Filip Jícha házenkářem světa

Filip Jícha, foto: THW Kiel
0:00
/
0:00

Český reprezentant Filip Jícha byl zvolen nejlepším házenkářem světa za rok 2010. V anketě expertů, novinářů a fanoušků dostal 31 procent hlasů. Ocenění bere jako závazek, aby se v další kariéře ještě zlepšoval a také aby pomohl svému sportu v Česku na důstojnější pozici.

Filip Jícha
Nejprve pár slov o dosavadní kariéře Filipa Jíchy. Jako žák začínal ve Starém Plzenci v roce 1988. V 18 letech podepsal profesionální smlouvu v Dukle Praha, následně přestoupil poprvé do zahraničí do saúdskoarabského klubu, a krátce na to do Kataru. Po několika měsících se vrátil do Evropy a hrál ve švýcarském St. Gallenu. Odtud si odskočil na krátko zpět do katarského klubu, aby v roce 2005 začalo jeho účinkování v bundeslize, nejprve v Lemgo. Tam získal po 22 letech jako první Čech evropskou trofej - Pohár EHF. Jeho současným klubem je od roku 2007 Kiel, kde nastupuje v dresu číslo 39 na pozici levé spojky.

Filip Jícha byl vyhlášen nejlepším házenkářem v polovině ledna ve Švédsku, kde vrcholí mistrovství světa, na němž český národní tým chybí. Nepřítomen byl i osmadvacetiletý český reprezentant, jenž v době bundesligové přestávky nabíral s Kielem kondici. Trofej by měl obdržet na závěr šampionátu, který končí 30. ledna v Malmö.

Legenda české házené Jiří Vícha Českému rozhlasu sdělil svůj názor na to, co rozhodlo o prvenství Filipa Jíchy v této anketě:

"Já myslím, že úspěšná, veleúspěšná sezóna, hlavně ta jarní. V německém Kielu, kde je to jeden z nejpopulárnější sportů. On byl skutečně individualitou ligy, stejně tak na Mistrovství Evropy, které pak následovalo, i v Lize mistrů. Myslím, že je to zasloužené a odtud ty hlasy přišly."

A v čem Jiří Vícha vidí hlavní přednosti Filipa Jíchy?

"Je to individuální ocenění a myslím, že tu loňskou sezónu je to naprosto zasloužené, protože jako individualita opravdu ty kvality má. Je silový, výborná střelba, hodně se prosazuje, a to, co je nejvíce vidět - dává branky."

Sám Filip Jícha říká, že vítězství v této anketě nelze vzhledem k hlasování fanoušků nijak přeceňovat:

Filip Jícha,  foto: THW Kiel
"Já si to nějak moc nepřipouštím. Pro mne je to anketa. Mnohem důležitější jsou názory spoluhráčů nebo protihráčů, kteří si třeba myslí, že jsem se oprávněně objevil v první pětce, a možná mi říkají i něco ještě víc. Takže to je pro mne velice pozitivní."

Přesto všechno připouští, že uplynulá sezóna byla pro něj úspěšná. S národním týmem obsadil osmé místo na evropském šampionátu, s Kielem vyhrál německou bundesligu i Ligu mistrů. Prostě rok, jak má být:

"Byl extremně příjemný, to musím říct. Podařilo se mi to, naplňovalo mě to, prostě dávalo mi to pocit, že všechno bylo správně. Já ale osobně nerad říkám, jestli to bylo nejlepší nebo nejhorší."

Jaké to ale pro něj mohlo být, když ani v jedné ze všech tří soutěží se nenašel lepší kanonýr než právě odchovanec Starého Plzence Filip Jícha:

"To prostě tak nějak přicházelo, já jsem to ani nevnímal, abych pravdu řekl. Pro mne to ani nebylo nějak důležité, abych si čtyři kola před koncem Ligy mistrů říkal, že teď musím dávat branky. Bylo příjemné, že jse mohl získat trofej nejlepšího házenkáře Německa od fanoušků, a co mě nejvíce potěšilo, že jsem dostal od kapitánů a trenérů ocenění nejlepšího hráče celé bundesligy, a totéž od všech manažérů. To také bylo pro mne velice příjemné ocenění, protože to volí odporníci a lidé, kteří se pohybují v té házenkářské rodině, a lidí z branže jsou vždycky kritičtější. A to zahřálo."

A přece má Filip Jícha v loňské sezóně jeden moment, kdy mu nebylo nejlépe. To když v červnu reprezentace zpackala baráž se Srbskem o účast na právě probíhajícím světovém šampionátu. Postup ji unikl o jedinou branku, a to je pak k vzteku:

"To je kaňka, hořká kaňka, a smutná, ale když jsem prohrál dvě první finále Ligy mistrů, tak mi někdo říkal, že dobrý sportovec předtím než přijme velká vítězství musí napřed mnohonásobně velké porážky skousnout. A to byla velká porážka. Třeba ten rok 2010 byl dobrý k tomu, aby rok 2013 byl ještě lepší."

Filip Jícha,  foto: THW Kiel
A co si o kvalifikačním nezdaru české házenkářské reprezentace myslí Jiří Vícha? Jak to, že nepostoupilo mužstvo, jehož členem je i nejlepší házenkář světa?

"No, já bych to možná i rozšířil o to, že máme řadu vynikajících házenkářů, individualit, i v bundeslize byl jmenoval Filipa, ne Filipa Jíchu, ale křídlo, které tam hrávalo, i další. Máme jedny z nejlepších obránců a brankářů, ale nemáme družstvo. Nemáme prostě mužstvo. V tom vidím rozdíl. Máme dobré individuality, ale reprezentační mužstvo na světovém poli nebo šampionátu se zatím v posledních letech nepodařilo."

Tvrdý trénink s Kielem bere Filip Jícha trochu i jako trest za to, že s mužstvem na světový šampionát neprošel. Teď se na něj dívá alespoň v televizi, i když to prý bolí. "Prohráli jsme si kvalifikaci, nemůžeme si stěžovat. Už zahajovací zápas Švédsko - Chile jsem si však užil. Musíme být realisté, kvalita v našem sportu se vždy projeví. Naší absolutní možností je na podobných turnajích hrát o páté místo, dokonce i semifinále už je za hranicí našich možností. Ale chtěl bych to jednou zažít, na loňském mistrovství Evropy jsme k tomu daleko neměli," soudí nejlepší házenkář světa. I cennou individuální trofej by prý ale klidně vyměnil za možnost zahrát si olympijský turnaj. "Jenže to je ještě daleko, teď musíme myslet na to, abychom prošli bez potíží kvalifikací na mistrovství Evropy, které se hraje za rok v Srbsku. Dál nemá cenu plánovat,"řekl Filip Jícha.

Motivace do další kariéry prý má stále dost. "Dopředu mě žene pocit, že jsem svým výkonem pomohl. Proto ten sport dělám, abych mohl s týmem oslavit úspěch. Strašně se jen bojím toho, až si po cestě domů jednou řeknu: Filipe, ty už na to nemáš," Podobné pocity však nejspíš ještě dlouho nezažije, zvlášť když je jeho vzorem bývalý švédský reprezentant Lars Stefan Lövgren, který hrál na vysoké úrovni až do 39 let.

Ocenění nejlepší házenkář světa by Filip Jícha rád využil k rozšíření české házenkářské základny. "Chtěl bych svými schopnostmi a jménem ovlivnit házenkářské dění v České republice. Třeba se mi povede, abych desítky a stovky dětí přesvědčil, že se házená dá dělat na špičkové profesionální úrovni," prohlásil Filip Jícha.

klíčové slovo:
spustit audio