Čeští moderní pětibojaři favority MS

Jakub Kučera, photo: CTK

Čeští moderní pětibojaři jedou na MS do Londýna v pozici favoritů. Do této role je vynesly medailové žně na nedávném ME v Lipsku. Hlavní hvězdou výpravy je dvojnásobný vítěz závodu SP a čerstvý mistr Evropy Ondřej Polívka. Zde je rozhovor s reprezentačním trenérem Jakubem Kučerou.

Jakub Kučera,  photo: CTK
Máte za sebou fantastické ME, na kterém jste získali 4 medaile. Jak se odrazilo v přípravě, není na vaše svěřence větší psychický tlak?

"Já doufám, že naopak. Na tahu jsou naši konkurenti. Přípravu na MS to neovlivnilo, měly jsme ji připravenou dopředu."

Co se skrývá za tajemstvím úspěchů českého moderního pětiboje?

"Je to v systému, který funguje dlouhodobě. Podařilo se vytvořit skupinu špičkových závodníků s vysokým potenciálem. Každý rok přijde někdo nový, kdo se ve světovém měřítku prosadí, což dokazuje, že celý systém funguje."

Je pravda, že každý rok někdo vyletí nahoru. Před Pekingem Svoboda, teď Polívka - je daná hierarchie v našem celku?

"V moderním pětiboji je strašně moc determinant, které ovlivňují výkon. Ani se nám nevyplatí sázet na jednu kartu, jednoho závodníka, na kterého budou ostatní pracovat."

Moderní pětibojaři se musí vyrovnat s novinkou, kdy se spojila střelba se závěrečným během. Jak to ovlivnilo vaši přípravu?

"Příprava se změnila zásadně. Rozhodnutí přišlo až těsně před novou sezónou, takže v tom novém formátu jsme začínali trénovat dost pozdě. Proti ostatním výpravám jsme měli ztrátu, ale doufám, že se nám to podařilo dohnat."

Jste za tu změnu rádi, vzhledem k tomu, že výsledky jsou velmi dobré?

"Já doufám, že výsledky nejsou dány změnou, ale naší prací a tréninkem. Na změnu jsou různé názory, zatímco mladším to spíše vyhovuje, ti starší s ní mají trošku problémy. Podle mě měla světová federace pustit oba formáty paralelně vedle sebe a v tom novém formátu vychytávat chyby. Ale adaptovali jsme se poměrně dobře."

Teď se uvažuje o další změně a sice, že klasické náboje nahradí pro střelbu laser. Jste na to připraveni?

"Narozdíl od změny formátu na kombinovanou disciplínu, je přechod na laserové zbraně minimální změnou. Jde pouze o technologie, takže pouze řešíme, aby nenastal problém s přechodem v rámci tréninku na nové zbraně. Na to to nevypadá, protože jednou z firem, která se tím zabývá a měla by dodávat materiál, je česká společnost."

Velkým vrcholem bude MS v Londýně. Jaké si od něj slibujete výsledky?

"Je to hlavní soutěž letošního roku. Já opět nebudu mluvit o výsledcích, protože záleží i jak bude připravená konkurence, ale doufám, že dokážeme, že patříme nejen mezi evropskou, ale i světovou špičku."

Jste připraven na to, že díky úspěchu na ME v Lipsku, by v případě nynějšího propadu na MS byla veřejnost nakvašená?

"To samozřejmě nevím, protože situace, kdy bychom nepřivezli z MS medaili nenastala deset let. Doufám, že se to nestane, ale i kdyby, pro mě není důkazem příslušnosti ke světové špičce pouze medaile."

Máte už zmapováno, jak to bude v Londýně vypadat, jaká bude atmosféra?

"Atmosféra bude na 100% lepší než v Lipsku, protože MS je pro organizační olympijský výbor v Londýně první testovací soutěží. Už by se mělo závodit na olympijských sportovištích. Do organizace soutěže investovali hodně úsilí, takže to bude špičkově připravené MS a já doufám, že tomu budou odpovídat i špičkové výkony našich reprezentantů."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio