Hlavním trumfem české výpravy pro MS v cyklokrosu je Zděněk Štybar

Zdeněk Štybar

O tomto víkendu bude česká cyklokrosová reprezentace obhajovat dva cenné kovy z posledního MS. Především náš nejlepší současný závodník, čerstvý mistr ČR Zdeněk Štybar by rád minimálně zopakoval loňské stříbro z italského Trevisa. Nejen o jeho ambicích je následující rozhovor s reprezentačním trenérem Petrem Kloučkem.

Zdeněk Štybar
MS v Hoogerheide se nezadržitelně blíží. Jaký výsledek budete považovat za úspěch?

"Určitě se nechceme vracet bez medaile. Největší šance máme tentokrát v elitní kategorii, naopak mezi mládežníky to letos na medaili nevypadá. I když v minulosti jsme i proti papírovým předpokladům dokázali zajet velice dobře."

Stačila by vám ke spokojenosti jediná medaile?

"Já vždycky říkám, že bych chtěl medaile alespoň dvě, takže s jednou bych spokojen nebyl."

Elitní kategorie bude v českém případě postavena především na Zdeňku Štybarovi a Radku Šimůnkovi. Tito dva borci spolu měli na MR v Kolíně ostrou kontroverzi. Už se vše v dobré obrátilo a připadá v úvahu, že by si na MS třeba v rámci týmové taktiky pomohli?

"To už je dávno zapomenuté, přetekly jim trochu emoce, ale půl hodiny po závodě bylo všechno v pohodě. Určitě tam jeden za druhého nejedou položit život, ale rozhodně nepojedou proti sobě nebo někomu jinému z týmu."

Kdo je z této naší nejlepší dvojice momentálně v lepší formě, komu dáváte pro MS větší šance?

"To se dá těžko nyní spekulovat, hodně bude záležet na počasí a celkovém stavu trati. Může to být zmrzlé a pak to bude rychlé kritérium jako na sněhovém poprašku nedávno v Kolíně nebo naopak bláto, kde se bude hodně běhat. Na terénu budou hodně záležet naše šance."

Jaký terén si přejete?

"Většině našich závodníků včetně těch dvou nejlepších vyhovuje zmrzlý terén, tedy rychlá trať."

Celkový profil trati má nějaké záludnosti?

"Trať není úplně rovná, pokud to bude zmrzlé, tak rozhodně nebude extrémně těžká, ale pokud zaprší a bude bláto, tak to bude hodně fyzicky náročné."

Jakou očekáváte atmosféru na šampionátu?

"Skvělou, protože je to na hranicích s Belgií, takže očekávám podobnou atmosféru, jako by se jelo přímo v Belgii. Navíc se tam tradičně jezdí SP, takže všichni belgičtí diváci jsou na to zvyklí a jezdí tam, jako by to bylo u nich doma. Navíc holanďané jsou také blázni do cyklokrosu, chodí jich na něj hodně, takže si myslím, že to bude velice pěkný šampionát."

Troufnete si tipnout, kolik fanoušků by mohlo dorazit povzbuzovat přímo k trati?

"Odhaduji 30 až 40 tisíc."

Zmiňoval jste, že v ostatních kategoriích na tom nejsme nejlépe, nicméně kdo by měl mít šanci se k medailovým stupňům alespoň přiblížit?

"V juniorech budeme mít asi nejmladší mančaft s perspektivou do příštího roku. Přesto minimálně dva závodníci mají šanci bojovat o místo v první desítce a možná nebudou mít ke stupňům vítězům daleko. V nadějích do 23 let dáváme největší šance Ondřeji Bambulovi a v ženách je naší jasnou jedničkou Pavla Havlíková, ovšem ta na přelomu roku něměla nejlepší formu, takže pokud bude chtít bojovat o medaili, tak se musí hodně zlepšit."

V příštím roce pořádá MS Tábor. Kontrolujete výstavbu nového okruhu, který se bude lišit od toho, na kterém se jel poslední, tolik úspěšný, šampionát pro český cyklokros? Jak dalece se tzv. šije na míru našim nejlepším?

"Samozřejmě jsem o průběhu příprav detailně informován. Na poslední generálce stavby, kdy se už trať finalizovala jsem byl přítomen i spolu se Štybarem a Šimůnkem, kteří si k tomu řekli svoje. Myslím, že trať bude určitě spravedlivá a rozhodně nebude postavená proti našim závodníkům."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio