Český biatlon na domácím ME uspěl

Michal Šlesingr, foto: ČTK

Česká výprava vybojovala na ME v biatlonu čtyři medaile. O tři z nich se postaral Michal Šlesingr, který po trápení v úvodu sezóny výborně načasoval formu na letošní vrcholy - světový šampionát ve švédském Östersundu i evropský na domácím sněhu v Novém Městě na Moravě. Zatímco na severu Evropy úspěšně atakoval první desítku, na Vysočině vybojoval jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Více už v rozhovoru s naší biatlonovou jedničkou.

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Zamávala nepovedená první půlka sezóny nějak s vaší psychikou?

"Určitě se to projevilo, protože když se nedaří, tak psychika jde dolů. Jsem rád, že jsem se zkoncentroval na MS i na ME, kde jsem dokázal provádět dobré kousky na střelnici, čímž jsem zachránil i průměrný běh, neboť se mi nepovedlo navázat na loňskou dobrou běžeckou formu, ale střelbou jsem to zachránil."

Na vrcholy sezóny jste však výborně načasoval formu - kde se to zlomilo?

"Solidním způsobem jsem si zvedl sebevědomí na střelnici."

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Máte nějaký recept na to, jak si zvednout střelecké sebevědomí?

"Žádné speciální cviky na koncentraci při střelbě nemám. Ale snažil jsem se nemyslet na nepovedený začátek sezóny a myslet spíše na další závody. Pohlídat si na střelnici důležité věci a prostě se koncentrovat."

Závodí se vám lépe před vyprodanými tribunami, jako tomu bylo ve Švédsku, kde to vypadalo jako ve fotbalovém kotli nebo máte raději komornější prostředí, jaké třeba nabídl šampionát v Novém Městě na Moravě?

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
"V Östersundu bylo opravdu hodně lidí - hlavně Němců, kteří přijedou na biatlon klidně na konec světa. Faktem je, že na MS jsem nebyl středem pozornosti, na druhé straně na ME byl největší rachot, když jsem přijížděl na střelnici já. Oboje má něco do sebe, faktem je, že člověk vnímá, zda je klíčová postava nebo tzv. křoví. Nejlepší atmosféra je přímo v Německu, kde speciálně v Oberhofu nebo Ruhpoldingu je to opravdu kotel a to člověka tak vyhecuje, že si na trati vůbec neodpočine. Tam z křičících davů běhá člověku mráz po zádech i při tréninku. Těžko říct, co mám raději, musím se na střelbu především dobře zkoncentrovat a to ať je tam fanoušků víc nebo míň."

Biatlon má kontaktní i individuální závody. Která vám více vyhovují?

"Mám raději ty kontaktní, protože raději závodím s jinými sportovci než s časem. Samozřejmě v individuálních startech máme na trati informační servis, ale já mám raději, když vidím soupeře před sebou."

Nové Město na Moravě bude kandidovat na pořadatelství MS. Vyhovuje vám zdejší profil tratě, závodil byste zde rád během případného MS?

"Je to doma, takže bych zde rád závodil, ať je trať jakákoliv. Faktem je, že zdejší trať je těžká, jsou zde poměrně táhlá stoupání, je to silové. Kdyby byl tvrdý podklad, tak by mi to mohlo i vyhovovat, takže já proti zdejší trati určitě nic nemám."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio