Boj o zlato byl ve Vídni úspěšný

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čtyři roky museli čeští hokejisté čekat, než se opět stali mistry světa. Na přelomu devadesátých let minulého století a tohoto milénia vyhráli šampionát třikrát za sebou. Poté ale třikrát nedokázali vystoupit na medailové pozice. Letos se jim to opět podařilo. Ve Vídni, městu českému hokeji zaslíbenému, kde už českoslovenští a poté čeští hokejisté vyhráli tři mistrovství. O tom nedělním triumfu je sportovní rubrika, kterou připravil Josef Kubeczka.

ČR - Švédsko,  foto: ČTK
Cesta k titulu světových šampiónů nebyla lehká. Vše mohl zhatit už čtvrteční zápas s celkem USA ve čtvrtfinále. Kdyby se ho našim hokejistům nepodařilo vyhrát, letěli by domů s prázdnou. Až samostatné nájezdy rozhodly o našem postupu do sobotního semifinále. Tam nás čekal tvrdý boj se Švédy, kterým v žádném případě nechybělo sebevědomí. Na ledě to bylo znát. První třetina byla opatrnější a skončila bez branek. Ve druhé se vedení ujal náš soupeř, ale dokázali jsme rychle Petrem Čajánkem srovnat. Po šesti minutách třetího dějství se parádní tečí těsně před brankářem trefuje Martin Straka a vedeme. Švédům se podařilo vyrovnat sedm minut před koncem a došlo na prodloužení. Náš nejpilnější střelec v tomto utkání, Radek Dvořák proměnil svůj osmý pokus v nádherný zásah do levého horního rohu branky a byli jsme ve finále. Útočník Martin Ručinský byl po utkání unavený, ale spokojený.

"Je to nádherný pocit a jsme rádi, že jsme tam, protože Švédsko má opravdu silné mužstvo, hrají velmi obranně, těžko se k ním dostává. Dali jsme dva góly, oni také dva, a Radek to rozhodl v prodloužení. To prodloužení už je potom kdo - z koho, hraje se čtyři na čtyři, je to tak trošku vabank. Jsme rádi, že jsme ten gól dali my. Zítra snad ještě vyhrajeme ten jeden zápas a splníme to, co jsme si předsevzali."

Čeští hráči se radují po vítězství nad Švédskem,  foto: ČTK
Jak po utkání přiznal asistent reprezentačního trenéra Radim Rulík, soupeř byl opravdu těžký a i proto se kouč Vladimír Růžička rozhodl změnit během zápasu systém hry.

"My si myslíme, že Švédové byli velmi silní bruslařsky a silní na puku. Dvakrát jsme změnili hru: po první třetině a po druhé třetině jsme změnili systém. Potřebovali jsme dostat do mužstva impuls, proto ty změny ve formacích. Tento plán si vytvořil Láďa Růžička. Dal k sobě hráče, u nichž cítil, že by měli hrát spolu. Já si myslím, že to vyšlo. Bylo skvělé, že Radek Dvořák se odhodlal ke střele, protože tyto střely přes hráče jsou vždycky nebezpečné."

Také Václav Prospal, jehož střelu tečovat Martin Straka na náš druhý gól, přiznal, že zápas se Švédy byl opravdu těžký.

ČR - Kanada,  foto: ČTK
"Nejsou lehké zápasy a tady hrají nervy hlavní roli, poněvadž jedna chyba může rozhodnout. Jsem moc rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Jednoduché to určitě nebylo, ale zase na druhou stranu, jak nám to štěstí chybělo v minulých letech, tak dnes se zase přiklonilo k nám. Myslím si ale, že jsme mu také šli naproti. Není nic lepšího, co bychom si mohli přát, než střetnout se s Kanaďany o zlato."

Dosavadní výkony českého týmu a situaci před finálovým utkání zhodnotil suverén v brance našeho národního celku Tomáš Vokoun.

"Věděli jsme, že to nebude jednoduché, tady se už soupeř nedá vybírat. Věděli jsme, že Švédové budou houževnatý soupeř, že dobře bruslí, mají dobrý systém, a to se potvrdilo. Tady nejsou lehké zápasy. Je to hrozně vyčerpávající, ale o tom hokej je. Je to o tom, že někdy člověk štěstí v závěru má, někdy ne, a tady zatím, musím zaklepat, se nám podařilo vždy v těžkých chvílích se jako tým semknout a vydolovat vítězství. S Kanaďany se pro nás nic nemění - musíme hrát náš hokej. Samozřejmě to bude velmi těžké utkání, ale je to poslední zápas sezóny, teď už se není na co šetřit! Musíme do toho dát všechno a pokusit se porvat o titul mistra světa. Ten titul chceme získat, kvůli tomu jsme sem přijeli. Kanada má samozřejmě skvělé mužstvo, určitě to nebude jednoduché, ale člověk se do finále nedostane moc často, a tak teď už opravdu musíme udělat všechno pro to, abychom vyhráli."

Václav Prospal se raduje z prvního gólu vstřeleného týmu Kanady,  foto: ČTK
A pak to v neděli večer propuklo. Ve skrytu duše možná nějaké obavy ze soupeře měli i hráči, na ledě to ale nebylo znát. Čeští hokejisté se do Kanaďanů pustili bez bázně a už v páté minutě jsme mohli poprvé jásat. To když odraženou od tyčky střelu Martina Ručinského pohotově dopravil do branky Václav Prospal. Druhá třetina vyzněla gólově naprázdno, ale hrál se neustále svižný hokej, v němž nechyběly brankové situace na obou stranách. Hned ve čtvrté minutě třetí třetiny se nádherně trefil Martin Ručinský bombou těsně nad brankářovu lapačku. A Kanaďané se zjevně začali obávat o konečný výsledek. Hru přitvrdili, marně však provokovali k šarvátkám. Ta přišla až v úplném závěru zápasu, kdy už bylo rozhodnuto. Hráčům "javorového listu" totiž nepomohla ani hra v šesti mužích při našem vyloučení. Naopak. Josef Vašíček necelou minutu před závěrečným hvizdem trefil pukem od vlastní branky opuštěnou klec soupeře a pečetil tak výsledek na konečných 3:0. Čeští hokejisté v tu chvíli byli mistry světa. Pro Jiřího Šlégra a Jaromíra Jágra to navíc znamenalo doplnění kolekce vítězů Stanleyova poháru a olympijských vítězů o titul světových šampiónů. Přitom Jágr hrál finále nejen se zlomeným malíčkem levé ruky, ale také s pukem nastřelenou levou tváří.

Foto: ČTK
"Naposledy jsem byl ve finále v roce 1998, což je to hrozně dlouhá doba. Myslím, že jsme dnes hráli dobře a konečně se nám to povedlo. Na rozdíl od minulých zápasů jsme dokázali dát první gól a to nás trošičku uklidnilo. V minulých zápasech jsme měli v první třetině spoustu šancí, ale žádnou jsme neproměnili. Pak jsme dostali náhodný gól, museli jsme měnit hru a tlačit to. Sami vidíme, že je to hodně o štěstí. Kdybychom nevyrovnali ve třetí třetině utkání s USA, tak už jsme mohli být doma a všichni by nám nadávali. Teď nás všichni oslavují. Jsou to nezapomenutelné zážitky. Ne ta medaile, ten pohár, ale ta cesta k tomu se dostat."

Trenér Vladimír Růžička, který u reprezentace podle smlouvy končí, po utkání poděkoval hráčům za prokázanou vůli po vítězství. Před novináři pak dodal, že tento úspěch našeho hokeje se určitě mnohonásobně zúročí.

"Jak 'osmnáctka', tak 'dvacítka' dokazují, že hráče máme vynikající. 'Dvacítka' neskutečně výborně odehrála mistrovství světa. Myslím, že máme plno talentů a právě tento úspěch ve Vídni mladé hráče přiměje k tomu, aby měli vůli dotáhnout se na současné top reprezentanty. To je pro náš hokej strašně důležité. Potřebujeme být úspěšní, aby mládež viděla své vzory. Úspěchy rodí úspěchy. Letos byla pro nás sezóna vynikající v tom, že jsme mohli plno světových hokejistů vidět hrát u nás extraligu. Věřím tomu, že to zase dál nastartuje výchovu takových hráčů, jak máme tady."