Čeští fotbalisté na EURO 2000

V dnešní sportovní rubrice, kterou připravila Kateřina Brezovská, opět zamíříme do dějiště evropského fotbalového šampionátu za českou fotbalovou reprezentací.

Podle většiny fotbalových odborníků ještě nikdy nebyla fotbalová Evropa tak vyrovnaná, jako na letošním mistrovství. Souboje moderních gladiátorů proto rozhodují maličkosti. Kdo jen jednou zaváhá, ztrácí šanci na úspěch. Přesvědčili se o tom i čeští reprezentanti. Takzvaná skupina smrti se jim stala osudnou. I když předvedli na evropském šampionátu nezapomenutelné výkony, už po dvou utkáních ztratili naději na postup do čtvrtfinále. Po prohře 0:1 s týmem Nizozemska, svedli v pátek čeští fotbalisté marný boj o přežití proti Francii. Nakonec ale úřadujícím mistrům světa podlehli 1:2 a tak se jim zavřela cesta do závěrečných fází mistrovství Evropy. "Sehráli jsme fantastické utkání, ale znovu jsme neměli štěstí," pronesl po utkání zklamaným hlasem trenér Josef Chovanec a dále uvedl:

Záložník Radek Bejbl trenérova slova potvrdil.

Čeští fotbalisté se netají zklamáním, ale zároveň se uklidňují faktem, že v zápasech proti favoritům udělali vše pro úspěch, vše co bylo v jejich silách. Také fotbaloví experti se shodují, že český tým se po nejtěsnější prohře s Francií nemá za co stydět. "I když podruhé zůstali bez bodu, odešli reprezentanti ze hřiště se vztyčenou hlavou," říká například trenér František Cipro. Také kouč Jindřich Dejmal národní mužstvo chválí. "Hráli jsme dobře, s obrovskou snahou a vůlí bodovat." Trenér Jaroslav Hřebík je přesvědčen, že Chovancovo mužstvo hrálo výborný zápas. "Národní tým znovu ukázal, že může obstát i v té nejsilnější konkurenci, třeba i proti mistrům světa." Podobný názor má také trenér Josef Pešice:

Štěstí chybělo českým fotbalistům také podle bývalého českého reprezentatnta, stříbrného medailisty z evropského šampionátu z roku 1996 Radka Druláka.

Trenér Vlastimil Petržela vidí slabinu současného českého týmu:

Čeští fotbalisté se v dějišti EURA připravují - už bez ambicí na postup - na poslední vystoupení na šampionátu proti Dánsku. Jaká je atmosféra mezi hráči, o tom už blíže záložník Karel Poborský: