Hned dvakrát zkřížilo o víkendu cestu českým sportovcům Rusko

Jiří Novák, Foto: ČTK

Hned dvakrát zkřížilo o víkendu cestu českým sportovcům Rusko. A bohužel v obou případech úspěšně. Čeští tenisté se kvůli tomu rozloučili pro letošní rok s Davis Cupem, když v dramatickém střetnutí nakonec podlehli obhájcům trofeje 2:3. Do čtvrtfinále tedy postupují Rusové a naši reprezentanti budou opět bojovat pouze o udržení v elitní A skupině. Pozoruhodné je, že Češi už popáté od roku 1999 nedokázali za nerozhodného stavu 2:2 vyhrát rozhodující pátý zápas.

Naši reprezentanti v Davis Cupu,  Foto: ČTK
Hned dvakrát zkřížilo o víkendu cestu českým sportovcům Rusko. A bohužel v obou případech úspěšně. Čeští tenisté se kvůli tomu rozloučili pro letošní rok s Davis Cupem, když v dramatickém střetnutí nakonec podlehli obhájcům trofeje 2:3. Do čtvrtfinále tedy postupují Rusové a naši reprezentanti budou opět bojovat pouze o udržení v elitní A skupině. Pozoruhodné je, že Češi už popáté od roku 1999 nedokázali za nerozhodného stavu 2:2 vyhrát rozhodující pátý zápas. Nic na tom nezměnil ani fakt, že lídr českého týmu Jiří Novák se nenechal zaskočit bývalou světovou jedničkou Jevgenijem Kafelnikovem. Novák zvítězil ve třech setech, ale jak přiznal Radiu Praha, nebylo to tak snadné, jak napovídá výsledek.

"Od poloviny druhého setu přitvrdil a začal to být Kafelnikov, jaký býval. A já jsem věděl, že to bude ještě setsakramentsky těžké, i když jsem vedl ve třetím setu už tři nula. On mě také hned vzal dvakrát mé vlastní podání a do vítězného konce jsem to dotáhl jen bojovností a silou vůle."


Naši reprezentanti proti Rusku neuspěli,  Foto: ČTK
Shodou okolností se stejným výsledkem 2:3 skončilo i utkání českých hokejistů s Ruskem na Švédských hrách. Na závěrečném turnaji před mistrovstvím světa tak skončilo Česko na posledním pátém místě a muselo si zároveň nechat zajít chuť na celkové vítězství v sérii Euro Hockey Tour. Z něho se naopak zásluhou porážky Čechů radovalo Finsko. Závažnější porážka v hokeji ale Českou republiku asi teprve čeká. Minulý týden se dramaticky zkomplikovala situace kolem stavby hokejové haly v Praze. Hrozí přitom, že pokud hala nebude hotova, přijde pravděpodobně Česká republika v příštím roce o pořadatelství světového šampionátu v ledním hokeji. Hokejoví odborníci hovoří v této souvislosti o mezinárodní ostudě, protože už jednou si Česká republika musela kvůli chybějící hale vyměnit pořadatelství světového šampionátu. Konkrétně jde o letošní mistrovství světa, které se bude po dohodě s Mezinárodní hokejovou federací hrát ve Finsku. Společnost Sazka, coby investor stavby, oznámila, že zastavuje práce kvůli právním problémům s vlastnictvím pozemků. Jimi chce Sazka ručit za úvěr u bank. Požaduje proto od státu garanci ve výši šesti miliard korun. Premiér Vladimír Špidla na tento požadavek reagoval hodně neurčitě.

"Já jsem prostě zaregistroval novinový titulek, že jsou problémy s výstavbou haly. Jestli se to stane předmětem jednání vlády, to je opravdu naprosto otevřená věc."

Ministr financí Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že státní garanci považuje za příliš rizikovou. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák na to pohrozil, že pokud vláda, popřípadě parlament, nevyhoví požadavku jeho společnosti, hala prostě nebude.

"Jsem placen českým sportem za to, aby Sazka fungovala a financovala český sport. Pro management i pro představenstvo je daleko důležitější financování českého sportu, než stavba haly ve Vysočanech. To znamená úplně natvrdo: lepší z ostudy kabát, než zastavení financování českého sportu. Přestože si přeji, aby hala byla dostavena, abychom ten příběh dotáhli do konce, financování českých sportovců je tisíckrát důležitější."

Objevily se spekulace, že místo Prahy by se mistrovství světa mohlo konat kromě Ostravy ještě v Pardubicích, Plzni či v Českých Budějovicích. S tím ale rozhodně nesouhlasí šéf českého hokeje Karel Gut.

"Já si myslím, že u nás se nemůže mistrovství světa bez Prahy hrát, a to proto, že potřebujeme zahraniční návštěvníky. A Praha je to lákadlo. Uspořádání mistrovství světa je veliký náklad a my potřebujeme tržby alespoň 200 miliónů. Ta hala by navíc nebyla jen pro tu jednorázovou akci. Především by to byl skvost, který by v budoucnu přitahoval další zahraniční návštěvníky na jiné akce, které by se tam pořádaly."

Podle Guta Česká republika také dosti riskuje tím, že neustále dráždí evropskou i světovou hokejovou veřejnost nejistotou kvůli místu konání šampionátu. Zazněly ale také názory, že špetka soudnosti by představitelům hokejového svazu neškodila. Jestli se mistrovství světa nakonec v Praze uskuteční nebo ne, způsobí to prý ve světě asi stejný poprask, jako kdyby Dánové odřekli šampionát v badmintonu. Hokej není globální hrou. Fanouškům v Kanadě nebo v USA je celkem lhostejné, kde se pro ně bezvýznamný šampionát uskuteční. A v Evropě to zajímá jen lidi u nás, na Slovensku, v Rusku, Finsku a Švédsku. Tak jaká prý ostuda.


Fotbal naproti tomu je přece jen univerzálnějším sportem. Nejvyšší soutěž, 1.liga, zahajuje svou jarní část už tuto sobotu, a to hned šlágrem kola. V tabulce třetí Teplice budou na svém hřišti hostit vedoucí celek pražskou Spartu. Před tím ale sehraje ještě svůj první letošní zápas česká fotbalová reprezentace. V loňských deseti utkáních ani jednou neprohrála, a tak nadcházející středeční duel v Paříži s hvězdným celkem Francie bude silně prestižní záležitostí. Zároveň může dosti napovědět o reálné síle české reprezentace. Trenér Karel Brückner už nebude v zápase hledat a zkoušet. Takové období prý už má jeho celek za sebou.

"Těch deset zápasů jsme využili právě k tomu, abychom věděli, co můžeme a chceme hrát. A tyto poznatky hodláme v zápase s Francií uplatnit."

Jiří Novotný  (vlevo) a Tomáš Čížek,  Foto: ČTK
A u fotbalu ještě zůstaneme. Exodus českých fotbalistů do Ruska pokračuje. Dalším, kdo se stěhuje na Východ, je dlouholetý kapitán Sparty Jiří Novotný, který přestupuje do týmu Rubin Kazaň. Pro dvaatřicetiletého obránce to prý byla poslední možnost vyzkoušet si zahraniční soutěž. Spolu s ním odchází do Kazaně i Tomáš Čížek. Jak říká Viktor Kolář, výkonný ředitel Sportinvestu, který oba přestupy zprostředkoval, bude mít Jiří Novotný v ruském klubu podobnou úlohu jako ve Spartě.

"Jiří Novotný tam odchází jako nejzkušenější hráč české ligy. Bude plnit úlohu jakéhosi tmelitele týmu. Měl by tam vnést nějakou organizaci hry, která by se podobala tomu, co Sparta předváděla v posledních letech."

Pravda, zazněly hlasy, že Sparta se k hráči, který v ní prožil prakticky celý dosavadní fotbalový život, zachovala hodně macešsky a že takzvaný přestup Novotného je v podstatě odkopnutím už nepotřebného fotbalisty. Ale ve fotbale už dávno nemají místo osobní pocity a nostalgie.