Čeští fotbaloví junioři vezou z MS v Kanadě stříbrné medaile

Foto: ČTK

Naši fotbaloví junioři do 20-ti let skončili těsně pod vrcholem. Na MS své věkové kategorie v Kanadě dokráčeli až do finále. V nedělní bitvě o zlato podlehli v Torontu Argentině 1:2.

Foto: ČTK
Už samotný postup českých fotbalistů až do souboje o titul byl obrovským úspěchem. Trenér Miroslav Soukup si atmosféru před rozhodujícím zápasem náležitě užíval.

"Je to symbolika - a Argentinou jsme začínali a teď s ní končíme. Je to obrovská čest, znovu si zahrát s nejlepším mužstvem na světě. Byla by to o to větší třešnička na dortu, pokud bychom to zvládli vítězně."

Pro české reprezentanty byl kanadský turnaj velkou pohádkou. Nutno přiznat, že k postupu ze skupiny potřebovali notnou dávku štěstí a to je neopustilo ani ve vyřazovacích bojích. Přes Japonsko v osmifinále i přes Španělsko mezi nejlepší osmičkou turnaje postoupili až na penalty. Nelze se tak divit, že je trenér vzýval i do třetice, neboť hráči si v této dovednostní disciplíně hodně věřili.

"Naši hráči se do této situace už dvakrát dostali, Argentinci ne, takže v tom by mohla být naše výhoda."

Černého Petra vyfasoval pro finále Petr Janda, který kvůli druhé žluté kartě v turnaji sledoval souboj se skvěle technicky vybavenými Argentinci pouze z tribuny.

"Je to hrozné, že nemůžu klukům pomoci. Do šatny mě nepustili, tak jsem jim alespoň popřál před zápasem a teď už sleduji zápas z tribuny."

Foto: ČTK
Po bezbrankovém prvním poločase šli Češi v 60. minutě do vedení, zásluhou přesné trefy Fenina. Už za dvě minuty však bylo srovnáno, když po obrovské hrubce obrany skóroval tváří v tvář brankáři Petrovi nejlepší kanonýr i hráč celého šampionátu Aguero. Rozhodnutí padlo pět minut před koncem ze standartní situace. Argentinci zahráli na krátko roh, míče se zmocnil Zarate, zamířil s ním do šestnáctky a bleskovou přízemní střelou k pravé tyči vsítil zlatý gól. Argentinci se radují už ze svého šestého titulu mistrů světa této věkové kategorie. Fotbalová spravedlnost nezůstala slepá, neboť zatímco Češi postoupili do finále se štěstím, o čemž nejlépe vypovídá bilance pouhých dvou výher v normální hrací době a skóre 10:8, Argentinci ani jednou nezaváhali, soupeřům nasázeli dohromady 16 branek, přičemž jen dvakrát inkasovali. Také fotbalový odborník a ještě nedávno trenér francouzského Saint Etienne Ivan Hašek neváhal ocenit výjimečnost nástupců božského Diega Armanda Maradony.

"Argentinci jsou v kolektivních sportech hrozně dobří. Jsou vynikající individuálně, ale zároveň mají kolektivního ducha. Jsou výborní nejen ve fotbale, ale i v basketu, volejbalu a rugby."

I přes finálovou porážku však mohou být čeští fotbalisté se svým vystoupením navýsost spokojení.

"Je to obrovský úspěch. Škoda finále, ale pro kluky je to obrovská zkušenost. Zaslouženě jsme se ale do finále probojovali a odehráli v něm vyrovnanou partii."

Nejsilnějším článkem českého mužstva byla obranná činnost. Nejen Ivan Hašek si ovšem všiml, že selhala právě v klíčovém finálovém okamžiku.

"Jsme silní v obranné fázi. Škoda prvního gólu, kdy kluci zbytečně vystoupili z bloku a Argentinci tak rychle vyrovnali. Možná nás to stálo finálové vítězství. Ovšem našim mužstvům tato hra sedí, obranný blok praktikuje i A-mužstvo, jsme v tom dobří. Tímto stylem se můžeme prosadit a rovnat se i velkým světovým týmům."

Foto: ČTK
Nejlepší český hráč na turnaji Martin Fenin neskrýval smutek, ale přesto dokázal ocenit kvalitu jihoamerického soupeře.

"To štěstí, které jsme měli po celý turnaj se k nám v závěru obrátilo zády. rgentina však vyhrála zaslouženě, ale když v 60. minutě vedete 1:0, tak i kdyby byli lepší celý zápas, tak to mrzí. Takhle blízko vítězství už ve finále MS asi nebudeme. Kdybychom prohráli 0:3, tak nebudeme tak smutní, ale zase jsme odešli se vztyčenou hlavou."

Daleko hůře snášel porážku Marek Střeštík.

"Bylo to hrozné - nikomu ten pocit nepřeji. Možn zítra se nám to srovná v hlavách. Hlavně v 1. poločase jsme mohli dát gól, ale musíme dát hlavy nahoru - život jde dál."

Ani do třetice se tak český resp. československý fotbal nedočkal ve finále MS vytouženého vítězství. Po Pláničkově a Masopustově generaci, kteří skončili těsně pod vrcholem na seniorských šampionátech, teď musí vzít zavděk stříbrem i dvacetiletí junioři. A co tři prohrané bitvy spojuje? Ve všech naši vedli, ale rychlý vyrovnávací gól je poslal do kolen.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio