Hilgertová odjela na MS do Brazílie rozšířit svou bohatou medailovou sbírku

Štěpánka Hilgertová

Jednou z hlavních hvězd nadcházejícího MS ve vodním slalomu bude nepochybně Štěpánka Hilgertová. Dvojnásobná olympijská vítězka i mistryně světa se už téměř dvacet let drží v absolutní světové špičce. Medaili bude chtít vylovit i v Brazílii, kde se letošní šampionát koná.

Štěpánka Hilgertová
Hilgertová má mezi vodáky pověst kajakářky, která spíše preferuje lehčí plynulé úseky, než technicky zrádné tratě.

"Určitě mi vyhovuje spíše trať plynulá. Když se člověk musí zastavovat a znovu rozjíždět v protivodách, tak je to fyzicky náročné. Mám ráda stavitele, kteří využívají spádu vody, ale samozřejmě určitá technická náročnost na závody tohoto typu patří, ale nemusí to být trať, které říkáme brutální."

Letošní šampionát má nezvykle pozdní termín. Např. loňské MS v Praze - Troji se jelo na začátku srpna. Štěpánka Hilgertová je však s termínem nadmíru spokojena.

"Já jsem ráda, protože na optimální formu potřebuji vždy více času. Mám dobrý základ ze zimy, na závodech jsem se vyjezdila a získala jistotu a teď v závěru jsem speciální slalomovou přípravou vše upevnila a vyladila. Možná mohlo být mistrovství o dva týdny dřívě, ale v podstatě mi to vyhovuje."

Naše reprezentantka preferuje závody s bouřlivým publikem, což by se jí u horkokrevných Brazilců mohlo splnit. Navíc narozdíl od loňska patrně u trati neuslyší žádná česká slova, což jí podle vlastních slov odvádí z koncentrace na jízdu.

"Je důležité, aby kolem trati byl hluk, jinak si člověk připadá jak na tréninku. Ale mám ráda neurčité povzbuzování, než když na mne někdo křičí hop a jeď. To je, jako byste na krasobruslaře volali skoč - to vyvádí z koncentrace. Jinak atmosféra je myslím pro každého sportovce klíčová."

Trénink vodních slalomářů nespočívá jen v km najetých v kanále či na řece. Podstatnou část zabere i suchá příprava u videa. Také olympijská šampionka z Atlanty i Sydney si díky němu uvědomuje vlastní chyby a navíc mapuje i styl soupeřek.

"Určitě je dobré sledovat soupeřky. V mezizávodním období se k jízdám vracíme. Nedávno jsme si pouštěli letošní ME. Ne že bych nějak zásadně chtěla měnit styl, ale je dobré podívat se na videu, kde na mě soupeřky mohou vydělat, kde naopak ztrácí. Je to určitá informace, ale jinak mám vlastní pojetí jízdy a jezdím především podle vlastního pocitu."

A co Štěpánku po mnoha letech strávených v peřejích na vodním slalomu ještě přitahuje?

"Přestože většinu tratí už znám, tak na našem sportu je hezké, že ta trať je pokaždé jinak vytyčena. Já si nedovedu představit, že bych dělala přímočarý sport typu rychlostní kanoistiky nebo plavání. Má to sice kouzlo, že závodníci bojují paralelně vedle sebe, ale já jsem ráda, že náš sport obsahuje velké procento techniky a psychiky. Pořád se to někam vyvíjí a je na čem pracovat."

Přestože ve vodním slalomu už vyhrála prakticky všechno, co se vyhrát dá, motivace jí nechybí.

"Ráda bych stále patřila ke světové špičce. Pokud to vydrží, tak by mi to mělo přinášet tu a tam medaili. Nikdo není ve vodním slalomu takový suverén, aby pořád vyhrával, takže pokud se udržím ve světové desítce a občas vybojuji nějakou medaili, tak budu mít ze sportování dobrý pocit."

Dalšími českými medailovými nadějemi budou na světovém šampionátu Volf se Štěpánkem, kteří na deblkanoji obhajují titul, dále jejich kolegové Jiras-Máder, kanoista Stanislav Ježek i mladá kajakářská naděje, překvapivý vítěz SP v Praze Vavřinec Hradílek.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio