Cyklokrosaři jedou na světový šampionát obhajovat dvě medaile

Petr Dlask, foto: ČTK

Český cyklokros čeká o víkendu tradiční vrchol sezóny. Pořadatelství MS bylo tentokrát svěřeno nizozemskému Zeddamu. Do tohoto sotva tři a půl tisícového městečka se vydá šestnáctičlenná výprava.

Petr Dlask,  foto: ČTK
Naši reprezentanti se budou snažit navázat na zlatou a stříbrnou medaili, kterou si přivezli z posledního šampionátu v německém St. Wendelu. Tehdy se v kategorii do třiadvaceti let radoval z titulu Zdeněk Štybar, kterého na stupně vítězů doprovodil Radomír Šimůnek ml. Syn největší české cyklokrosové legendy však už díky věku bude startovat v elitní kategorii mužů, zatímco Štybar může zlato ještě obhajovat. Reprezentační trenér Petr Klouček, který na předchozích mistrovstvích po svých svěřencích vždy požadoval alespoň dvě medaile, tentokrát slevil z výsledkových ambicí, pro což má jednoduché vysvětlení.

"Já si myslím, že budeme spokojeni, kdyby letos byla medaile jedna. Řešíme generační problém, nejlepší junioři přešli do třiadvacítek a ti zase do mužů, kde ještě nemají tak velké šance. Naopak v elitní kategorii patří mezi medailové kandidáty Petr Dlask a ve třiadvacítce k ní má nejblíže obhájce titulu Zdeněk Štybar, i když bude bojovat proti dvěma domácím závodníkům, které letos ještě neporazil."

Každý pořadatel se vždy snaží postavit trať na míru domácím závodníkům. Češi na tom extrémně vydělali před pěti lety v Táboře, když získali neuvěřitelných šest cenných kovů a v medailovém hodnocení byli spolu s Belgičany nejúspěšnější výpravou. Klouček sice nepodceňuje, ale zároveň ani nepřeceňuje výhodu domácího prostředí.

"Myslím, že stejně vyhraje ten, kdo bude nejlepší. Trať je spravedlivá a regulérní, spíše fyzicky náročná než technicky. Určitě bude výhodou, když budou ve předu dva či více závodníků z jedné země, protože je tam dlouhá silnice a tam se dá pomoci."

Českému cyklokrosu se v letošní sezóně bohužel nevyhnula dopingová aféra, která se navíc týkala jednoho z našich medailových želízek - mistra Evropy Martina Zlámalíka. Klouček si dodnes nedovede vysvětlit, jak se téměř čtyřnásobné množství efedrinu, než je povolená hranice, mohlo do těla jeho svěřence dostat.

"Já si to nedovedu dost dobře vysvětlit. Martin je chytrý kluk, není žádným hazardérem a navíc má ve smlouvě za doping poměrně vysokou pokutu, takže si nemyslím, že by si to úmyslně dovolil. Na druhou stranu nejsem s ním 24 hodin, takže ruku do ohně za něho dát nemůžu."

Zlámalík má stále šanci, že ho ve středu omilostní disciplinární komise a on ještě na poslední chvíli do Zeddamu odcestuje. Naopak v klidu se může na světový šampionát připravovat naše jednička v nejprestižnější kategorii elite Petr Dlask. Ve svých výsledkových ambicích rozhodně nebyl nijak skromný.

"Někdo si bude myslet, že je to velkohubé, ale já chci bojovat o medaili. Nespokojený tedy budu od čtvrtého místa hůře."

Petr Dlask,  foto: ČTK
Problém nemá ani s výčtem svých největších konkurentů.

"Hlavně Nijs, Vervecken, Wellens z belgické equipe, dále Holanďané De Kneght, Groenendaal, Ital Franzoi a také dva Francouzi, kteří se ukázali ve výborné formě na světovém poháru v Lievin."

Francouzskými cyklisty, na jejichž jména si Dlask nemohl vzpomenout jsou Francis Mourey a John Gadret. Pro našeho borce je důležité, že už si dějiště letošního šampionátu mohl vyzkoušet a nepřijede tak do neznámého prostředí.

"Startoval jsem tam třikrát, ale ta trať se z padesáti procent změnila. Ovšem povrch bude stejný. Jsou tam dvakrát těžké umělé schody, je tam těžký výjezd po asfaltu, kde budou docházet síly a bude se tedy lámat chleba. Trať je spravedlivá, těžká a já doufám, že se na ní představím v dobré formě."

Zeddam leží nedaleko belgických i německých hranic a tak můžeme očekávat bouřlivou atmosféru. Organizátoři počítají až s třiceti tisícovou návštěvou. Petr Dlask doufá, že se ho vydá podpořit i početná skupina českých fanoušků.

"Já doufám, protože když mám lidi za zády, tak mi to hrozně moc pomáhá. Doufám, že jich přijede dost a poženou mě co nejvíc."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio