Česká kolová se vrací na stupně vítězů

Jindřich (vlevo) a Jan Pospíšilové, foto: ČTK

Když je řeč o české kolové, každému se hned jistě vybaví dvě jména: Jan a Jindřich Pospíšilovi. Někdejší mnohanásobní mistři světa. Jaký je stav české kolové nyní? To zjišťoval Jaromír Marek.

Jindřich  (vlevo) a Jan Pospíšilové,  foto: ČTK
Velmi stručně řečeno, česká kolová zažívá období renesance. Čeští reprezentanti se opět vrátili na stupně vítězů. Za všechno svědčí titul mistrů světa pro Miroslava Bergera a Jiřího Hrdličku v roce 2003 a stejný titul pro Pavla Šmída a Petra Skotáka v loňském roce. Více poslední československý mistr světa z roku 1989, dnes trenér a rozhodčí kolové Miroslav Kratochvíl.

"Za poslední dva roky máme dva tituly mistrů světa a máme i dobré výsledky na evropských a světových pohárech."

Otázka: Čím to, že česká kolová je na špičkové světové úrovni?

"Je to víc aspektů, ale v případě těchto dvou mistrovských družstev, která nyní kralují, je důležité, že trénují společně. Je mezi nimi velká rivalita a to nyní chybí např. Němcům nebo Švýcarům."

Otázka: Pro každý sport je důležitá širší členská základna zejména mezi mládeží. Jaká je situace v kolové?

"To je velký problém. Nám zejména pomáhají oddíly v malých městech a vesnicích, jako jsou např. Šitbořice, Svitávka, kde tímto sportem žije celá obec. Kdežto např. u nás v Brně, kde byla největší základna v Evropě, mládežnická kolová skomírá."

Otázka: Čím to je? Je ten sport málo populární? Já si ještě pamatuji televizní přenosy.....

"To je právě kámen úrazu. Pokud ten sport není v televizi, děti to neuvidí. Přitom je to rychlý a atraktivní sport. Jejich modly jsou potom Baroš nebo Jágr. Stejně tak by jimi ale mohli být Berger nebo Šmíd."

Faktem je, že devadesátá léta české kolové příliš nepřála. A nebo si všichni sportovní fanoušci zvykli na skvělé výsledky sourozenců Jana a Jindřicha Pospíšilových, že jakýkoli jiný výsledek než prvenství, považovali za neúspěch. Fenomenální tažení sourozenců z Brna se opravdu ztěží bude opakovat. Vždyť za svoji kariéru byli třicetkrát mistry republiky a dvacetkrát mistry světa. Jindřicha Pospíšila jsem se zeptal na jejich recept na prvenství.

"Recept byl jednoduchý. Měli jsme nejlepšího trenéra světa pana Rudolfa Harta. Ten nás neustále tlačil do různých taktických variant, vymýšleli jsme nové prvky, které jsme uplatňovali, vymýšleli jsme nové akce při střílení penalt, rohů, atd. To všechno jsme museli mít až do krve zažité. Připravoval nás i psychicky"

Otázka: Jaký je dnešní stav české kolové? Po určité odmlce se vrací na výsluní, ale je to tak razantní nástup jako byl ten váš?

"Určitě v posledních dvou letech nám dozráli kvalitní hráči. Potvrdilo se jim, že jen houževnatostí a vytrvalostí se mohou dostat na výsluní."

Otázka: V době vaší největší slávy byla kolová na televizních obrazovkách, byly televizní přenosy z utkání. To sebou jistě neslo velkou popularitu tohoto sportu, jak je to dnes?

"Po skončení našich oslnivých výsledku převzali štafetu mladší hráči, kteří se nedokázali udržet na výsluní. Byli druzí, třetí. A jak víte, u nás se bronzová a stříbrná medaile nebere. To byla doba, kdy se na kolovou zapomínalo. Ale je to málo být druhý nebo třetí na světě? V poslední době se podařilo hráčům Berger a Hrdlička a Šmíd a Skoták získat tituly mistrů světa a hned je to vidět. Hned se o tom píše. To si musí naši hráči uvědomit, aby uspěli tam, kde se rozdávají mistrovské tituly."

Kolová, která by šla přirovnat snad k jakési kopané na kolech má v českých zemích velkou tradici. Legendou jsou samozřejmě už zmiňovaní bratři Pospíšilové, Jindřich dodnes působí jako trenér v brněnském Favoritu, který je nástupcem zlatého týmu Královopolské. Kolová se dnes hraje na mnoha dalších místech země, například v Praze, Plzni, Liberci nebo Šitbořicích či Chrastavě.