš Forman, foto: ČTK

V USA zemřel 13. dubna po krátké nemoci oscarový režisér Miloš Forman. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let. Jak řekla jeho manželka Martina Formanová, poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu. Forman byl nejúspěšnější český filmař. Za dva filmy získal Oscara, na kontě má i tři Zlaté glóby či francouzského Césara.

Miloš Forman,  foto: ČTK
Stačí říct: Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeus či Lid versus Larry Flynt. Za dva z nich získal režisér Miloš Forman Oscara. Přitom jeho první americký film Taking Off divácky propadl, i když u kritiky uspěl. Proto smlouva na oscarový Přelet nad kukaččím hnízdem nebyla pro režiséra právě výhodná:

"Musel jsem podepsat smlouvu s velice nízkým honorářem, ale s podílem, když ten film vydělá. Kdyby nevydělal, tak tam žiju dál jako úplný chudák. Jenom bych zaplatil dluhy. Ale to nikdy nevíte, jestli film vydělá," uvedl Miloš Forman v jednom z rozhovorů. Ale Přelet nad kukaččím hnízdem vydělal. Téměř 40násobek svých nákladů. A Formanovi přinesl v roce 1976 prvního Oscara.

Zisk Oscara katapultoval Formana mezi hollywoodskou elitu

Amadeus,  foto: Warner Bros.
Oscaři katapultovali Miloše Formana, který žil v USA od roku 1968, mezi hollywoodskou extraligu. O devět let později získal ocenění Amadeus, který se točil i v Česku. Oba filmy dostaly Oscarů dohromady třináct, včetně toho za nejlepší film.

Ve výčtu Formanovy filmografie vyčnívají také Vlasy, jeden z nejvýznamnějších muzikálů druhé poloviny 20.století. Do dějin se zapsal i Valmont, Muž na měsíci. Formanova poslední režie byla inscenace jazzové opery Suchého a Šlitra Dobře placená procházka, kterou v roce 2007 připravil pro pražské Národní divadlo.

Kafkův Zámek s Havlem nikdy nenatočil

Miloš Forman byl třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla herečka Jana Brejchová, s druhou ženou, herečkou Věrou Křesadlovou, má syny Petra a Matěje. Třetí manželkou se v roce 1999 stala spisovatelka Martina Zbořilová, s níž má dvojčata Andyho a Jima. Společně žili na ranči v americkém Connecticutu, ale rád vzpomínal na svou rodnou Čáslav. Jako mladý Miloš Forman osiřel poté, co byli jeho rodiče během druhé světové války zatčeni. Vyrůstal u příbuzných a studoval na poděbradské internátní škole krále Jiřího, kde jeho spolužáky byli mj. Václav Havel, bratři Mašínové a Zbyněk Janata.

Zleva: Václav Havel,  Miloš Forman a Theodor Pištěk,  foto: ČTK
Právě s Václavem Havlem plánoval natočit film, který nikdy nevznikl. Měla to být adaptace Kafkova Zámku.

"Odjeli jsme spolu do Siřemi, kde kdysi žila Kafkova sestra, kterou Kafka navštěvoval přes léto. Právě v Siřemi napsal slavný spisovatel svůj Zámek." Nápad sice zaujal, ale jak vyprávěl Miloš Forman, nakonec je všude vyhnali, protože film o Kafkovi nebyl v 50. letech společensky žádoucí.

Na úmrtí Miloše Formana reagují politici i umělci. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na twitteru napsal, že ho Formanovo úmrtí zasáhlo, byla to podle něj nejvýraznější a nejúspěšnější postava českého filmu. "Je mi úmrtí Miloše Formana nesmírně líto. Mám jeho tvorbu opravdu rád, imponoval mi jako člověk, obdivoval jsem jeho humor, moudrost a invenci. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým," dodal ministr kultury v demisi Ilja Šmíd.

Režisér Jan Hřebejk na twitteru napsal, že neznal v oboru nikoho, kdo by se těšil nejen takové úctě, ale koho měli také všichni rádi. "V pátek 13. dubna neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země, a jeden z největších, které kdy měl svět," napsal Hřebejk.