Čeští moderní pětibojaři patří ke světové špičce

Libor Capalini (vlevo) jako nejlepší moderní pětibojař roku 2004 spolu s Michalem Sedleckým a Alexandrou Kalinovskou, foto: ČTK

Do začátku olympijských her v Aténách zbývá necelý měsíc. Česko bude reprezentovat 138 sportovců, což je rekord v naší novodobé historii. Mezi nimi budou i mistr Evropy z roku 2002 Libor Capalini a Alexandra Kalinovská, vůbec první žena, která bude závodit na olympiádě v moderním pětiboji.

Libor Capalini  (vlevo) jako nejlepší moderní pětibojař roku 2004 spolu s Michalem Sedleckým a Alexandrou Kalinovskou,  foto: ČTK
Moderní pětibojař musí být zkušený v jízdě na koni, rychlý v šermu, soustředěný při střelbě a vytrvalý v běhu i v plavání. Čeští moderní pětibojaři patří do světové elity, úspěchy sbírají tři muži. Jenže do Atén mohou jet z jedné země jen dva. K Michalu Michalíkovi přibyl Libor Capalini. Doma zůstane Michal Sedlecký. Capalini se na olympijské hry chystal už dvakrát. A dvakrát se nedočkal. Před osmi lety v Atlantě to nevyšlo a několik měsíců před hrami v Sydney si zlomil nohu. Účast v Aténách si zajistil až na mistrovství světa v Rusku, v posledním možném závodě. S bronzovou medailí získal i právo startu na olympiádě.

"Jsem rád, že vracíme český moderní pětiboj tam, kam si myslím, že patří, a to na olympijské hry. Doufám, že tam co nejlépe odčiníme to, že jsme na dvou posledních olympiádách chyběli."

Do povědomí české veřejnosti se moderní pětiboj dostal hlavně na olympiádě v Montrealu v roce 1976. Co se podle Vás od té doby v moderním pětiboji změnilo?

"V té době se pět disciplín absolvovalo v pěti dnech a dneska je to všechno v jednom dnu. Je to trošku zhuštěná forma. Jinak asi jako v každém sportu došlo k úpravě určitých pravidel, máme změnu zbraně, nestřílíme už malorážkou, ale střílíme vzduchovou pistolí, neplave se 300 metrů, plave se 200 metrů a takové menší technické detaily..."

O moderním pětiboji se říká, že je to zkouška jak fyzických, tak psychických schopností. Které jsou důležitější?

"Jsou to schválně namíchané disciplíny, které spolu nesouvisejí a v tom je vlastně kouzlo tohoto sportu."

Kterou z nich máte nejraději?

Libor Capalini,  foto: ČTK
"Není žádná, kterou bych měl nejraději, souvisí to dost s tréninkem, podle toho, na co se zaměřujeme a v čem se víc daří. Je to dobré v tom, že pokud se nedaří v určité disciplíně, tak mám vždycky únik do další disciplíny, kde je to momentálně lepší. Já doufám, že se jako vždycky budu moci spolehnout na plavání a běh, kde je rozptyl výkonnosti minimální, je možné snadněji odhadnout, jaká tam výkonnost bude. Doufám, že se mi bude dařit i v těch zbývajících třech, kde je vždycky rozptyl výkonnosti větší."

Účast v Aténách jste si musel tvrdě vybojovat bronzovou medailí na mistrovství světa v Rusku. S jakými pocity na olympiádu pojedete? Co je pro Vás nejdůležitější?

"Podat takový výkon, se kterým budu spokojený."

Co by pro Vás osobně znamenala olympijská mediale?

"Určitě satisfakci za tu tvrdou práci, která ve sportu je."

A co si od olympiády slibuje Alexandra Kalinovská, první moderní olympijská pětibojařka?

"Chtěla bych hlavně být spokojená sama se sebou, s předvedenými výkony v jednotlivých disciplínách a pomýšlím tak do první desítky."

A jak vnímá svoje historické prvenství?

"Já si to snažím vůbec nepřipouštět, beru to jako každý jiný závod a přistupuju k tomu úplně stejně, jako kdyby to bylo mostrovství světa, mistrovství Evropy. Pro mě je to úplně stejný závod, dokonce i trošku nižší, protože si myslím, že tam bude menší konkurence. Na mistrovství světa se nás sejde 70 žen, tady jenom 32 vybraných, kterým se to podařilo. A vzhledem k tomu, že na olympiádě musejí být zastoupeny včechny kontinenty, tak občas se tam najde i pětibojařka, která by ve dvaatřicetičlenném poli ve finále mistrovství světa nebyla."

Říká se, že pětiboj vznikl tak, že voják dostal rozkaz doručit zprávu jinému útvaru, nasedl na neznámého koně, ale při cestě narazil na hlídku nepřítele. Kordem a střelbou se musel probít, přeplavat řeku a se zprávou včas doběhnout. Podle Aristotela jsou pětibojaři nejdokonalejšími sportovci.


Závěrečnou jmenovitou nominaci českých sportovců na olympiádu v Aténách schválil Český olympijský výbor 14. července. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek je s konečnou nominací spokojený.

"My jsme spokojení, že nominace takhle dopadla. Je to v souladu s přáním a s politikou jednotlivých sportovních svazů. Myslím, že širší nominace je prospěšná pro sportovní svazy. Zájem dětí a mládeže o tyto sporty vzroste, vzroste i zájem partnerů a sponzorů. Myslím, že pro sportovce je to někdy odměna, nekdy odrazový můstek do celého dalšího sportovního života."

Zatím poslední českou reprezentantkou, která splnila účastnický limit na olympiádu, je atletka Michaela Hejnová. Na mistrovství republiky v Hradci Králové vyhrála sedmiboj, když získala 6065 bodů.