Jaroslav Bába chce být mistr Evropy

Jaroslav Bába, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český bronzový výškař Jaroslav Bába nechce usnout na vavřínech. Minulý týden veřejně mluvil o titulu mistra Evropy. Chtěl by tak navázat na úspěšnou aténskou sezónu. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Jaroslav Bába,  foto: ČTK
Jaroslav Bába by chtěl v halové sezoně podávat výkony na úrovni svého osobního maxima 234 centimetrů. Na titul mistra Evropy hodlá zaútočit letos v Madridu. Dvacetiletý český výškař je po olympiádě víc hrdý a víc si věří. Život se mu podle jeho slov výrazně změnil:

"Má to svoje kladné i záporné stránky, většinou jsem si polepšil, zápory převažují nad klady. Je to prostě nádhera získat medaili. Polepšil jsem si finančně i v osobním životě. Je to takové uklidnění - mám doma medaili, to, co jsem chtěl, jsem si už dokázal."

Bronzová medaile přinesla Jaroslavu Bábovi také prodloužení spolupráce na další olympijský cyklus s firmou Adidas. U Adidasu je v mezinárodním top teamu společně s takovými hvězdami, jako je třeba David Beckham. Kromě peněz to pro Jaroslava Bábu znamená možnost mít unikátní sportovní vybavení zhotované přímo na míru. Naplno by se spolupráce s firmou Adidas měla rozběhnout od letní sezony, ale je výborně vybaven už pro halovou sezonu a obě strany spolupráci hodnotí kladně. Co je na změnách v životě bronzového výškaře z Atén to nejlepší?

Výškař Jaroslav Bába  (vlevo) a překážkář Petr Svoboda,  foto: ČTK
"Nejlepši pocit jsem měl, přímo když jsem se poprvé dozvěděl, že jsem získal medaili, a potom, když jsem byl na stupních vítězů."

Na halovém šampionátu v Madridu by Jaroslav Bába rád porazil i Stefana Holma. Tomu se v říjnu narodil syn a olympijský vítěz ze Švédska proto ani neodjel do Afriky trénovat. "Slyšel jsem, že ho to hodně vysiluje. To skýtá šanci," smál se Jaroslav Bába. Osmadvacetiletý Holm nedávno v Brně navštívil vesničku SOS:

"Se Stefanem Holmem jsem se tady nesetkal, vůbec jsem nevěděl, že tady byl. Dozvěděl jsem se to až z novin."

Stefan Holm se nechal slyšet, že by českého výškaře kontaktoval, ale neměl prý na něj telefon. Jaroslav Bába slíbil, že hned jak ho uvidí, tak si čísla vymění. Se Seveřany má dobré vztahy. Dokonce za ním přijeli reportéři z veřejnoprávní švédské televize, aby o něm natočili půlhodinový dokument. Ten by měli na Severu vidět při halovém mistrovství Evropy:

"Bylo to natáčení mého tréninku i toho, kde bydlím, kde obědvám, co dělám... Prostě to bude dokument o mně. Bylo to zajímavé natáčení, zdokonalil jsem se také v angličtině."


Prezident Václav Klaus blahopřeje Kateřině Neumannové,  foto: ČTK
Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála v sobotu už potřinácté závod Světového poháru. Doma na Zlaté lyži to ale bylo její první vítězství. Kateřinu Neumannovou hnal v Novém Městě na Moravě pokřik 22 tisíc diváků. Neumannová úspěch připsala také ne úplně optimální trati:

"Možná pro mě byla lepší než ta typická, původní trať: určitě byla těžká, ale chyběly tam strmé kopce, které byly nahrazené spíš delšími postupnějšími stoupáními. To je pro můj styl jízdy docela výhoda, takže mně ta trať seděla, ale myslím si, že by se mi dařilo i na té původní trati. Prostě když je forma, tak to jde vždycky."

Uprostřed vítězná Kateřina Neumannová,  vlevo druhá Norka Marit Björgenová a vpravo třetí Ruska Julie Čepalovová,  foto: ČTK
Kateřina Neumannová v této sezoně vyhrála oba závody na 10 kilometrů volně. Stejným během začíná 17. února mistrovství světa.

Sprint Světového poháru běžců na lyžích v Novém Městě na Moravě vyhrála Norka Björgenová. Kateřina Neumannová vypadla ve čtvrtfinále, celkově obsadila jedenácté místo. Mezi muži kraloval Nor Kjölstad. Dušan Kožíšek postoupil z kvalifikace a nakonec byl čtrnáctý. Se svým výkonem byl spokojený jen napůl:

"Samozřejmě jsem na jednu stranu zklamaný, že mi to nevyšlo lépe, ale na druhou stranu za tento výsledek můžu být rád, snad příště to bude lepší. Myslel jsem si, že tahle trať mi po loňské zkušenosti zrovna nesedí, ale zvolil jsem jiné tempo, letos jsem to vydržel a udělal jsem dobrý výsledek."


Foto: ČTK
Tento víkend se v Praze poprvé představil jeden z nových a velmi rychlých sportů - sjezd na bruslích ledovým korytem. Stovka bruslařů bojovala na trati dlouhé 300 metrů přímo v historickém centru hlavního města. Akce přilákala tisíce lidí, umístění trati ale vyvolalo negativní reakce některých občanů i pražských památkářů.

Ledové koryto, po kterém se odvážní bruslaři spouštěli z Hradčanského náměstí do Nerudovy ulice, připomínalo spíš bobovou dráhu. Někteří dokázali při svém bruslení nabrat rychlost až 70 kilometrů za hodinu. Aby se závodníci při častých pádech na těžké trati nezranili, musel mít každý na sobě hokejovou výzbroj včetně helmy s košíkem - chyběla už jen hokejka. Trať, která se prudce svažovala až o 48 metrů, skrývala několik záludností - skoků přes překážky, prudkých nadjezdů nebo ramp a zatáček.

Samozřejmostí byly také kolize závodníků. Při každé jízdě bojovali o umístění vždy čtyři. Sjezd na bruslích tak částečně připomíná další rychle se vyvíjející sport - skikros na lyžích, kde bojují při prudkém sjezdu na svahu čtyři závodníci. Poprvé se závod sjezdařů na bruslích konal v roce 2001 ve švédském Stockholmu.