Domácí atletický vrchol letos na Strahově

Věra Pospíšilová - Cechlová, foto: ČTK

Pražský Strahov patří v těchto dnech špičkové atletice. Po víkendové 1.lize EP družstev se zde tentokrát chystá domácí vrchol. V sobotu a neděli zde budou naši elitní atleti bojovat o tituly v rámci MR.

Věra Pospíšilová - Cechlová,  foto: ČTK
V konkurenci světového šampionátu ve fotbale se musí Strahov chtě, nechtě vypořádat se slabší diváckou kulisou. Přesto nenechali organizátoři nic náhodě a do dvou po sobě následujících svátků královny sportů hodně investovali. To, že změny jsou opravdu velké, potvrzuje i generální sekretář ČAS František Fojt.

"Muselo se změnit prakticky všechno, protože na Strahově už se dlouho nezávodilo v plném rejstříku disciplín. Udělal se nový toping dráhy, kruh na disk, dokoupilo se nové doskočiště na výšku, překážky včetně vodního příkopu a také maličkosti, jako např. štafetové kolíky. Opravdu, ten stadion je zbrusu renovován."

Ačkoliv má na svém kontě řadu mezinárodních úspěchů včetně bronzové medaile z helsinského MS či 4.místa z OH v Athénách, jsou domácí závody velkou motivací i pro trojnásobnou mistryni republiky, diskařku Věru Pospíšilovou - Cechlovou. V poslední době ji však zlobilo zranění nohy.

"Noha snad bude dobrá, šla jsem první zatěžkávací trénink i s otočkou, protože zatím jsem dělala defacto jen technické tréninky s nákrokem. Nebylo to špatné. Závody jsou pro mě velkou motivací, protože celý rok jsem trénovala, takže teď chci samozřejmě podávat nejlepší výkony."

Zranění nohy znamenalo pro Cechlovou také značné omezení počtu závodů. Ona sama si však tuto změnu spíše pochvaluje.

"Když si vezmete kolik mám závodů, tak to není moc. Jen v Německu, ve Francii a na Tretře. Loni jsem závodila mnohem víc, ale letos se mi ta pauza i docela hodila."

Dokonce už pět zlatých medailí z republikového šampionátu má ve své sbírce sprinter Jiří Vojtík. Na rozdíl od mnohých reprezentačních kolegů kalkulujících s některým z předních umístění, Vojtíka uspokojí pouze vítězství.

"Nikdy jsem nešel do závodu s tím, že bych prohrál. I když jsou statistiky, jaké jsou, tak si nejdu s tím, že fajn skončím podle tabulek čtvrtý. To ne, já tam musím jít s tím, že vyhraji a porazím největší rivaly."

Ačkoliv největší mediální pozornost přitahuje v poslední době sprinterský souboj Američana Justina Gatlina a Jamajčana Asaffy Powella na nejkratší 100 m trati, Jiří Vojtík se soustředí na dvojnásobnou trať. Na ní si už zajistil letenku na nadcházející evropský šampionát ve švédském Götteborgu. To mu dodává potřebný klid do závěrečné přípravy, neboť už několikrát v minulosti nezvládl splnit požadovaný limit o pouhé setinky sekundy. V tomto ohledu je opravdu vyhlášeným smolařem.

"Ze Zlaté tretry mám limit na dvoustovku. Tam byla forma, ale nebylo počasí. Ve Švédsku to zase bylo naopak, nechci se vymlouvat, ale měl jsem problémy se zády. Tento týden je hezky, doufám, že to teplo vydrží. No a ty setiny, ta mám v sobě. Už ctyřikrát mi to těsně nevyšlo - olympiáda a tak. To k tomu ale patří, škoda, že se neběhá na desetiny, ale je to sport."

Český reprezentant patří mezi ty sprintery, kteří si libují v extrémním vedru. I při více než 30-ti stupňových teplotách neváhá používat hřejivé masti.

"Nemám moc rád masáže, ale mám rád rozcvičení i od fyzioterapeutů. Hodně velké teplo a vody, aby svaly dostaly, co mají. Plánuji něco podobného i tady, musí to být Mexiko."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio