Česká královna sportu

Petra Kvitová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českým sportovcům vládnou ženy. Zatímco v závěru minulého století byl nejlepším sportovcem roku v Česku zvolen jednadvacetkrát za sebou muž, od roku 2006 kralují ženy. Třikrát usedla na trůn rychlobruslařka Martina Sáblíková, jednou běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, oštěpařka Barbora Špotáková a v závěru loňského roku tenistka Petra Kvitová.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Tenistka Petra Kvitová korunovala životní rok 2011 vítězstvím v anketě Sportovec roku. V hlasování 253 sportovních novinářů získala 2424 bodů. Navíc spolu s fedcupovým týmem triumfovala mezi kolektivy. Zároveň se stala první tenistkou, která prestižní anketu mezi jednotlivci vyhrála:

"To sem překvapená. Nevěděla jsem, že jsem první. Je to krásný pocit, ale doufám, že to, co se nám letos podařilo i s Tomášem Berdychem, přiláká zase mladé generace, že se náš sport rozjede jako to rychlobruslení,"řekla Petra Kvitová v narážce na prudký rozmach rychlobruslení po triumfech Martiny Sáblíkové ve třech ročnících ankety.

Česká tenistka ovládla anketu Klubu sportovních novinářů s obrovským náskokem 736 bodů před druhým bikerem Jaroslavem Kulhavým. Petra Kvitová loni vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň, týmový Fed Cup, stala se světovou dvojkou a organizace WTA a ITF ji vyhlásily hráčkou roku. České tenistce ale výjimečný rok i něco vzal:

"Vzal mi určitě soukromí, to je jasné. Hodně se o mně píše, lidé mě poznávají na ulici, a když chci opravdu soukromí, tak se musím zavřít doma a tam být v klidu. Ale na druhou stranu patří to k tomu a kdo by nechtěl být takhle slavný, že jo?"

První velký úspěch zaznamenala Petra Kvitová po vítězství v nejslavnějším grandslamovém turnaji ve Wimbledonu. Nečekala, že to bude mít v Česku tak velkou odezvu:

Zdroj: Česká televize
"Já jsem to pochopila až když jsem se vrátila do Česka zpátky z Londýna. Je pravda, že už v Londýně mě trošku připravovali na to, abych si zvykala, že tím se mi změnil život. Já jsem tomu moc nevěřila. Když jsem se pak vrátila zpátky, tak ta změna tam byla. První stupeň byl Wimbledon a zřejmě bude nejsilnější. Z hráčky na tenisovém kurtu se ze mně stala trošku taková holka, která probíhá společenské akce, jako bylo pozvání na Hrad panem prezidentem, byla jsem v Karlových Varech a teď se valí média, ale to naštěstí šlo mimo mně, řekla v televizní debatě po zisku titulu Sportovkyně roku 2011."

Její trenér David Kotyza přiznal, že dobrou hru a možná i vítězství Petry Kvitové na londýnské trávě očekával:

"Abych řekl pravdu, tak jsem v to začal věřit už v Paříži, protože tam proběhla taková malá epizodka, kdy jsme se o Wimbledonu bavili a slečna už měla trošku takový sen. Šli jsme v Paříži na trénink a Péťa mi řekla, že měla pocit, že se něco stane a bude držet ten 'talíř'. Já už ji znám a vím, co všechno dokáže, vím, jak dobře na trávě hraje, tak jsem si říkal, že to možná vůbec sen není a uskutečnit by se to dalo. Samozřejmě to rychle z hlavy vypadlo, ale když jsem viděl, jak hraje, tak jsem začal věřit, že v tom Wimbledonu budeme až do konce druhého týdne."

Na Turnaj mistryň v tureckém Istanbulu už přijela Petra Kvitová jako světová trojka, která má mimořádnou formu. Nenechala se tím ale ovlivnit:

Petra Kvitová s Tomášem Berdychem,  foto: ČTK
"Já jsem to nevnímala jako přítěž, spíše jsem byla v nevědomí, co se bude dít. Přece jen to pro mně byl první Turnaj mistryň. Hraje se to ve skupinách, takže kdybych prohrála jeden zápas, tak tam pořád je šance na postup. Spíše to tedy bylo takové očekávání a nevěděla jsem, co přijde. Musím však říct, že to asi lépe dopadnout nemohlo. Největším překvapením pro mne bylo asi to, že jsem první zápas hrála se Zvonarevovou, s níž to vždy máme vyrovnané a jsou to nepříjemné zápasy. Musím říct, že jsem ještě nikdy nebyla tak nervózní jako před tímto zápasem. I proto si říkám, že to asi bylo to nej... Většinou to ze mne spadne, když přijdu na kurt a chytím raketu do ruky. To už vím, že je to na lepší cestě než předtím. Ve Wimbledonu, ač se to nezdá podle výsledků, od prvního kola byly nepříjemné soupeřky, ale na Turnaji mistryň byly všechny nejtěžší, protože se tam sjela elita loňské sezóny a nebylo lehké vyhrát ani jeden zápas."

Trenér David Kotyza připravil svou svěřenkyni na Turnaj mistryň poněkud netradičním způsobem:

"Já jsem ji připravil tak, že předtím jela sama na turnaj do Linze. Odpočali jsme si od sebe, turnaj vyhrála, v hale ji to navíc jde, takže očekávání už mohlo být vyšší než třeba po Wimbledonu, kdy nastal takový trošku propad. Přijela s velkou chutí a musím souhlasit, že i pro mně bylo velmi důležité to první utkání, protože zrovna Zvonarevovou jsem já osobně nepřál ve stejné skupině. Mohu potvrdil, že Petra byla hrozně nervózní. Seděla vedle mne před zápasem, Jožka se ji snažil rozcvičit, ale vůbec to nešlo, nebyla schopná se pohnout. A pak to z ní spadlo, zápas nastartovala výborně a v těch výkonech pokračovala až do konce. Start byl hodně důležitý pro to, aby ten turnaj potom dopadl takhle."

Úspěšný rok završila Petra Kvitová moskevským vítězstvím ve Fed cupu nad domácí reprezentací. Spolu s Lucií Šafářovou, Květou Peschkeovou a Lucií Hradeckou porazily Rusky 3:2 na zápasy. Petra Kvitová přiznává, že týmové soutěže má v tenisu ráda:

"Proč mě to baví? Já ani nevím. Odmalička jsem moc ráda hrála týmové soutěže. Když jsem pak začala hrát za Česko ve Fed Cupu, tak mě to nějak chytlo. Pořád to více méně bylo v týmu, až loni, když jsem se vrátila z Austrálie, tak jsem cítila, že je to trošku na mně, abych získala nějaký ten bod. Uvědomila jsem si to a jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo a že jsem pak jak v Belgii, tak Rusku pomohla týmu."

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Petra Kvitová odmítá tvrzení, že by byla lídrem fedcupového družstva. Tvrdí, že je to především týmová práce a je jedno, která z nich uhraje body. Kapitán týmu Petr Pála to vidí trošku jinak:

"I když Péťa se možná tak necítí, tak důležité jsou činy na kurtu. Od pohody jsme tam my, realizační tým, abychom to pro ně připravili, aby se mohly v klidu na utkání soustředit a nemusely řešit nějaké věci okolo. Stejně se pak rozhoduje na kurtě, a tam hrají holky. Tam je potřeba nějakého lídra mít a Péťa byla dokonalý lídr, protože loni vyhrála všechny zápasy, do nichž nastoupila. To dělá velkého hráče, že pak koná na kurtě."

Nejlepší česká tenistka současnosti samozřejmě ví, co ji letos čeká. Přání do něj má prozaické, ale velmi důležité:

"Nový rok, nová sezóna, kde bude i olympiáda, o jeden velký turnaj navíc. Samozřejmě se budeme snažit na něj připravit a podat co nejlepší výkon. Hlavně bych si ale přála, abychom zůstali všichni zdraví."

Petra Kvitová by se ráda v příštím roce stala světovou jedničkou. Jak ale v přestávce slavnostního vyhlášení Sportovce roku 2011 prozradila, hlavní sportovní cíl má jiný:

"Já mám určitě motivaci se zlepšovat a hrát lepší tenis, ne tolik žebříčkové postavení, ale samozřejmě bych byla ráda, kdybych vylezla ještě o příčku výš. Není to ale úplně ten hlavní cíl, na který se s trenéry zaměřujeme. Spíše je to opravdu zlepšování jak kondice, tak techniky, taktiky a samozřejmě psychiky. Všechno to hrálo už loni, tak doufám, že i teď se to posbírá dohromady a něco z toho také bude."

klíčové slovo:
spustit audio