Češi se na volejbalovém MS výrazněji neprosadili

Zdeněk Haník, foto: ČTK

Čeští volejbalisté se vrátili z MS v Japonsku. Konečné 13.-16. místo nelze považovat na úspěch, nicméně jak uslyšíte v následujícím rozhovoru s reprezentačním trenérem Zdeňkem Haníkem, lze na naší misi v zemi vycházejícího slunce nalézt i nějaká pozitiva.

Zdeněk Haník,  foto: ČTK
Jak hodnotíte výkony mužstva?

"Obecně český volejbal zůstal stát, ale v kontextu okolností považuji výkony za dobré. Teď dělám videoanalýzu a vidím pozitiva i věci ve kterých zaostáváme, ovšem z celkového hlediska bych naši situaci bych do budoucna nehodnotil tragicky."

Můžete specifikovat pozitivní věci?

"Pozitivní je, že jsme našli nového nahrávače, výborní byli oba středoví hráči a nejpozitivnější je, že jsme systémově zvládli obranu, což byla největší slabina minulého družstva. Než jsme vypadli, tak jsme v ní byli druzí nejlepší na šampionátu. To ukazuje i na dobrou morálku a taktickou připravenost mužstva."

A negativní jevy?

"Jsme hrozně pomalí v útoku, ve kterém se moderní volejbal rozhoduje. Naše hra je starodávná a to se musí okamžitě změnit. Individuální řešení situací je chabé až mizerné. Problém je, že také nemáme žádného univerzálního hráče, což je velké negativum a je otázka, jestli hráče takového typu v budoucnu vůbec najdeme."

Může to souviset s tím, že národní výběr v poslední době často měnil trenéry a také herní styly. Od Argentince Velasca přes Řeřábka, Francouze Laurenta Tilleyho či Prieložného ze Slovenska až po vás?

"Nemyslím si, že toto by mělo rozhodující vliv. Změny trenérů se podíleli na nejasnosti koncepce, která v tom samozřejmě hraje určitou roli. Já, jako trenér např. řeším věci, které už bych řešit neměl - např. individuální hru hráčů v poli, vykrývání, blokování atd."

Zmínil jste, že šampionát nám objevil nového nahrávače - Lukáše Ticháčka, můžete vyjmenovat, kteří hráči vás na šampionátu potěšili a naopak?

"Rak s Méblem hráli výtečně, ale to víme, to jsou světoví hráči. Potěšil mě Ticháček, především tím, že to zvládl, ale když teď dělám tu analýzu, tak vidím, že do světových nahrávačů má ještě daleko. Ostatní mě potěšili situačně. Abych nezapomněl, Hudeček hrál na pro něj netypickém postu a zvládl to skvěle."

Jak jste vnímal psychickou odolnost jednotlivých hráčů, protože v situacích, kdy se nedařilo, to vypadalo, že si hráči přestávají věřit.

"To si nemyslím. My jsme zkazili několik koncovek a to bych spíše označil za naši volejbalovou blbost. Když to vidím pozpátku, tak v některých koncovkách jsem to i já mohl udělat jinak. Zkrátka něco mě překvapilo a pro příště bych to už věděl."

Překvapilo vás, že tak velkým způsobem uspěla východní Evropa?

"Před šampionátem bych to neřekl, ale že Poláci a Bulhaři hrají výborně, to jsem věděl. I když nečekal jsem, že budou medailoví. Každopádně jsem očekával, že nebudou hrát dobře Italové, protože se mi zdají mentálně vyčpělí. Naopak jsem myslel, že o kousek dál dolezou Němci a Francouzi."

Byl pro vás šampionát inspirací a ukázal vám něco, co byste v budoucnu mohl u české volejbalové reprezentace využít?

"Velikánskou inspirací. Uvědomil jsem si tam, že není se čeho bát. Musí se do toho jít agresivně a s otevřeným hledím. Nevím, jestli u toho v budoucnu budu já, jako trenér, ale ta práce s klukama byla pro mou volejbalovou duši ještě příjemnější, než ta v roce 2001."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio