Česko se chystá na velký florbalový svátek

Foto: ČTK

Florbalové MS mužů pomalu klepe na dveře. Generálkou na něj byl Salming cup, který se našim borcům příliš nevydařil, když na finské půdě skončili pod medailovými stupni. Čeští organizátoři si zase vyzkoušeli své schopnosti při stejném turnaji žen, který hostilo jedno z pořadatelských měst blížícího se šampionátu - Praha. Rozhovor s reprezentačním trenérem žen Jaroslavem Marksem však bude logicky více než o kvalitách domácích organizátorů o jeho svěřenkyních.

Foto: ČTK
Máte za sebou turnaj EFT Salming cup. Jak jste spokojen s výsledky a především výkony vašich svěřenek?

"Máme za sebou tři těžké zápasy ze soupeři z absolutní světové špičky - Švédskem, Finskem a Švýcarskem. Pokud to hodnotím z celkového hlediska, tak jsem spokojený s 7 a půl třetinami z 9 odehraných."

Uhráli jste s nejlepším družstvem planety - Švédskem - cennou remízu, což se žádnému našemu výběru nikdy v historii nepodařilo. Čím si vysvětlujete, že nejlepší výsledek přišel právě v souboji s nejtěžším soupeřem?

"Aby se nám občas podařilo sehrát vyrovnané utkání s nejlepšími celky, musí se sejít několik faktorů dohromady. Ten den nám skvěle zachytala brankářka, dařilo se nám v obraně, měli jsme štěstí na tyče a soupeřky neměly svůj den. Či-li všechno se to sešlo. Pramení to také z toho, že jsme se významně za poslední dva roky zlepšili."

Byl to bohužel jediný náš bod na celém turnaji. Ve kterých herních dovednostech zatím za světovou špičkou zaostáváme?

"Dali jsme tři góly Švédsku, jeden Švýcarsku a žádný Finsku. Jednoznačně nám tedy chybí efektivnější zakončení. Máme obrovské nedostatky v technice, tzn. zpracování míčku, střelba, prce s hokejkou."

Pokud se podíváme na individuality, překvapil vás někdo?

"Je to pořád jen příprava, MS nás čeká až za rok ve Švédsku. Je předčasné někoho chválit a hodnotit, hráčky odevzdaly své maximum. Za zmínku stojí, že jsme vyzkoušeli tři mladé juniorky a ty obstály."

Juniorky hrály na turnaji také svůj turnaj, viděl jste mezi nimi nějaké další adeptky reprezentačního dresu dospělých?

"Jsou tam hráčky, které mají svou kvalitu, ale z důvodu, že s námi nebudou v přípravě, tak nepočítám, že bychom některou z dalších juniorek povolávali na MS."

Kladete si s dostatečným časoým předstihem směrem k MS před sebe nějaké konkrétní cíle?

"Samozřejmě o tom přemýšlím a jsem toho názoru, že úspěchem bude postup do semifinále o boj o medaile. Družstvo žen skončilo dvakrát sedmé, loni už páté a tak příští rok bychom rádi postoupili mezi nejlepší čtyři celky."

Na závěr se ještě vrátím do Prahy, kde za pár týdnů vyvrcholí MS mužů. Salming cup byl generálkou nové haly, ve které proběhnou některá utkání letošního šampionátu. Jak jí hodnotíte z hlediska zázemí i organizace?

"Organizace byla přes drobné nedostatky velmi dobrá. Nebudou problémy ani v případě zázemí. Předpokládám, že se položí florbalový povrch a doufám, že se podaří nainstalovat sedadla i na druhé straně haly, aby byla divácky kompletní, protože o utkání MS ude jistě zájem. Jinak hala je nová a pěkná, takže jistě bude plně dostačovat zápasům, které se tam budou hrát."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio