Čeští fotbalisté se pokusí prodrat do čela kvalifikační skupiny

České fotbalisty čekají důležité kvalifikační souboje o postup na MS. V sobotu se budou prát na půdě Slovinska, aby poté ve středu na pražské Letné přivítali celek Slovenska. Ve vyrovnané skupině, kde prvních pět mužstev dělí pouhé dva body, má každé vítězství cenu zlata. Toho si je dobře vědom i fotbalový internacionál Ladislav Vízek.

V médiích se vyrojily spekulace, že souboje se Slovinskem a federální derby se Slovenskem jsou utkání roku. Také jim přisuzujete tak vysokou důležitost?

"Každý zápas v kvalifikaci bude pro naše mužstvo zápasem roku. Hraje se o všecno, strašně si přejeme na MS postoupit a tyto dva duely hodně napoví. Proto je to tak důležité."

Bude hrát nějakou roli, že ve středečním utkání hostí česká reprezentace Slováky, kteří v sobotu nehrají a tak budou odpočinutí?

"Nevím, možná pro trenéry to sehraje nějakou roli, ale myslím, že kluci budou mít dobrou regeneraci a dají se do pořádku tak, že to na hřišti nebude vidět."

Bezprostředně po losu zavládl v české fotbalové obci optimismus, nicméně v polovině kvalifikačního cyklu situace rozhodně není růžová a Češi zdaleka nemají tzv. nahráno. Čekal jste takový vývoj?

"Byli jsme pasováni do role favorita a vidíte jak je to těžké. Kdyby se nám uzdravil Tomáš Rosický, tak by nám hrozně pomohl. Nechci říct, že je naše národní mužstvo v útlumu, ale přeje jen je trochu na ústupu."

Čím si to vysvětlujete?

"Tápe Baroš, odešel Koller, Rosický je zraněný - kluci se s tím těžce srovnávají a minulou sezónu dohrávali trošku v křeči. Poslední zápas jsme se Slovinskem vyhráli po špatném výkonu a nebyla kolem toho dobrá atmosféra. Na to se ovšem musí zapomenout a vehementně vstoupit do tohoto roku."

U rakouské reprezentace definitivně skončil Karel Brückner, uvítal by jste jeho angažmá u českého národního celku třeba v pozici konzultanta?

"Já si myslím, že je to ukončená kapitola a je to tak dobře. My jsme po změně trenéra přece volali, to je v pořádku. Teď záleží, jak se s tím Petr Rada vyrovná, rozhodně to ale nebude mít lehké."

Který ze soupeřů bude dělat českým fotbalistům největší potíže v boji o přímé postupové místo na MS?

"Já se bojím, že všechny čtyři mužstva - Slováci, Slovinci, Severní Irové a samozřejmě i Poláci. Všichni budou usilovat o postup."

Myslíte si, že v domácím souboji se Slovenskem je na české straně psychická výhoda, neboť Slováci se vždy na tato utkání maximálně vyhecují, což je v důsledku kontraproduktivní, protože jim to poté spíše svazuje nohy?

"Ano, teď jste na to kápl. Myslím, že ve středu tomu nebude jinak, i když Slováci mají momentálně kvalitní hráče. Záleží jak k tomu přistoupí, ale myslím, že v hlavách budou mít poslední porážku 0:3, ale na to nemůžeme spoléhat. Podle mě rozhodne i domácí prostředí. Víme, že musíme vyhrát a pořád jsme na tom fotbalově lépe než Slováci."

Zatipujete si na závěr výsledky obou utkání?

"Ve Slovinsku to bude těžké, ale bodovat bychom tam měli. Oni nemají tak dobré národní mužsvo jako my. O komplexu Slovenska už jsme mluvili, takže to řeknu takto - budu spokojený se čtyřmi body, ale chtěl bych jich šest."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio