Házenkářům protekla účast na MS mezi prsty

Pavel Pauza, foto: ČTK

Naši házenkáři na MS do Chorvatska nepojedou. Ve stínu fotbalového Eura o tom rozhodla jejich pětibranková prohra 24:29 v odvetném utkání v Srbsku. O jejich nešťastném vyřazení nakonec při rovnosti bodů i skóre rozhodlo pravidlo o větším počtu vstřelených branek na půdě soupeře.

Pavel Pauza,  foto: ČTK
Česká reprezentace tak bude na MS chybět po dlouhých šesti letech. Trenér Pauza, který už shlédl utkání i na videu, hodnotí s odstupem času příčiny nešťastné porážky takto:

"Stálo mě to dost psychických sil, ale samozřejmě mě zajímalo, zda bude pocit po zápase totožný s tím s odstupem. Zradila nás koncovka, v té vidím hlavním příčinu. Je tam i několik menších vlivů, vždyť rozhodla jediná branka, ale hlavním problémem byla úspěšnost střelby. Tak nízká nebyla za celé mé působení u reprezentace."

Neproměňování šancí, to je otázka především psychiky.

"Pracujete s mužstvem dva roky a úspěšnost se pohybuje kolem 60 procent a teď v klíčovém zápase, kdy si vytvoříte šance, ale neproměníte je, tak s přibývajícím časem každému klesá sebedůvěra. Naopak brankář získává v podvědomí jistotu a brovskou sebedůvěru, všude je o chvilku dřív než hráč, takže je to určitě hodně o psychice."

Jedním z nepříjemných soupeřů našich hráčů bylo ve vyprodané hale v Niši i domácí publikum.

"Je těžké nepodlehnout prostředí, jak ze strany hráčů, tak i rozhodčích. Z hlediště na nás padla nějaká mince i baterka, byl kvůli tomu i na chvíli přerušen zápas, ale nikdo nás nakonec neinzultoval. Publikum bylo bouřlivé, to nebyli diváci, ale fanoušci, kteří přišli podpořit svůj tým, ovšem tak to v těchto zemích chodí."

Atmosféra byla po zápase logicky na bodu mrazu.

"V šatně bylo ještě 15 minut po zápase naprosté hrobové ticho. Ta atmosféra byla skličující, ještě při cestě na hotel v autobuse nikdo nemluvil, každý se uzavřel do sebe - zkrátka velké zklamání."

Pokud by bylo možné vrátit čas, Pavel Pauza by pochopitelně některé taktické záměry změnil.

"Mohli jsme být agresivnější v přechodu do útoku, vsadit na riziko a hrát nahoru dolů, ale to je otázka. Srbové využili domácího prostředí, neustále nechali utírat palubovku, čímž šetřili fyzické síly a hecovali publikum. Druhý poločas se hrál 55 minut."

Nevydařená kvalifikace přivedla reprezentačního kouče na myšlenku předat kormidlo někomu jinému.

"V červnu mi končí smlouva. Za každým trenérem musí být výsledky, což je v kolektivních sportech postup na šampionát. To se teď nepodařilo, takže velmi reálně uvažuji o tom, že dál o tento post bojovat nebudu."

Přesto vidí následující kvalifikaci ME, která se nebude hrát systémem play - off, ale ve skupinách, vcelku optimisticky.

"Už po losu jsem řekl, že je to přijatelná skupina. Pakliže se nám nepodaří vyhodit ze sedla Francii, tak vidím hlavního soupeře v Portugalsku. To je soupeř, který nás před třemi lety vyřadil z ME. Rozhodne červnový dvojzápas v následujícím roku. Trochu nevýhoda je to, že poslední utkání se opět jako letos v Srbsku, hraje na půdě soupeře, ale věřím, že mančaft je natolik zkušený, že tu kvalifikaci zvládne."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio