Fotbalový večer plný pohody

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Byť začátek loňského roku nebyl z pohledu českého fotbalu nejlepší, následné měsíce přinesly výrazné zlepšení. Na klubové úrovni se blýskli hráči Viktorie Plzeň v evropských pohárech, reprezentace hráčů do 21 let skončila třetí na mistrovství Evropy, "devatenáctka" byla druhá na evropském šampionátu, "sedmnáctka" vybojovala postup na mistrovství světa, kde skončila ve skupině, a první reprezentace se přes baráž probojovala na letošní evropský šampionát. A tak i vyhlášení výsledků ankety Fotbalista roku 2011 probíhalo v příjemné atmosféře.

Ladislav Krejčí  (vpravo),  foto: ČTK
V anketě hlasuje přibližně stovka členů fotbalové akademie, tedy prvoligoví trenéři, kapitáni, reprezentanti s nejméně 25 starty v národním celku, vítězové minulých ročníků, zástupci médií a funkcionáři fotbalové asociace. Na pražském Žofině se minulé pondělí sešel český fotbalový výkvět i dva ministři: dopravy Pavel Dobeš, který v průběhu večera mimo jiné oznámil, že na zápasy české reprezentace v polské Wroclavi budou vypraveny speciální vlaky, a školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, který má fotbal, tak říkajíc, v popisu práce.

Jako první přišla na řadu kategorie talent roku, v níž zvítězil ostrostřelec sparťan Ladislav Krejčí, který patřil k hlavním strůjcům úspěchu reprezentační devatenáctky. "Moc si toho cením, ale beru to hlavně jako velkou motivaci do budoucna. Budu dřít, abych jednou třeba získal i tu hlavní cenu,"řekl Ladislav Krejčí na tiskové konferenci po převzetí ceny.

Pavel Horváth,  foto: ČTK
Osobností roku se stal stejně jako v minulém roce kapitán mistrovské Plzně Pavel Horváth. Cenu mu předával mimo jiné bývalý reprezentant, dnes spolumajitel Dynama České Budějovice Karel Poborský. Na otázku moderátora, zda se také nechystá koupit nějaký klub, Pavel Horváth pohotově odpověděl:

"Plzeň? To asi těžko, ta je moc drahá. Tak já se pokusím oživit třeba Břevnov. Pokud někdo tam ještě nekoupil ty pozemky, tak by to myslím bylo dobré."

Trenérem roku se stal Pavel Vrba z Viktorie Plzeň, který předčil druhého Jaroslava Hřebíka, trenéra reprezentační devatenáctky. Na třetím místě byl lodivod první reprezentace Michal Bílek. Po tradiční děkovačce měl moderátor večera Libor Bouček k trenéru Vrbovi jednu důležitou poznámku:

Pavel Vrba,  foto: ČTK
"I od nás v zákulisí gratulace. Jen taková poznámka - plzeňské pivo je lepší než to slovenské, z Plzně je to na Schalke blíž než z Bratislavy. Zvažte to."

Byla to narážka na snahy slovenských fotbalových funkcionářů získat Pavla Vrbu na post trenéra národní reprezentace za odstoupivšího Vladimíra Weisse. Český trenér má v této věci jasno:

"Slovensko mě samozřejmě kontaktovalo. Jsme v kontaktu a řešíme tu nabídku, jestli budu pokračovat nebo jestli budu na Slovensku. Zatím je to všechno věc jednání. Ale jsme v kontaktu s předsedou Slovenského fotbalové svazu panem Kováčikem. Zvažuji všechny okolnosti, stejně jako když jsem šel do Plzně. Vím o hráčské kvalitě, vím o skupině, vím, že mistrovství světa je v Brazílii. Mám jasně stanovená pravidla. Měl jsem je stanovené, i když jsem šel do Plzně. Takže i s předsedou Kováčikem jsem mluvil o určitých věcech. A pokud by to tak nemělo být, tak tam samozřejmě dveřmi nepřijdu. Uvidím, jak se všechno bude vyvíjet,"řekl Českému rozhlasu Pavel Vrba.

Síň slávy českého fotbalu se rozrostla o Ladislava Nováka. Podle výsledků hlasování měl být mezi osobnosti uveden Josef Bican, ale to si nepřál jeho syn. Ladislav Novák patřil v 50. a 60. letech minulého století k nejlepším levým obráncům světa. Podílel se na zisku stříbrných medailí z mistrovství světa 1962 v Chile. Ladislav Novák však vloni zemřel, a tak za toto ocenění přišla poděkovat jeho manželka Stanislava. A nutno říci, že velmi trefně:

"Já bych ráda poděkovala nejenom těm, kteří mému manželovi otevřeli dveře do Síně slávy, ale i vám, kterým jeho jméno ještě pořád něco říká. Protože ona totiž popularita a sláva jsou pomíjivé a čas je neúprosný. O to víc si té ceny vážíme a děkujeme za ní."

Na třetím místě v anketě skončil kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, záložník londýnského Arsenalu. Z účasti na slavnostním večeru se omluvil kvůli zranění zad z nedělního duelu Premier League proti Tottenhamu. Cenu za něj převzal jeho bratr Jiří a Tomáš shromáždění alespoň z Londýna pozdravil telefonicky.

Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Na druhé místo hlasující dosadili záložníka reprezentace, bundesligového Wolfsburgu a dříve Viktorie Plzeň Petra Jiráčka, který v takové ocenění příliš nedoufal. Na dotaz Českého rozhlasu, zda se mu z bleskové kariéry dosud nezatočila hlava, skromně odpověděl:

"Na to odpovídám dnes a denně, ale já to prostě beru tak, jak to přijde, a že bych si s tím nějak vyloženě lámal hlavu nebo přemýšlel dopředu, co by se mohlo stát, tak to ne. Já si toho strašně vážím a užívám si to."

Vítězem ankety Fotbalista roku 2011 se stal Petr Čech. Brankář londýnské Chelsea vyhrál anketu už počtvrté za sebou a popáté celkově, vyrovnal tak dosavadní rekord Iva Viktora. Loňský rok hodnotí Petr Čech pozitivně:

"Rok 2011 patřil k těm nejlepším v moji kariéře. Byl jsem vyhlášen nejlepším hráčem uplynulé sezóny v klubu a myslím, že jsem odehrál jeden z nejlepších ročníků vůbec. Navíc se nám dařilo s reprezentací, postoupili jsme na mistrovství Evropy."

Petr Čech,  foto: Filip Jandourek
Petr Čech vedle hlavní ceny dostal také cenu fair play za to, že při barážovém utkání s Černou Horou přiznal teč, a daroval tak soupeři rohový kop.

Na slavnostním večeru na pražském Žofině vystoupil také převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, který byl požádán, aby požehnal fotbalové reprezentaci před blížícím se evropských šampionátem. A udělal to vskutku v duchu celého večera:

"Děkuji za milé pozvání, i když podle fyzické konstituce nevypadám na to, že bych patřil k fotbalu. Ale od dětství mu fandím, trošku jsem i hrál. Možná se zdá, že v klášteře jsem vzdálen tomuto světu, ale jsem mu velmi blízko, protože z Břevnova to mám tramvají blízko na Letenskou pláň, kde srdce samozřejmě mám nahoře, ale to pozemské mám mimo jiné i tam. Ale s potěšením jsem naslouchal Pavlu Horváthovi a hlásím se jako duchovní podpora obnovy Břevnova. A kvůli té duchovní podpoře jsem byl i pozván, abych udělil jakési požehnání naší reprezentaci. Žehnat se latinsky řekne benedicere, což je složenina dvou slov a můžeme to přeložit jako mluvit o dobru, přát dobro, tedy dobro nejvyšší. A co bychom měli přát naší reprezentaci pro letošní rok? Aby si po návratu z EURA nemusela založit svojí kapelu jako jedinou možnost vyhrávat. A proto také přeji, aby Rusové měli ve svém manšaftu co nejvíce bývalých policajtů, pak první střely půjdou vždycky do vzduchu. Aby Řekové se vymanili ze své ekonomické krize a přenesli ji do fotbalu. Pak nebudou na Akropoli ničit památky, ale spálí tak své šance na fotbalovém hřišti. A zbožní Poláci? Aby, když se budou dotazovat v modlitbě Boha, zda-li postoupí na úkor Čechů, slyšeli Boží odpověď: 'Toho se já nikdy nedožiju.' A přeji vám, milí reprezentanti, abyste se také zúčastnili toho závěrečného zápasu v Kyjevě jako hlavní aktéři. A přeji vám to ve smyslu inzerátu jedné cestovní kanceláře: 'Poznejte i vy krásy Ukrajiny. Vaše auto už tam je!' Takže zcela upřímně a vážně - Bůh vám žehnej."

klíčové slovo:
spustit audio